Csalódáskeltő teljesítmény és döntetlen: Barcelona – Girona 0-0

Az FC Barcelona csupán gólnélküli döntetlent ért el a Girona ellen hazai pályán a LaLiga 28. fordulójában. A hazaiak nem futballoztak jól, a támadójátékból hiányzott a lendület, illetve a kreativitás, kevés (nagy) helyzetet alakítottak ki, és azok egyikét sem tudták gólra váltani. A vendégeknek volt 2-3 komoly lehetősége, de ők még a kaput sem találták el. Ezzel az eredménnyel a Barça előnye 13 pont a Real Madriddal szemben.

A Barcelona védelmét Koundé, Araújo, Eric Garcia és Balde alkották, a francia ismét jobbhátvéd volt. A középpályán Busquets, Gavi, illetve Roberto kezdtek. Xavi ezúttal három támadót nevezett a kezdőcsapatba, Raphinha és Lewandowski mellett Ansu Fati kapott lehetőséget a támadósorban. Nagy meglepetés nem ért minket, két változás történt a legutóbbi, Real elleni (0-4) meccshez képest: Alonso és Kessié ezen az estén nem kerültek be a kezdőbe, helyettük Eric, illetve Fati játszottak.

A Barcelona lassan járatta a labdát, ezért finoman szólva sem sorjáztak a helyzetek. Lewa a negyedik percben nagyon kevéssel lőtt fölé, de ezt követően egészen a 36. percig kellett várni egy újabb hazai lehetőségre: ekkor Raphinha éles szögből leadott kísérletét Gazzaniga védte a rövid oldalon. Nem sokkal később jártak a legközelebb a gólszerzéshez egész mérkőzésen a gránátvörös-kékek: Araújo ért bele lábbal a szögletbe, és a labda majdnem áthaladt a gólvonalon, millimétereken múlott az, hogy nem született gól. A vendégek olykor még a labdát is meg tudták tartani, illetve mélységi indításokkal próbáltak az ellenfél védelme mögé kerülni, ami néha sikerült is. Ők kétszer kerültek helyzetbe, egyszer egy beadás, egyszer pedig egy kiugratás révén, de a befejezés gyenge volt.

A második félidő Eric Garcia fejesével indult, majd az 53. percben a mérkőzés legnagyobb helyzetét a Girona alakította ki: Castellanos egy az egyben találta magát Ter Stegennel szemben, de mellé lőtt. Ezt követően sokáig alig-alig történt említésre méltó esemény, a Barcelona elkezdett egyre több beadással próbálkozni, de egyik rosszabb volt, mint a másik. Xavi megpróbált cserékkel belenyúlni a meccsbe, a félidőben Roberto helyére Kessié érkezett, a 68. percben Fatit Ferrán váltotta, a 75. percben pedig húzott egy meglepőt: Raphinhát Albára cserélte le, a spanyol bal oldali támadóként játszott. Már a ráadás perceiben Gavi fejesét nagy bravúrral védte Gazzaniga, Lewandowski pedig a kapunak háttal állva sarkazott bele a labdába, ami elakadt a blokkban, ezáltal maradt a 0-0.

Folytatás vasárnap 16 óra 15 perckor a kiesés ellen küzdő Getafe vendégeként.

FC Barcelona – Girona FC 0-0
La Liga, 28. forduló
Spotify Camp Nou, Barcelona
Vezette: 
Antonio Mateu Lahoz

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Eric, Balde – Roberto (Kessié 46′), Busquets, Gavi – Raphinha (Alba 75′), Lewandowski, Fati (Ferrán 68′)

Girona: Gazzaniga – Arnau Martinez, Bueno, David Lopez, Javi Hernández – Romeu – Tsygankov (Riquelme 71′), Iván Martin (Valery 85′), Borja Garcia (Aleix Garcia 46′), Villa (Couto 60′) – Castellanos (Stuani 60′)

Sárga lapok: Castellanos 32′, Stuani 77′