Ünnep a Clásico napján: Xavi az 50. mérkőzésére készül

Novemberben lesz egy éve, hogy kinevezték a Barcelona kispadjára

Az 50. mérkőzésére készül a Barcelona kispadján Xavi Hernández, és ez az alkalom attól lesz igazán különleges, hogy pont a vasárnapi el Clásicóra fog esni. A katalán edző barcelonai karrierje majd’ egy éve tart (2021. november 6-án nevezték ki), ezalatt az idő alatt pedig számos emlékezetes pillanatot élhetett meg a pálya mellett — pozitív és negatív értelemben is.

Xavi Barcelonában töltött eddigi pályafutása meglehetősen rapszodikus, ha összességében vizsgáljuk: ,,feltámasztotta” a Barçát azzal, hogy határozott elképzelésekkel, egy létező, kidolgozott koncepcióval érkezett meg a kispadra, a Ronald Koeman-éra alatti 9. helyen való szenvedésből lett egy ezüstérem a La Ligában, ugyanakkor nem sikerült trófeát nyerni, kiesett a csapat a BL-ből majd az EL-ből is, és előbbi idén is megtörténhet, amennyiben az Inter nem szenved vereséget a hátralévő két fordulóban.

Minden csalódáskeltő eredmény ellenére viszont egyértelműen látszik a fejlődés a csapat hozzáállásán, kondícióján (gondoljunk csak Dembélére, hogy mennyit volt eddig sérült, és Xavi érkezése óta mennyire megváltozott minden) és a pályán nyújtott teljesítményén is. Ki gondolta volna, hogy sikerül a Real Madrid ellen négy gólt szerezni idegenben, vagy még ezt megelőzően januártól áprilisig veretlennek lenni, és 15 meccsen 37-et rúgni — köztük négyet az Atléticónak, a Valenciának, a Napolinak, az Athleticnek, az Osasunának és a már említett Realnak is.

Real Madrid – Barcelona 0-4 | Videó

Ami negatív rekord, azt már részben érintettük feljebb, ugyanis a BL-re vonatkozik: mindössze egyetlen Bajnokok Ligája-mérkőzést nyert meg vele a Barcelona (idén a Plzeň ellen 5-1-re) a hatból, a Bayern München ellen két vereség (3-0, 2-0), a Benfica ellen egy döntetlen (0-0) és az Inter ellen egy vereség és egy döntetlen a mérleg (1-0, 3-3). Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy a La Liga a terepe, ugyanis 34 meccsből 24-et tudott eddig megnyerni, míg 6 döntetlen és 4 vereség formájában veszített pontokat a csapat. A megszerezhető 102 egységből 78-at sikerült begyűjteni, ami 76%-os teljesítményt jelent.

A Real Madrid elleni 4-0 talán a csúcspontja ennek a jelenlegi korszaknak, míg a legnagyobb pofon az Eintracht Frankfurt elleni EL-párharc (de idesorolhatjuk a tavalyi Benfica és az idei Inter elleni BL-meccseket is). Sok kritikát kap Xavi a sajtónak és a közösségi médiának köszönhetően, de korántsem olyan rosszak a számai, mint amilyen drasztikusan ezt bizonyos orgánumok visszaadják: 49 mérkőzésből 28-at nyert meg a csapat élén 11 döntetlen és 10 vereség mellett. Gólok tekintetében 93 szerzett és 49 kapott a mérleg, és meglepő módon egyébként idegenben jobban teljesít, mivel 16 vendég- és 12 hazai győzelmet sikerült eddig elérni. Ami pedig mindenképpen jelzésértékkel bír az az, hogy két hete megelőzte Zinedine Zidane-t, mint a La Liga legjobb idegenbeli szériájával rendelkező edzőjét, mivel már 18 meccs óta veretlen a Real Madrid korábbi trénerének 17 találkozójával szemben.

A rekordot jelentő idegenbeli sorozatot vasárnap tovább javíthatja a Barcelona, amennyiben nem tudja legyőzni őket a Real Madrid. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a tabella élén maradna a katalán együttes, és némi megnyugtató előnyre tenne szert legnagyobb riválisa ellen. Ami pedig Xavit illeti: mi se lenne szebb, mint győzelemmel ünnepelni a félszázadik mérkőzését a Barça edzőjeként.