Xavi: „A versenynaptár nagyon sűrű, Guardiolának igaza van”

Az FC Barcelona a La Liga második fordulójában a Cádiz csapatát fogadja. A katalánoknak ez lesz az első mérkőzésük a Lluís Companys Olympic Stadionban, mely idén a hazai pályát jelenti számukra. Xavit kérdezték a sérült Ronald Araujoról, akire nem számíthatnak, mert az uruguayi combizom sérülést szenvedett. Alemany távozása is szóba jött és a katalánok mestere a Decóval való kapcsolatáról is mesélt. Mindezek mellett elmondta, hogy első mérkőzésükön, hazai pályán szeretnék kiszolgálni a szurkolókat és a távlati célja az a csapatnak, hogy javuljon a játékuk.

Ez lesz az első mérkőzésük az Olimpiai Stadionban

„Valóban, most fogunk itt debütálni, és szükségünk lesz a szurkolók támogatására, enélkül nem fogunk tudni címeket nyerni. Sergio remek edző, aki már régóta a Cádiznál dolgozik, 4-4-2-es rendszerben játszatja a csapatát és hátrahúzódva védekeznek. Hazai pályán fogunk játszani és remélhetőleg a jobbik arcunkat fogjuk mutatni, nem úgy, mint a Getafe ellen.

Alemany távozása

„Már több napja tudok a dologról, ez a klub döntése volt. Nagyon jól és gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni. Decóval is remek kapcsolatot ápolok azóta, hogy csapattársak voltunk, hazugság, hogy nem vagyunk jóban.  A jelenlegi Barça nem jöhetett volna létre Jordi Cruyff és Mateu nélkül, példaértékű, amit letettek az asztalra. Napok óta dolgozunk Decóval, és úgy gondolom, vele is nagyon jók leszünk, nem igaz, hogy nem jövünk ki. Remek képességű szakember, nagyon jól ismeri a piacot. Nagyon jó személyisége van, kedvelem őt, ahogy Mateut és Jordit is kedveltem. A klub néha döntéseket hoz és változtat a dolgokon. Szeretnék köszönetet mondani Mateunak és sok sikert kívánok neki!”

Joao Felix

„Sajnálom, de ahogy a Neymarra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban is elmondtam, nem tudok nevekkel szolgálni. A klubvezetés tisztában van vele, hogy mit szeretnénk és kikre van szükségünk, de nem tudok neveket mondani.”

Mi a véleménye, hogy két mérkőzésre eltiltották? (Xavi az előző, Getafe elleni mérkőzésen kapott piros lapot – a szerk.)

„El kell fogadnom. Nem akarok erről többet beszélni, mert csak további vitákat szítanék vele. Egy nap után már megnyugszom a vereség, vagy egy döntetlen után. A haragom elszállt, a feladatunkra koncentrálok. Nem fog többet előfordulni, kontrollálni kell magamat és irányítanom a játékot a partvonalról.”

Hogy állnak a játékosok regisztrációjával? Mi a helyzet Iñigoval? (Iñigo Martinezt még nem regisztrálták, jelenleg sérült – a szerk.)

„Inigo sérült. Jól van, és ha minden jól megy, jövő héten már csatlakozhat a csapathoz. Ez jó hír, mert szerintem sokat segíthet majd. Ami a regisztrációkat illeti… körültekintően kezeljük a helyzetet és optimisták vagyunk. Meglátjuk, hogy sikerül-e regisztrálnunk Marcos Alonsót és Iñaki Penát.”

Mi a helyzet az Ön hosszabbításával?

„Egy tízes skálán tízre értékelném a helyzetet, vagyis nincs vele semmi probléma.”

Araujo mennyi időre esik ki?

„A versenynaptár nagyon sűrű, Guardiola a minap már panaszkodott emiatt, és abszolút egyetértek vele. (Pep szerint a játékosoknak ki kell állniuk magukért és azt is elmonda, hogy a kemény fizikai megterhelés ellen az UEFA és a FIFA nem tesz semmit – a szerk.) Igaza van. A focistákra egyre kevésbé figyelünk, mert mindig az üzlet van az előtérben. Próbáljuk minimalizálni a sérülések számát, de sajnos ez a foci része. Ronald edzés közben sérült meg. Nagy érvágás ez nekünk, meglátjuk, hogy meddig kell őt nélkülöznünk, de remélhetőleg a válogatott szünet után már csatlakozhat a csapathoz.”

Neymar

„Ismét egy olyan játékosról kérdeztek, aki nem a csapatom tagja, ezzel nagyon kellemetlen helyzetbe hoztok, ez a kérdéses kluboknál feszültséget okozhat. Neymarnak a világ összes szerencséjét kívánom, egy volt csapattársamról beszélünk.”

A Getafe elleni mérkőzés után azt mondta, hogy Gavi nem kezezett (A fiatal spanyol középpályás a játékvezető megítélése szerint kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül a mérkőzés utolsó perceiben, ezért az Araujo elleni egyértelmű szabálytalanságot nem fújták be – a szerk.)

„Az igazat mondtam. Néha bűn az őszinteség, de mindenki láthatta. Egyszer sem ért hozzá a labda a kezéhez.”

Ansu Fati a Real Madridban?

„Ez valami vicc, ugye? Azt hittem, hogy világosan fogalmaztam vele kapcsolatban. Olyan vitákat folytatunk, amelyeknek semmi értelmük. Ansu nagyon fontos számunkra és az is marad. Ő a klub örökségének része, a jelent és a jövőt jelenti.”

A játékosok sztrájkolhatnak a sűrű versenynaptár miatt?

„Ez csak rajtuk múlik. Ancelotti és Guardiola szavaira hivatkoznék, rajtuk múlik… Bele vagyunk kényszerítve ebbe az erőltetett menetbe, ami nem jó. Fáradtság, feszített tempó, ez nem tesz jót sem sorozatoknak, sem a játékosoknak.”

A védelem jobb oldala

„Ezt már elmondtam korábban is, a sportvezetés tudja, mire van szükségünk. A lehetőségeinkhez mérten fogunk dolgozni, Attól függ, hogy a fair play szabályok mit engednek meg nekünk.”

A vasárnapi mérkőzés

„Az a terv, hogy fölénybe kerüljünk és minél több üres területet alakítsunk ki középen, szóval nem változtak az elképzeléseink. Nagyon jól védekeznek és kontráznak. Rögzített helyzeteket követően, vagy akár bedobások után is képesek veszélyeztetni. Az utóbbi időben a Cádizzal sokszor meggyűlt a bajunk, nem lesz egyszerű.”

Nem lesz ott a kispadon

„Óscar (Xavi testvéve és másodedzője – a szerk.) és Sergio (pontrúgásokért felelős stábtag – a szerk.)) ott lesznek, akik nagyon felkészültek, szinte semmi sem változik. 

Araujo sokat sérült

„Folyamatosan dolgozunk ezek megelőzésén, GPS segítségével követjük a munkájukat. Tegnap egy mérkőzést játszottunk, verseny volt. A Getafe ellen is megtörténhetett volna vele, ott több mint 100 percet játszott. Ezek elkerülhetetlen helyzetek.”

Bordalás (Xavi a Getafe elleni mérkőzés után bírálta, hogy ellenfelünk folyamatosan tördelte a játékot, amihez a játékvezetés is hozzájárult. A ligát is bírálta, hogy ezzel kapcsolatban nem tesz semmit, illetve a Gavi ellen befújt kezezéssel sem értett egyet. Bordalás erre azt reagálta, hogy Xavi kifogásokat keres, amiért nem nyerték meg a mérkőzést – a szerk.)

„Mélységesen tisztelem Bordalást, de erre nem kell válaszolnom. Ez az ő véleménye.”

Dest helyzete

„Várnunk kell. Meglátjuk, hogy milyen mozgás lesz a piacon. Meg kell érteni, hogy egy nagyon kényes helyzetet kell kezelnünk, amire hatással van az az előző évek hagyatéka. Figyelembe kell vennünk a fair play szabályokat.”

Oriol Romeu

„Nagyon elégedett vagyok vele, remek képességei vannak. Nagyon kiegyensúlyozott védekezésben, ebben talán ő a legjobb, és remekül bánik a labdával, valamint kiválóan osztogat. Megszállottan dolgozik és fejlődni akar. Remek igazolás volt.”

Célkitűzések

„A csapat célja az, hogy javuljon a játékunk. Jobb döntéseket kell hoznunk a pályán és türelmesebbnek kell lennünk. Többször kell a kapu elé bejátszanunk a labdát és a széleket is ügyesebben kell használnunk. Ezekhez a dolgokhoz idő kell és érettebb hozzáállás. A legjobb példa a Madrid elleni Szuperkupa mérkőzés volt. A fő cél, hogy javuljon a játékunk.”