Quique Sánchez Flores: „Remélem a szerencse mellénk áll”

A Getafe jelenleg csak a jobb gólaránya miatt nincs a kieső jelöltek között. Vasárnap 18:30-kor a LaLiga 17. fordulójában találkozik egymással a két csapat a Camp Nouban. Vezetőedzőjük, Quique Sánchez Flores a meccs előtti sajtótájékoztatón meglehetősen filozofikus hangulatban mesélt csapatáról, amely hangulatilag nincs jó állapotban az elvesztett pontok miatt.  Az érzelmek nem ragadtathatják el őket, igyekeznek higgadtak maradni. Szerinte a Barcelona elleni meccs a frusztráció elviselésének a mérkőzése lesz. Hogy tudják megoldani a játékosai, hogy a labda nem lesz náluk, és folyton a tizenhatosuk előtt kell majd rohangálniuk.

A Barça a legjobb formájában érkezik, a Getafe pedig nincs a csúcson

„Ebben a szezonban soha nem éreztem, hogy a legjobb formában lennénk, a bajnokság elejétől fogva küszködünk. Nem mi vagyunk az első félév csapata, az biztos, és most az éllovas ellen játszunk. A profi futballban azonban bármi megtörténhet, optimisták vagyunk. Az elmúlt években nagy csapatok ellen képesek voltunk bravúrra, és nagyjából ugyanazok a játékosok vannak itt most is vagy hasonló játékerőt képviselők, tehát mindent megteszünk, hogy meglepetést okozzunk.”

Milyen a hangulat az öltözőben?

„Mindannyiunknak az az érzése, hogy volt két nagyon szép lehetőségünk a Valladolid (0-1 – a szerk.) és az Espanyol (1-2 – a szerk.) ellen, amivel megváltoztathattuk volna a szezon arculatát. Ezek az elvesztett három pontok határozzák meg az állapotunkat. Elég kiélezett helyzetben vagyunk, de felkészültünk a következő meccsre, meccsekre. Igyekszünk, hogy az érzelmek ne ragadjanak el bennünket akár nyerünk, akár veszítünk. Próbáljuk megőrizni a játékosok magabiztosságát.”

A minap azt mondta, hogy többet kell követelni. Min kell még dolgozni?

„A követelmény megfelelő. Én vagyok az első, aki azt akarja, hogy a játékosok minden meccsen nagyon koncentráljanak. Az edzők azt szeretnék, hogy minden száz százalékig jól menjen, de ez néha elvakít bennünket, hogy a valóságot jól lássuk. Múltkor újra néztem egy meccset, és úgy tűnt számomra, hogy az első félidő jobb volt, mint amit élőben láttam. Nem szabad, hogy elhomályosítsák az elmét a megszerzett vagy elvesztett pontok. Néha az érzelmek felül akarnak írni mindent. Sokat követelünk, de mindennek megvan a rendje és a ritmusa.”

Szóba kerül Mata Jaime esetleges távozása (csatár – a szerk.)

„Nagyon szeretjük Jaime-et, nem a Getafe egykori labdarúgójaként, hanem mint a Getafe jelenlegi futballistájaként. Kedveljük őt azért, amit tett, amit jelent most számunkra, az öltözőben tanúsított viselkedéséért és azért, amit még a Getafenak fog nyújtani. Nagyon nehéz volt az elmúlt év számára sérülésekkel és műtéttel (az elmúlt 10 mérkőzésen hétszer kispadozott – a szerk.). Ha nincsenek perceid, nehezebb megmutatni magad. Nem tudjuk, hogy dönt a jövőéről, de megérdemli a döntési helyzetet, nagyon tiszteljük őt.”

Úgy tűnik, nem ez a legjobb idő a Barcelona látogatására

„A meccsekre egyenként kell felkészülni, és jönnek amikor jönnek. A foci a dinamika sportja, minket a játékosok érzelmi állapota érdekel, és ezzel kell foglalkoznunk. A dinamika azonban bármikor megváltozhat. Az előző szezonban jó állapotban voltunk, legyőztük a Real Madridot, és meglepően jó dinamikát értünk el. Soha nem tudhatjuk, ki ellen fogunk nyerni megint. Alázatosnak kell lennünk, mert bárki ellen veszíthetünk, viszont bárkit le is győzhetünk. Minden egyes meccsre azzal az érzéssel megyünk ki a pályára, hogy nyerhetünk.”

Milyen kétségek vannak a csapat körül?

„A kétségek, amelyek a csapat körül felmerültek, nem most kezdődtek el. Tudok egy keveset ennek a klubnak a történetéről, és arról, hogy mikor volt a csapat súlyos bajban és hanyatlásban. Amit nem tudtam, az egy viharos Getafe, amikor a csapat próbál fejlődni, és bár a játékosok nincsenek kimerülve, mégis csalódottak. Vannak játékosok, akik nem játszanak, vannak, akik sérültek, vannak, akik nem érik el a szintjüket. Felelős vagyok, hiszen a sportszakmai terület az edző feladata. Sokszor elcsüggedtem, ha nem adjuk a szintünket, de a futballban előfordulnak ilyen helyzetek. Nem örülünk, de tisztában vagyunk vele, hogy egy elvesztett három pont helyett megszerzett győzelem mindent megváltoztatott volna, és most nem kellene erről beszélnem. El kell gondolkodnom azon, hogy miért változik három pici ponttól az edző látásmódja.”

Miért történik ez?

„Szerintem a projektek valami másról szólnak, újabb lökést igényelnek. Sokkal több összefogásra van szükségünk, mert csak együtt és közösen tudunk előre lépni. Tízcsapatos bajnokságban játszunk (a LaLiga tabella második felére gondol – a szerk.), de a többieknél nem látok ekkora instabilitást. Sokan közülük rosszabbak nálunk, néhányan hasonló szintet képviselnek. Valami fog történni. Én a játékosokra koncentrálok.”

Úgy gondolja, hogy veszélyben lehet a pozíciója?

„Nem tudom. Irányítsd, ami irányítható, ahogy Phil Jackson mondta (kosárlabda edző, pl. a Lakersé – a szerk.), imádom, ezt a mondását.”

Hogyan verhetik ezt a Barcelonát?

„A Barcelona a legerősebb játékosokkal fog pályára lépni. Akik a Királykupában nem szerepeltek, azok ellenünk játszani fognak. Jó formában lesznek, és találkoznak a szurkolóikkal, hogy megünnepeljék a címet (Szuperkupa – a szerk.). Játsszuk a játékunkat, ahogy máskor is szoktuk a Camp Nouban. Ez a frusztráció elviselésének a meccse lesz, mert ez egy olyan csapat, amely szeret dominálni, gyorsan megy át támadásba, szereti a labdát birtokolni, agresszív és sokszor odaszegez a tizenhatoshoz. Ez egy olyan gárda, amely minden szintű csapatot képes maga mögé utasítani. Tudjuk, mivel fogunk szembenézni, és el kell kerülnünk a frusztrációt, bele kell állnunk a játékba, a lehető legintenzívebbnek és legerősebbnek kell lennünk. És mivel a szerencse maga irányítja a terveit, lássuk, van-e olyan terve, hogy adjon nekünk egy kicsit abból.”

Munir és Alderete vasárnap sérült meg. Hogyan vannak?

„Munir megsérült (volt Barcelona játékos – a szerk.), Omar viszont jól van. Arambarri remélem felépül, mert már régóta hiányzik nekünk.”