A második félidőre feljavuló Raphinha és Jordi Alba voltak a kulcsszereplők: Barcelona – Sevilla 1X1 értékelő

A Barcelona domináns és remek második félidei játékkal, 3-0 arányban nyert a Sevilla ellen hazai pályán a La Liga 20. fordulójában. Ezen a meccsen nem volt gyenge pont/rossz teljesítmény, pozitív értelemben Jordi Albát és Raphinhát kell kiemelni, mindketten egy-egy góllal és assziszttal járultak hozzá a három pont megszerzéséhez. Az osztályzatok hattól nyolcig terjedtek, amelyeket ezen elvek alapján osztottunk ki.

Teljes dominancia, nyolc pont az előny a tabella élén! Barça-Sevilla 3-0

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

Egyetlen egy lövés találta el a kapuját, amelynél könnyű dolga volt, ugyanis Ocampos fejese erőtlenül tartott középre, simán védett. Újabb kapott gól nélküli mérkőzés, már a 15. a bajnokságban, amihez ezúttal nem kellett bravúr(oka)t bemutatnia.

Koundé: 7

Ezen a találkozón is rendszeresen fellépett a támadások során a jobb oldalon. A második találathoz vezető támadásnál egy nagyszerű mélységi passzal ugratta ki a beinduló Raphinhát. Ezen kívül nem sokat tett hozzá a támadójátékhoz, de ezúttal nem is volt feltétlenül szükség ennél többre. A védekező feladatait jól oldotta meg, nyolc párharcából ötöt nyert meg (1/2 levegőben, 4/6 földön).

Araújo: 7

Az uruguayi kiválóan, hiba nélkül látta el a védőmunkáját. Ő hajtotta végre a legtöbb tisztázást (3) a csapatból. A passzjátéka is nagyon jó volt, hét hosszú labdájából csupán egy volt pontatlan. Üdítő azt látni, hogy ennyire sokat fejlődött ebben a tekintetben az előző szezon(ok)hoz képest. Az első félidőben közel járt a gólszerzéshez, de a szöglet utáni fejese pár centivel elkerülte a kaput.

Christensen: 7

A dán hátvéd hozta a tőle megszokott sallangmentes, hibátlan, pontos és magabiztos játékot. Amikor szükség volt rá, akkor jól avatkozott közbe. Hétszer labdát szerzett, az egyetlen szerelési kísérlete sikeres volt, kilenc párharcából pedig hetet sikerrel vívott meg (1/2 levegőben, 6/7 földön). A támadásokhoz is hozzátett, ugyanis hét hosszú labdajából hat társhoz ment, illetve az első gólnál ő juttatta el a labdát a tizenhatoson belülre.

Jordi Alba: 8

Az első játékrészben gyenge teljesítményt nyújtott: aktív, de nagyon pontatlan volt támadásban, a beadásai kivétel nélkül használhatatlanok voltak. A második félidőre hatalmasat javult, és végül kulcsszerepet játszott a győzelemben: ő szerezte meg a vezetést, illetve gólpasszt adott Raphinhának egy kiváló centerezéssel. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy ez zsinórban a hetedik olyan bajnoki idény, amelyben gólt lőtt.

Frenkie de Jong: 7.5

Busquets korai lecserélése miatt ő töltötte be a mélységi irányító szerepét, méghozzá kifejezetten jól. Nem mutatott extra/különleges dolgokat, de szépen és hiba nélkül tette a dolgát. A harmadik találatnál egy mesteri mélységi labdával ugratta ki Jordi Albát, Lewandowski első félidei helyzeténél pedig a védelem mögé beinduló Gavit találta meg. Talán keveset beszélnek róla, de Xavi a holland helyét is megtalálta, amit nagyon jó látni.

Busquets: –

Már a 3. percben megsérült, aláfordult a bokája. Az első hírek szerint 2-3 hetet hagy ki.

Pedri: 7.5

Ez az este nem róla szólt, és nem csillogott úgy, ahogyan általában szokott, de jól futballozott. Egyik gólhoz sem járult hozzá gól vagy gólpassz formájában, de ez részben annak köszönhető, hogy a középpályások közül De Jong mellett ő helyezkedett mélyebben. Ezen az összecsapáson kulcspasszok terén jeleskedett, hat ilyen átadást osztott ki. Ő szerezte a legtöbb labdát – Albával és Christensennel holtversenyben – a csapatból, szám szerint hetet.

Gavi: 7.5

Megnyerte a fejpárbajt a 21 centivel (!) magasabb Badé ellen, ezáltal helyzetbe hozta Lewandowskit. Az előbbin már meg sem lepődött az ember, ezért is imádják sokan a csapat háromtüdejű pitbullját. Támadásban sokáig nem volt túlságosan aktív (43 labdaérintés és 24 pontos passz), de ő szerezte a másik találatot, amelynél nagyszerűen érkezett mélységből a kapu elé. Labda ellen szokásához híven aktív, lendületes és nagyon hasznos volt.

Lewandowski: 6

A lengyel támadó kétszer járt közel a gólhoz, Bounou-nak az első félidei komolyabb helyzeténél és az átlövésénél is nagy bravúrt kellett bemutatnia a védéshez. A harmadik kaput találó lövése középre ment, a másik három próbálkozása pedig nem találta el a kapu felületét.

Raphinha: 8

A brazil támadó az első félidőben egyértelműen lefelé lógott ki a többiek közül: gyakran a biztonsági megoldást választotta, nem igazán vállalta fel az egy az egy elleni párharcokat, mindhárom cselezési kísérlete sikertelen volt, a beadásai pedig nem találtak csapattársat. A második játékrészben már remekelt, és szerepet vállalt mindhárom gólban: az elsőnél az átvétel után Kessiének passzolt, a másodiknál Gavit hozta üres kapus helyzetbe egy zseniális átadással, a harmadikat pedig ő maga szerezte. Minden sorozatot figyelembe véve négy gólt és négy asszisztot jegyez ebben a naptári évben, amivel mindenkit leköröz a spanyol bajnokság játékosai közül.

https://twitter.com/ReshadRahman_/status/1622360655234736130

Cserék:

Kessié: 7

Sokáig ezen a meccsen is szinte láthatatlan volt, alig-alig tett hozzá a csapat (támadó)játékához, azonban az első találatnál klasszishoz méltó megmozdulással szolgálta ki Jordi Albát. Busquets sérülése miatt minden bizonnyal több lehetőséget fog kapni, amivel remélhetőleg élni fog.

Ferrán, Fati, Balde, Alonso: –

Akkor léptek pályára, amikor már eldőlt a mérkőzés, mozogtak egy jót.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7.5

Már az első félidőben is nagy fölényben játszott a csapat, de akkor még ez helyzetekben kevésbé mutatkozott meg. A második játékrészre sikerült tempót és ritmust váltani, egyre több mélységi labda érkezett, illetve néhány játékos teljesítménye igencsak feljavult, aminek egy sima, 3-0-ás győzelem lett az eredménye. A letámadás, a labda nélküli játék tökéletes volt, a vendégeknek esélyük sem volt arra, hogy betaláljanak. Vezetőedzőként az első 46 bajnoki találkozóján ugyanannyi pontot szerzett a csapattal, mint Guardiola, és csupán hárommal kevesebbet, mint Luis Enrique.

https://twitter.com/Barca_Buzz/status/1622362183605620738