Xavi: „Jól reagáltunk, megmutattuk a karakterünket”

Az elmúlt hét rossz eredményei (3-3 vs. Inter, 1-3 vs. Real Madrid) után csütörtök este végére elégedetten nyilatkozott Xavi, hiszen csapatával nagyon simán 3-0-ra győzték le a Villarrealt. A katalán mester többeket is kiemelt a mérkőzés után, többek között De Jongot és Fatit, a rotációval kapcsolatban elmondta, nem azért történnek, mert valakit hibáztatni kell a hibák miatt, hanem mert mindenki formában kell, hogy maradjon, illetve tudjon eleget pihenni, emellett pedig újra hitet tett amellett a játék mellett, amit kitalált a csapatnak.

Kényelmes győzelem, fontos három pont: Barça-Villarreal 3-0

3-0-nál vége volt?

„Nagyszerű meccset játszottunk, mi kellett, hogy jöjjünk most, hogy megmutassuk magunkat. Nem volt könnyű, mert rengeteget vártak tőlünk a rosszabb eredmények után. Nagyon sok elvárás van velünk szemben ebben a szezonban, most pedig meg tudtuk mutatni magunkat és a karakterünket, jó intenzitásunk volt, jól védekeztünk és mindenekelőtt a támadások is jók voltak. Három gólt rúgtunk egy olyan csapatnak, ami addig a legkevesebbet (3) kapta, jó érzéseink vannak általánosságban.”

Eric és Dembélé is pihent

„Nem azért történik a rotáció, hogy valakit kiemeljünk vagy kipécézzünk, vasárnap is lesznek változtatások, mert van fáradtság a csapatban és szükségünk van rá, hogy legyen intenzitása és ritmusa a meccseinknek. A játékosoknak teljesen a mérkőzésre kell hangolódniuk, amikor játszanak. Emellett néha taktikai okokból is változtatok.”

De Jong teljesítménye

„Nagyon jó volt, láttuk, hogy rengetegszer ő volt a szabad ember. Szerintem élvezte a meccset, jól értette, mi megy a pályán és egy nagyon komplett estét hozott le. Boldog vagyok miatta, megérdemelte. A Villarreal 4-4-2-je mellett, mikor a szélre játszottuk a labdákat, mindig a szűrőként játszó volt a szabad. Nagyon jól megértette a feladatait a labdával és a védekező feladatait is. Nagyon jó volt, védekezésben különösen jól helyezkedett.”

Marcos Alonso, mint belső védő

„Tökéletesen alkalmazkodik ehhez is, képes megtalálni onnan a területeket és 1:1-ben párharcokat nyerni. Ballábas, és nagyszerűen segít ez minket a labdakihozatalokban. Jó szinten játszott mindegyik védünk.”

Fatinak már szüksége volt a gólra?

„Fontos látni, hogy minden a hozzáállásodon múlik, és azon, hogyan edzel. Jól dolgozik és fontos játékos lesz a szezonban. Ez egy újabb gól volt neki, egyébként pedig, ha egységesek vagyunk, meglesz az eredmény is.”

A Barça a legtürelmesebben játszó csapat?

„Egyetértek. Sokszor beszélek róla a csapatnak, hogy tudniuk kell, hogyan találják meg a megfelelő pillanatot, mert nem mindig első, második szándékból támadunk… Ma eljött az a pont, amikor ezt nagyon élveztük. Ferran, Ansu, Jordi, Marcos, nagyon jók voltak. Családias a hangulat a csapatban, az öltözőben és nagyon örülök nekik, mert jól edzenek.”

Piqué kifütyülése az elmúlt meccsek hibái után

„A Gamperen kértem már, hogy legyünk egységesek a Barcelona szurkolóiként, és továbbra is egységesnek kell lennünk, a szurkolóknak, a menedzsmentnek, a médiának, a keretnek… Az egyetlen dolog, amit Piquéről tudok mondani, hogy akár játszik, akár nem, az öltözőn belül ő egy példakép, nagybetűkkel. Egy rossz megjegyzése nincs, 100%-os erőbedobással edz és keményen dolgozik a csapatért, kapjon 10 vagy 90 percet a pályán. Példakép a kapitányok között és az embereknek tudniuk kell ezt. Az öltözöbeli viselkedés érdekel, ha a csapatért dolgozik valaki, a csapat jobb lesz.”

A csapat reakciója az elmúlt hét után

„Beszéltem a csapattal és elmondtam nekik, hogy nem voltak elég jók korábban az Inter és a Madrid ellen. Ez egy érzelmi hullámvasút is. Most megint minden rózsásnak tűnik, de vasárnap lesz egy újabb vizsgánk. Nyugodtnak, türelmesnek kell lennünk. Jól dolgozunk, de óvatosnak kell lennünk, még az elején vagyunk továbbra is.”

Képes a csapat elviselni ezt az érzelmi hullámvasutazást?

„Kiegyensúlyozottnak kell lenned érzelmileg, de a játékosoknak megvan a személyiségük ehhez.”

Továbbra is hisz a koncepcióban

„Nyertünk egy meccset és ez is csak 3 pont. Aztán máris ott a zaj körülöttünk. Olyan játékkoncepciónk van, amivel sikeresek lehetünk a szezonban. Nem szabad leszállnunk erről a hajóról, csak azért, mert kikaptunk a Bernabeuban és nem nyertünk az Inter ellen.”

Lewandowski

„Telhetetlen, csak a gól jár a fejében. Gyilkos ösztöne van a gólhoz. Meglátja a szöget, ahonnan lőhet, okosan játszik, keresi a területet… Nagyszerű csatár.”