Xavi: „Manapság már nem működik az a játék, mint tíz évvel ezelőtt? Alkalmazkodnunk kell, de az alapvető elképzelés megmarad”

Xavi gondolatai az Athletic elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Athletic Club elleni idegenbeli bajnoki mérkőzés előtt beszélt arról, hogy Lewandowski visszatérése a számukra kulcsfontosságú, még akkor is, ha a csapat eddig mind a hét olyan találkozóját győzelemmel zárta, amelyen a lengyel klasszis nem volt bevethető. Két hét alatt két fontos bajnoki vár Xaviékra az Athletic és a Real Madrid ellen, azonban a vezetőedző elmondása szerint ha ezeket sikerülne is megnyerni, nem lenne vége a bajnokságnak. Szóba került még Lewandowski nyilatkozata is, ahol elmondta, hogy az a játékstílus, ami a Barcelonát tíz évvel ezelőtt naggyá tette, nem biztos, hogy ma már mükődik. Xavi igazat adott a támadónak, bár hozzátette, a játék megváltozott, de az alapvető elképzelés megmarad.

Milyen forgatókönyvre számítasz?

„Az Athletic intenzív, otthon még inkább, sok meccset nyertek, és nem szolgáltak rá az elmúlt időszakban elért eredményeikre. Kemény meccs lesz.”

Mennyire fontos ez a meccs a Clásico előtt?

„A holnapi meccsre koncentrálunk, ami nagyon fontos az az, hogy megőrizzük a kilencpontos különbséget. Számunkra a holnapi nap egy döntő lesz.”

Lewandowski készen áll a kezdésre?

„Nagyon jól van, csütörtök óta a csapattal edz. Ő példamutató és mindig játszani akar. Ami Pedrit és Dembélét illeti, ez attól függ, hogyan érzik magukat a következő időszakban.”

Az a tény, hogy négyen is az eltiltás küszöbén vannak a Clásico előtt [Raphinha, Busquets, Kessié és Ferran – a Szerk.], befolyásolja a helyzetet?

„Nem fogunk behúzott kézifékkel játszani. Maximális erőbedobással fogunk játszani. És ha besárgulnak és ezáltal kihagyják a következő meccset, akkor majd elgondolkodunk azon, hogyan pótoljuk őket.”

Mi a helyzet Eric Garcíával?

„Nem játszik annyit, mint amennyit megérdemelne. Van konkurenciája, de számítok rá, ő garancia, a jelen és a jövő játékosa. Képes alkalmazkodni más pozíciókhoz, ő egy példa lehet mindenki számára.”

Szeretnél a Barcelona Fergusonja lenni?

„Nehéznek látom  ezt (nevet). Ez az otthonom, és itt akarok maradni, még ha néha hálátlan feladat is ez. Az elnök elégedett azzal a munkával, amit a stáb végez. Szeretnék Ferguson lenni, de minden az elért eredményektől függ, és most nincs itt az ideje, hogy az esetleges hosszabbításomról beszéljünk. Még egy év van a szerződésünkből, fontos, hogy címeket nyerjünk.”

Szerinted két hét múlva akár vége is lehet a spanyol bajnokságnak?

„Ez a két hét kulcsfontosságú, de nem döntő.”

Aggódsz a Barça megítélése miatt a Negreira-ügy miatt?

„Ez a kérdés egy olyan dolog, amely Laportát érinti, de azt mondja, hogy legyünk nyugodtak. Nem beszélünk erről, mert csak a futball kerül szóba nálunk.”

Gondolod, hogy ez az ügy hatással van az olyan mérkőzésekre, mint az Athletic vagy a Real Madrid elleni?

„Mi az Athletic elleni meccsre koncentrálunk. A győzelem vagy vereség nem attól függ, hogy mit mondanak a lelátón.”

Egyetértesz Lewandowskival abban, hogy a Barcelonát naggyá tevő futballnak meg kell változnia?

„Ő egy vezér, és megváltoztatott minket. Igaza van abban, hogy tíz évvel ezelőtt a futball fizikai szinten más volt. Tíz évvel ezelőtt a futball nem volt olyan gyors és fizikai, lassabb és irányíthatóbb volt. Szinte minden csapat nyomást gyakorol rád a meccsek elején, és ez most már sokkal vertikálisabb. Ez azonban nem változtat az elképzelésünkön. Az edzők taktikai szinten sokat változtak, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ehhez. Alkalmazkodni kell, de az alapvető elképzelés megmarad.”

Fáj Pedri hiánya?

„Igen, és az olyan pályákon, mint a San Mamés, még inkább. Sok lesz a játék, hiányozni fog, de vannak alternatíváink.”

Vannak aggályaid Gil Manzanóval kapcsolatban és az előzményekre való tekintettel adott-e utasításokat a csapatnak?

„Szeretnénk három ponttal és eltiltások nélkül befejezni a mérkőzést, de a mérkőzés pillanatai olyanok, amilyenek. Megpróbálunk óvatosak lenni, de ez a játék része, ez nem Gil Manzanótól függ.”

Osztja Laporta gondolatait az esetleges érkezőkkel kapcsolatban?

„Túl korai erről beszélni. Sokat beszélek vele, de egyetértek azzal, hogy a csapat helyzetét figyelembe véve erősítésre van szükség.”

Mit gondolsz a Williams testvérekről?

„Veszélyesek és nagyon gyorsak. Nico gyorsabb, de Iñaki vertikálisabb. Nagyon fontos lesz a jelenlétük holnap az Athletic számára.”

A védekezés lesz a kulcs?

„Elégedett vagyok az egész csapattal a védekezés szempontjából. Kiválóak vagyunk, támadásban pedig pontosabbnak kell lennünk. Fel kell vennünk velük a versenyt.”

Mit változtat a játékon Lewandowski visszatérése?

„Nélküle is nyertünk, de nagyon hiányzott. Jól presszingel, tudja, hogyan kell kihozni a labdát, amikor nyomás alatt vagyunk, és sokszor ő teszi ki a labdát a szélre. A játék minden területén képes a különbséget jelenteni.”

Hogyan segítesz Ansunak?

„Azzal, hogy minden önbizalmat megadok neki. A munkája hibátlan. Minden feladatát teljesíti, és hiányzik a gól, hogy önbizalmat adjon neki, de számomra ez másodlagos.”

Tudsz valamit Mateu Alemany jövőjéről [az Aston Villa próbálta elcsábítani jobb anyagi feltételekkel, mint amit Barcelonában kap, de ő ezt visszautasította – a Szerk.]?

„Rendkívüli munkát végez. A vezetőség vele verhetetlen, nem is lehetnék elégedettebb vele, az elnökkel és Jordival. Remélem és kívánom, hogy folytassa. Szerintem nagyon boldog.”

Egyetértesz azzal, hogy a jelenlegi védelmet sokszor Pepéhez hasonlítják?

„Összehasonlíthatatlan a kettő, minőségben azonban fel tudjuk velük venni a versenyt.  Jó úton haladunk.”

Meglepődtél, amikor az elnök azt mondta, hogy a hosszabbításodon gondolkodik?

„Nem, sokat és jó hangulatban beszélek vele, de mindig azt mondom neki, hogy „nyugodjon meg”, először nyerjünk, a trófea megnyerésének küszöbén állunk.”

Nem gondolod, hogy túlságosan is a klub szóvivője vagy?

„Nem, nagyon jól érzem magam. Ez a munkám. Egyetlen panaszom sincs, de szerintem jó lenne, ha az edzők a sajtótájékoztatót a meccs után tartanák. Túl sokat beszélünk. Ez a sajtótájékoztató talán felesleges lenne.”

***