Teljes dominancia, nyolc pont az előny a tabella élén! Barça-Sevilla 3-0

Nyolc pontra növelte előnyét a Barcelona a LaLiga tabellájának élén a fordulóban vereséget szenvedő Real Madrid előtt, miután szinte tökéletes meccset játszott a Sevilla ellen, és a második félidei helyzeteit kihasználva 3-0-ra nyert. A katalánok gyakorlatilag helyzetet sem engedélyeztek az ellenfelüknek, de még a labdát is ritkán adták oda a Sevillának, és az első félidei óriási nyomás, illetve néhány helyzet után a második játékrész közepén 20 perc alatt lerendezték a három pont sorsát a három lőtt góllal Alba, Gavi és Raphinha részéről. Hogy végül nem felhőtlen a csapat öröme, arról Busquets sérülése tett – a csapatkapitányt a 3. percben kellett lecserélni. 

A Barcelona azzal a tudattal lépett pályára a Spotify Camp Nouban, hogy nyolc pontosra növelheti előnyét a Real Madriddal szemben, miután a fővárosiak kikaptak Mallorcán, a csapat összeállítása pedig ennek megfelelően a lehető legerősebb volt: egyedüli változás az volt az elmúlt meccsekhez képest, hogy a szombaton még lázas Baldé helyett Alba bekerült a kezdőbe. Ez az összeállítás aztán nem tartott sokáig, Busquets bokája ugyanis a 3. percben aláfordult egy En-Nesyrivel vívott párharcban, le is kellett cserélni, a helyére Kessie érkezett.


A Sevilla nem bízta a véletlenre: 5 védő, 4 középpályás és egy elveszett csatár

A csapatkapitány kiválása érzékeny veszteségnek tűnt, mert az elmúlt meccseken De Jonggal egyre jobbak voltak a négyfős középpályán, Kessie pedig eddig csak egyszer, egy harmadosztályú ellenféllel szemben mutatott értékelhető teljesítményt a kupában – ezúttal viszont felnőtt a feladathoz, akárcsak a Baldé helyén játszó Alba. A csapat hozta a megszokott dominanciáját mezőnyben, az öt védővel játszó Sevillát folyamatosan a saját 16-osán tartotta és alig engedte labdához jutni – 25 perc után 70%-ban volt a labda Pedriéknél, sőt, később egy negyedórás szakaszban 90%-ban is. A vendégek egyébként igyekeztek szűkíteni a pályát, ha már labda nem volt náluk, egyből tolták feljebb a védősorukat, amikor a Barcelona hátrébb passzolgatott, ami lehetőséget adhatott volna néhány beindulásra, de ezzel nem igazán élt a csapat ekkor még.


Ennyire szerette a Barça a labdát az első félidőben – 90% a 15-30. perc között… 

A Sevilla gyakorlatilag csak távcsővel látta ter Stegen kapuját, de a Barcelona nem tudta kihasználni az első félidőben a fölényét, hiába voltak helyzetei hozzá. Negyedóra környékén sorozta meg először a Barça a Sevilla kapuját, Lewandowski lövését blokkolták, Araújo pedig szöglet után fejelt nem sokkal mellé. A 26. percben Lewandowski jött újra, aki bombagólt lőtt volna bő 20 méterről, ha Bounou nem véd óriási bravúrral. Ezen kívül nyomott a csapat becsülettel, de nagyon nehéz dolga volt, mert a Sevilla védekezése nagyon jól zárt és nem nagyon nyíltak meg rések a játékosok között. A teljes képhez viszont hozzátartozik az is, hogy a csapat nem próbált semmi váratlant húzni, Raphinha egy az egy elleni játékban ekkor még nem tudta hozna a Dembélé által megszokott teljesítményt, a Sevilla pedig nem volt hajlandó hibázni úgy, hogy helyzetbe hozza a hazaiakat. De az játék képe alapján csak idő kérdése volt az áttörés.


A félidőben csak a gól hiányzott… 

A fordulás után két támadót is behozott Sampaoli a vendégeknél, ám ettől nem lettek bátrabbak, a játék képe sem igazán változott, de a Barça egy fokkal direktebb focit kezdett el játszani, és elkezdtek érkezni a védelem mögé ívelt labdák, a Sevillára még jobban fokozódó nyomás mellett. Az áttörés is egy hasonló szituáció végén jött el, de Christensen ívelése pont röviden érkezett, Raphinha passza után Kessie remekül tartotta meg és adott egy zseniális ütempasszt Albának, aki nem is hibázott közelről, 1-0!

A hátrány és egy kényszerű csere (egy újabb támadó, Ocampos beállása) sem hoztak változást a mérkőzésbe a vendégek oldalán, a letámadásuk talán erősebb lett, de hatékonyabb semmiképp, kapura pedig továbbra is abszolút veszélytelenek voltak. A Barcelona pedig a 70. percben egy szép és gyors támadással újabb gólt szerzett, ami a meccset is eldöntötte: Koundé indította Raphinhát, aki a második hullámban kapu elé érkező Gavi elé tálalt tökéletesen, 2-0!

A második találat láthatóan felszabadította a barcelonai játékosokat, volt helyzete rögtön utána Raphinhának, aztán az általa kiharcolt szabadrúgást Lewandowski lőtte alig mellé, majd megint a brazil érkezett, és szerezte meg a harmadik gólt: De Jong fantasztikus labdája megtalálta a védelem mögé futó Albát, aki tökéletesen centerezett Raphinhának, 3-0!


Ezt a védelem mögé tett passzt Xavi is megirigyelné 

Az utolsó bő 10 percre csak a végeredmény volt a kérdés, és hogy vajon a Sevilla ad-e munkát a mérkőzésen nagyon unatkozó ter Stegennek. A német kapusnak végül egy szöglet után a kezébe fejelt egyet az egyik sevillai játékos, így lett védeni valója, és Rakitic is a régi barátság emlékére megpróbálta megviccelni a középkörből kapura ívelt labdájával, de a Sevilla gyakorlatilag egész meccsen ennyit tudott felmutatni. A Barça oldalán Fati és Ferran beálltak még egyet mozogni, Lewandowski pedig belőhette volna a negyediket, de Bounou ezúttal sem hagyta neki, maradt a 3-0.

A katalánok szinte tökéletes meccset játszottak, a játék összes fontos elemében kivétel nélkül jobbak voltak ellenfelüknél, még akkor is, ha gólokban mérhető különbség végül csak a második félidőben jött ki a két csapat között. Az első félidőben még „csak” nyomasztó fölényben voltak Pedriék, a másodikban viszont jöttek a helyzetek, majd ziccerek, és bedarálták a Sevillát, úgy, hogy a vendégek még gondolatban is messze voltak attól, hogy esélyük legyen gólt szerezni. Emellett ki kell emelni, hogy Kessie, Alba és Raphinha kulcsszereplők lettek a találkozón – pont azok, akik, ha mindenki egészséges, valószínűleg nem, vagy csak keveset játszottak volna. Egy ilyen teljesítmény pedig már nagyon kellett tőlük, hogy megmutassák, elő tudnak lépni a lehetőség kapujában és lehet rájuk számítani.


A következő 5 meccs februárban

A Barcelona a győzelemmel végül nem csak a három pontnak örülhetett, hanem annak is, hogy a fordulóban a riválisok botlásával tovább tudta növelni az előnyét a tabella élén. A második Real Madrid a Mallorca ellen idegenben, a harmadik Sociedad otthon a Valladolid ellen kapott ki, a negyedik Atletico pedig otthon ikszelt a Getafével. Folytatás kivételesen csak egy hét múlva lesz a Villarreal ellen idegenben, aztán érkezik a Manchester a Camp Nouba, így talán a legjobbkor jön egy kis szünet a csapat számára.

FC Barcelona – Sevilla FC 3-0 (0-0)
Spotify Camp Nou, Barcelona
La Liga, 20. forduló
77.987 néző
Vezette: 
José María Sánchez Martínez

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo (Alonso 80’), Christensen, Alba (Baldé 83’) – Pedri, Busquets (Kessie 8’), De Jong, Gavi (Fati 80’)– Raphinha (Ferran 84’), Lewandowski

Sevilla: Bounou – Montiel, Badé, Gudelj, Rekik, Acuña (Ocampos 65’) – Rakitić, Guaye (Fernando 83’), Jordán, Oliver Torres (Gil 46’) – En-Nesyri (Lamela 46’).

Gólok: Alba 58’, Gavi 70’, Raphinha 79’.

A whoscored.com statisztikái: 

***