Xavi: „Pedri már most a világ egyik legjobbja a posztján”

Szombat délután a Barcelona sovány, 1-0 arányú győzelmet aratott Gironában. Xavi Hernández a mérkőzés után nyilatkozva elégedettségének adott hangot a győzelem miatt, viszont önkritikusan értékelte csapata teljesítményét. Kiemelte, mennyire fontos, hogy a Barça az eltiltott Lewandowski nélkül mindhárom mérkőzését megnyerte, dicsérte Pedrit és beszélt Dembélé sérüléséről is.

„Többet kell vállalnunk támadásban. Nálunk volt többet a labda, és tudtunk lehetőségeket kialakítani a labdaszerzésekből, de több helyzetet kell kialakítanunk. A Girona meglepett minket, mert változtattak a játékstílusukon, és az is igaz, hogy szenvedtünk a végén. Elégedett vagyok a három ponttal, de támadásban ennél agresszívabbnak kell lennünk. Néha a megbeszéltektől is el kell térnie a játékosoknak. Jó, ha dominálunk, de kell egy elfutás, egy jó beadás.”

A legfontosabb változás

Xavi arra is emlékeztetett, hol állt a csapat egy évvel ezelőtt: „Fontos dolgokban sikerült változást elérni, legfőképp a játékosok önbizalmában. Amikor idejöttem, a játékosoknak nagyon kevés önbizalma volt.  Néha viszont még mindig hiányzik a bátorság – megvan a jó passz, de hiányzik a kulcspassz, többet kell lőnünk a tizenhatoson kívülről és több beadás is kell. Bátrabbnak kell lennünk az utolsó passzoknál, ez vonatkozik Pedrire, Gavira, De Jongra, Busira és Kessiére is, amikor beáll.”

Újabb minimális különbségű győzelem

„Van egy ellenfél is a pályán, ez nem csak egy könnyed játszadozás. Természetesen jobban örülnék én is, ha 4-0-ra nyernénk, nem 1-0-ra. Önkritikusnak kell lennünk, és sok mindenben fejlődnünk, de jó úton járunk, és sokkal jobbak vagyunk, mint egy éve ilyenkor voltunk.”

Szenvedés és újabb három pont: Girona – Barcelona 0-1

Pedri, a százados

A katalán legenda szerint csapatának fekszik, ha négy középpályás van középen, és külön kiemelte a 100. Barça-mérkőzésén pályára lépő Pedri játékát: „Képes arra, hogy a különbséget jelentse egy szoros mérkőzésen azzal, ahogy dolgozik a vonalak között, és ha mindehhez még gólokat és gólpasszokat is hozzátesz… Már most, 20 évesen a világ egyik legjobbja a posztján, és még ennél is többre lesz képes, ha szerez még tapasztalatot, és bátrabb lesz. Fantasztikus számokat produkál.”

Dembélé sérülése

„Egy ilyen meccsen még fájóbb elveszíteni Dembélét, ő a legfontosabb játékosunk az egy-egy elleni szituációkban, és az ő hiánya természetesen átírta a terveinket is a meccsen. Nagyon úgy tűnt, hogy a négyfejű combizma sérült meg, elvégzik majd rajta a szükséges vizsgálatokat, aztán meglátjuk. Remélem, nem túl súlyos.” 

Háromból három győzelem Lewandowski nélkül

Végül Xavi elmondta, hogy nem érzi azt, hogy támadóposzton erősíteniük kellene, annak ellenére sem, hogy a Girona elleni találkozó végén Gavi, Pedri és Baldé voltak a támadók. Elismerte, hogy Lewandowski hiányzott a csapatból, de kifejezte örömét amiatt, hogy a lengyel támadó eltiltása alatt csapata mindhárom bajnokiját megnyerte. Megdicsérte Eric Garciát, aki „remek meccset játszott, védekezésben és támadásban is jó volt. A második félidőben bátran ment előre és végig nagyon összeszedett volt. Nagyon bízom a tudásában, a védők között ő az egyik legjobb a labdával.”