A sérült vad mindig veszélyesebb – Barcelona-Sevilla előzetes

Az idén gyengélkedő Sevilla érkezik a Camp Nouba

Az FC Barcelona hazai pályán fogadja a Sevilla FC csapatát a La Liga 20. fordulójában vasárnap este. A katalánok remek formában várják a vasárnapi mérkőzést, miután a héten már megvertek egy andalúz csapatot, szerdán a Real Betis ellen diadalmaskodtak idegenben, 1-2-es arányban, amikor a 17. forduló elmaradt mérkőzését pótolták, ami sorozatban a hatodik győzelem volt. A papírforma szerint a Barça az esélyes, mert a Sevilla a szezonban borzasztó gyengén szerepel magához képest, de hiba lenne alábecsülni őket, akik új edzővel és friss igazolásokkal vágnak neki a szezon második felének.

A Barcelona jelenleg a második Real Madrid előtt 5 pontos előnnyel, 50 egységgel, és minden sorozatot figyelembe véve, 14 mérkőzéses veretlenségi sorozattal zárta a bajnokság első felét. Mindez annak is köszönhető, hogy Xavi megreformálta a védelmet, mely az utóbbi években a Barcelona egyik leggyengébb pontja volt. A hátsó alakzat, két rövidzárlatot leszámítva, szerdán is jól teljesített, ennek is köszönhető, hogy a kapott gólok tekintetében a katalánok kiemelkednek a spanyol, sőt az európai mezőnyből, mivel a szezonban csak 7 gólt kaptak. (Ebből az egyik öngól, Jules Koundé vette be saját kapuját a legutóbbi meccsen.) Utolsó öt bajnoki mérkőzésükből négyet megnyertek, egy döntetlen mellett.

Ellenfelük, a Sevilla nem a legjobb időszakát éli. 19 fordulót követően a La Ligában a 13. helyen áll, mindössze két pontra a kiesőzónától. A pocsék szezonkezdet után szinte borítékolható volt az előző vezetőedző, Julen Lopetegui menesztése, ami az első, Dortmunddal játszott Bajnokok Ligája mérkőzés után meg is történt. A Lopeteguivel lejátszott 12 mérkőzésükből a Sevilla mindössze egyet tudott megnyerni, a bajnokságban csak 5 pontot gyűjtött a megszerezhető 21-ből. Az argentin Jorge Sampaoli érkezésével csak látszólag javult a helyzet, mivel legtöbb nyertes mérkőzésüket a kupában érték el, alacsonyabb osztályú csapatokkal szemben. A bajnokságban a megszerezhető 36 pontból 16-ot gyűjtöttek be az új trénerrel. A Bajnokok Ligájából való kiesést követően a Barcelonához hasonlóan az Európa-ligában vigasztalódhatnak, a Spanyol-kupából azonban kiestek az Osasuna ellen a negyeddöntőben. A La Ligában a céljuk a tabella első fele lehet idén, de ehhez is nagy pálfordulásra van szükség a piros-fehéreknél.

Az átigazolási időszak a Barçánál különösen csendes volt, ahogy azt Xavi ígérte. A spanyol tréner elégedett volt keretével, amíg Héctor Bellerín el nem igazolt a Sportingba. A spanyol hátvéd nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak csereként lehetett rá számítani, és mivel ő volt idén a harmadik távozó, a pad jelentősen lerövidült. Ennek fényében már Xavi sem ellenzett egy esetleges igazolást, a kiszemelt az amerikai állampolgársággal is rendelkező, mexikói válogatott Julián Araujo volt. Az MLS-ben, a Los Angeles Galaxynál focizó jobbhátvéd hatmillió euró ellenében érkezett volna a Barcelonához, azonban nem sikerült időben regisztrálni, a dokumentációt 18 másodperces késéssel adta le a klub. Tehát a katalánok kerete csak ennyit változott, és nehezíti a helyzetet, hogy legjobb formában lévő támadójuk, Dembélé combhajlító izma megsérült egy hete, így bizonytalan ideig nem állhat Xavi rendelkezésére. A legvalószínűbb ebben a helyzetben, hogy a szuperkupa döntőben is remekül bevált, négy középpályással felálló Barcelonát láthatjuk majd vasárnap a Camp Nouban.

A Sevilla aktív téli átigazolási időszakot zárt, a támadósort, a középpályát és a védelmet is egyaránt erősítette. Kölcsönszerződés keretein belül leigazolták a spanyol támadót, Bryan Gilt a Tottenham Hotspur csapatától (akit másfél éve adtak el nekik), valamint a szenegáli és francia állampolgárságú középpályást, Pape Gueyet a Marseilletől. A védelembe szintén kölcsönbe érkezett az elefántcsontparti és francia állampolgárságú Loïc Badé, illetve felhozták a B keretből, a spanyol Kike Salast. Sampaoli kérésére Lucas Ocampos is visszatért, miután felbontották kölcsönszerződését az Ajax csapatával.

Érdekesség, hogy az átigazolási piacon remek kapcsolatot ápol a két klub, hiszen 16 futballistát igazolt már a Barcelona a Sevillától, olyan nagy karriert befutott játékosokat, mint például a Sevilla régi-új játékosát, Ivan Rakitićet, vagy Dani Alvest, de emlékezhetünk olyan melléfogásokra is, mint például Aleix Vidal, vagy Clément Lenglet.

A Barcelona és a Sevilla összesen 196 tétmérkőzést játszott egymással, melyeken 112 katalán siker mellett 45 andalúz győzelem született, 39 találkozó pedig döntetlen lett. A lőtt gólok tekintetében a Barça 408-at, míg ellenfele 241-et jegyez. A gránátvörös-kékek legnagyobb arányú győzelme egy 7-0-ás La Liga mérkőzés 1949-ből, a piros-fehérek esetében ez egy 8-0-ás Copa del Generalísimo (a mai Copa del Rey sorozat elődje, ezt a megnevezést 1939-76 között használták) találkozó volt, 1946-ból.

Az őszi meccs összefoglalója a negyedik fordulóból

A két csapat utolsó öt, La Liga találkozóját figyelembe véve három mérkőzés a Barcelona győzelmével, kettő pedig döntetlennel zárult. A legutóbbi, 3-0-ás, katalán sikerrel végződő meccsen mindkét együttes 4-3-3-as felállásban lépett pályára, azonban nem kizárt, hogy a Barcelona jelenlegi formáját figyelembe véve, a Sevilla egy védekezőbb felfogásban fog pályára lépni.

FC Barcelona – Sevilla FC
Spotify Camp Nou, Barcelona
La Liga, 20. forduló
21.00
Vezeti:
José María Sánchez Martínez

Várható kezdőcsapatok:

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Christensen, Balde/Alba – Pedri, Busquets, De Jong, Gavi – Raphinha, Lewandowski

Sevilla: Bounou – Montiel, Badé, Rekik, Acuña – Rakitić, Fernando, Oliver Torres – Suso, En-Nesyri, Ocampos

***