Emberhátrány 60 percen keresztül, majd két bravúros villanás: Osasuna – Barcelona: 1-2

A bajnokságban a 13. fordulóig az FC Barcelona folyamatosan a Real Madridot szerette volna befogni, és megelőzni, ami a blancók legutóbbi vereségét követően sikerült is. A mai nap tétje nem volt más a katalánok számára, minthogy az Osasuna elleni jó eredménnyel bebiztosítsa első helyét a La Ligában a VB szünet előtt. Az Osasuna vezetése és Lewandowski kiállítása után csak a legvérmesebb Barça-drukkerek hittek a sikerben, aztán pici szerencsével, Pedri, De Jong és Raphina villanásait követően a második félidőben fordított a Barcelona.

Továbbra sem állt Xavi Hernandez rendelkezésére öt sérült játékos: Araújo, Depay, Kessie, Koundé és Roberto. Az Osasuna részéről két játékos nem léphetett pályára, közülük az egyik az izomsérüléssel bajlódó Abde, akit a Barcelona kölcsönbe adott a pamplonai alakulatnak. A VB szünet előtt a nagy kérdése az volt, hogy a Barcelona első helyen zárja-e a bajnokság ezen szakaszát, ehhez már nem kellett volna a nagy rivális Real Madrid meccsére figyelni, önerőből kipipálhatta ezt a feladatot.

Xavi által kihirdetett Barcelona kezdője nagy meglepetést nem tartalmazott, négy védővel léptek pályára, jobboldali pozícióban már megszokhattuk Baldét, középen pedig Christensen és Alonso volt a két belső védő, valamint a baloldalon az idén kevesebbet szerepelt Alba. Középen Pedri, Busquets, Frenkie de Jong sor kezdése is várható volt, ahogy a Dembélé, Lewandowski, Ferrán Torres csatártrió is. Piqué utolsó meccsére maximum csereként állhatott volna be, Gavi is kiszorult a pályára lépő tizenegyből, ami Frenkie de Jong utóbbi fordulóiban mutatott jó játéka alapján érthető is volt, Raphinha pedig egyelőre nem tudta szállítani a gólokat, ezért maradhatott ki, helyette Torres szerepelt, aki viszont javuló formát mutatott az elmúlt időszakban. Az Osasuna 4-4-2 vel indult neki a csatába, középpályán szerették volna megállítani a Barcelonát. Az edzőjük előre jelezte, hogy a két ékkel versenyfutásra akarják kényszeríteni a Barça védőit, előzetesen gyors kontrákra lehetett számítani.

A Barça az első fordulós döntetlen, és a nagy rivális elleni vereség kivételével minden bajnoki mérkőzését megnyerte, az ügyeletes gólgyáros, Lewandowski pedig ontotta a gólokat. Ki kell emelni a védelmet, és különösen Ter Stegent, aki tizenhárom forduló alatt tizenegy meccsen nem kapott gólt, ami rekordnak számít. A Barcelonának 31-4, az Osasunának 15-12 volt a gólaránya, meglepő, hogy ezzel az alig pozitív számadattal a pamplónai csapat az előkelő ötödik helyet foglalta el a meccs előtt.

Az első percek idegesen teltek, hatékonyan támadott le az Osasuna, félpályán se tudott átlépni a katalán csapat. A 6. percben tűzijátékot rendeztek a pamplonaiak Busquets labdavesztését követően (három kapura lövés egymásután), aminek a végén szögletet rúghattak, és ebből kavarodás és néhány Barcelona-játékos földre vitele után megszületett a hazaiak vezető gólja: 1-0.

Az ideges hangulatra jellemző, hogy Lewandowski nem gólhelyzettel, hanem sárgalappal vétette észre magát. A 13. perctől kezdett ébredezni a Barcelona, már többet volt a labda az Osasuna térfelén, de igazi helyzetet a mérkőzés ezen szakaszában nem tudtak a katalánok kialakítani. Jellemző, hogy az első életerős lövés Baldé nevéhez fűződött, de a ballábas eresztés nem talált kaput. Nem sokkal utána a 25. percben feljegyezhettük az első kaput is eltaláló lövést, de Lewandowski próbálkozását a kapus védte.

A 31. percben újra a lengyelről szólt a mérkőzés, de nem a kapura, hanem az ellenfélre volt veszélyes, a bíró pedig habozás nélkül kiosztotta neki a második sárgalapot, aminek következtében a Barcelona tíz fővel folytatta a mérkőzést. A feszültséget jól mutatta, hogy Alba is begyűjtött egy sárgát a 37. percben, de nem szabálytalanság miatt, hanem reklamálásért. A félidő végére újra kiegyenlítetté vált a mérkőzés a Barcelona létszámhátránya ellenére is. A 45. percben aztán mégis gólnak örülhetett a Barça-tábor, de les miatt érvénytelenítették Torres lövését.

Amit nem láthattunk, a kispados Piquét kiállította a bíró a szünetben a folyosón, így a visszavonult veterán védőnek ez volt pályafutásának utolsó megmozdulása.

Piqué és Jesús Gil Manzano szóváltása a félidőben / Forrás: Gavismo / Twitter

Fordulást követően a 48. percben Alba beadását blokkolták a védők Torres elől, de a második hullámban érkező Pedri okosan lőtt a kapu bal oldalába: 1-1.

A létszámhátrányban játszó gránátvörös-kékek a megszokottnál defenzívebben játszottak, nehezebben hozták ki a labdákat, a 60. percben azonban Baldé lendületesen indult meg hátulról, csak sárgalapot érő faulttal tudták megakadályozni. A 70. percben Avila húzott váratlant, és a beadást váró Ter Stegen kapujára zúdított egy lövést, de a német hálóőr jól lépett vissza, szögletre mentett. A 73. percben hosszan szólózott Dembélé, de a lövése kaput tévesztett. A 74. percben váratlant húzott Xavi, Christensen helyére Gavi állt be, belső védőnek visszahúzódott De Jong. A 78. percben kettős cserét követően lejött Dembélé és Torres, helyettük Fati és Raphinha folytathatta.

Az utolsó 15 percben mindkét csapat próbálkozott, de igazi nagy helyzete egyik félnek sem volt, aztán a 85. percben De Jong kivételesen szép passzal indította Raphinhát, aki leshatárról indult, a brazil felnézett, és a tizenhatos vonaláról átfejelte a labdát Fernández felett. Az utolsó percekben nyomott az Osasuna, a Barcelonának néha szerencséje is volt, de az eredmény már nem változott.

A 60 percet emberhátrányban játszó Barcelona némi szerencsével megnyerte a mérkőzést, és öt ponttal vezeti a bajnokságot, de csütörtökön a Real Madrid csökkentheti az előnyt, viszont megelőzni már nem fogja a katalánokat.

Így örült a csapat a győzelemnek az öltözőben  / Forrás: FC Barcelona / Twitter 

Legközelebb december 31-én folytatódik a bajnokság, a gránátvörös-kékek ellenfele a nagy barcelonai rivális, az Espanyol lesz.

Néhány csapatnak alig vagy egyáltalán nem lesznek olyan játékosai, akiknek lenne válogatottbeli kötelezettsége a VB-n, mint például az Osasuna futballistáinak, a keret végig együtt marad, együtt készülhetnek a folytatásra, a Barcelona nem ennyire „szerencsés”, szinte alig marad valaki a katalán fővárosban a világbajnokság ideje alatt.

CA Osasuna – FC Barcelona 1-2 (1-0)

La Liga, 14. forduló

Estadio El Sadar, Pamplona

Nézőszám: 21.603

21.30

Játékvezető: Jesús Gil Manzano

Kezdőcsapatok:

Osasuna: Fernández – Vidal, Unai García, Dani García, Cruz – Oroz (Brasanaz 74’), Lucas Torró (K. García 59’), Moncayola, Gomez (Barja 83’) – Ávila (Budimir 83’), Rúben García (Pena 75’)

Barcelona: Ter Stegen – Baldé, Christensen (Gavi 74’), Marcos Alonso, Jordi Alba – Pedri (Riad 89’), Busquets, Frenkie de Jong – Dembélé (Raphinha 78’), Lewandowski, Ferrán Torres (Fati 78’)

Gólok: Dani García 6’ ill. Pedri 48′ Raphinha 85′

Sárgalap: Lewandowski (11’, 30’), Alba (37’), Dani Garcia (46’), Torró (54’), Xavi (57’), Moncayola (61’), Baldé (65’)

Piroslap: Lewandowski (30’)