Koundé és Frenkie de Jong húzták a csapat szekerét: Osasuna – Barcelona 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 1-2 arányban nyert az Osasuna otthonában a La Liga negyedik fordulójában. Pozitív értelemben a két gólszerző mellett Frenkie de Jongot és Christensent lehet kiemelni, a leggyengébb láncszem pedig Balde volt ezen az estén. Ezúttal viszonylag nagy a szórás az osztályzatok között, amelyek négytől nyolcig terjedtek. A pontozás során ezeket az elveket vettük figyelembe.

Győzelem kevés kreativitással: Osasuna – Barcelona: 1-2 (0-1)

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

Az első félidőben egy komoly bravúrral akadályozta meg azt, hogy a hazaiak megszerezzék a vezetést, a kapott gólról pedig nem tehetett. A mérkőzés elején kicsit bizonytalan volt lábbal, de később belejött és zömében pontosan passzolt.

Sergi Roberto: 5

A Barça első számú csapatkapitányának csendes meccse volt. Néhány alkalommal mélységből érkezett a hosszú oldalon, viszonylag gyakran felment a támadások során, de nem igazán tudta segíteni azokat. A védőmunkáját korrekt módon, (nagy) hiba nélkül látta el. Cancelo érkezése miatt felmerül a kérdés, hogy mennyi lehetőséget fog kapni a szezon hátrelévő részében, ugyanis a középpályás pozíciókra is bőven akadnak más opciók.

Koundé: 8

A francia hátvéd remekül futballozott, felfelé lógott ki a többiek közül. Az első félidő végén egy mesterien kivitelezett fejessel szerezte meg a vezetést, ez volt a második gólja a Barcelona színeiben. Hat hosszú labdájából öt társat talált, tizenhárom sikeres átadása volt a támadóharmadba, többször is bátran lépett fel a védelemből, tehát a gólja mellett mezőnyben is egészen sokat tett hozzá a támadójátékhoz. Hátul mindig jól avatkozott közbe, blokkolt kettő lövést, tisztázott hét alkalommal, végrehajtott kettő megelőző szerelést, és tizenegy párharcából kilencet megnyert (5/5 földön, 4/6 levegőben). Remek formában kezdte a szezont, csak így tovább!

Christensen: 7

Christensen ezúttal is sallangmentesen, csendben, hiba nélkül tette a dolgát. Hét tisztázása, kettő megelőző szerelése és három labdaszerzése volt, valamint kilenc párharcából hetet sikerrel vívott meg (1/2 földön, 6/7 levegőben). 96%-os pontossággal passzolt, de hosszú/mélységi labdákkal (1/1 sikeres) nem jeleskedett.

Balde: 4

Egyértelműen ő nyújtotta a leggyengébb teljesítményt a csapatból, indiszponáltan, dekoncentráltan, pontatlanul és sok (nagy) hibával játszott, különösen hátul. A hazaiak góljában alaposan benne volt, ugyanis Chimy Ávila simán otthagyta. Az Osasuna első félidei helyzeténél szintén lemaradt az emberéről és többször is eladta a labdát. Ő hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt a csapatból (4), de nem tett hozzá semmit a támadójátékhoz. Nagyon hiányoztak a veszélyes megindulásai. Maradjunk annyiban, hogy messze van a csúcsformájától az idény elején.

Romeu: 5.5

Ezen az estén a sokévi átlagot hozta, de kicsit több hibát vétett, mint az előző találkozókon. Kialakított kettő lehetőséget, 91%-os sikerességgel passzolt (60/66), viszont párszor könnyelműen veszítette el a labdát a csapat saját térfelén és egyszer kicselezték. Kicsit javítja az összképet, hogy védekezésben rendben volt, a négy szerelési kísérletéből hármat sikerrel hajtott végre, blokkolt egy lövést, illetve négy alkalommal szerezte meg a labdát.

Frenkie de Jong: 8

Úfent pazar teljesítményt nyújtott és a legjobbak közé tartozott, de ehhez már hozzászoktunk ebben az évben. Az ő neve mellett jegyezték fel a legtöbb pontos átadást (107), sikeres passzt a támadóharmadba (17), labdaérintést (135), valamint labdaszerzést (10), ami kiválóan mutatja, hogy mennyire aktív és hasznos volt a labdás és labda nélküli fázisok során is. Szokásához híven mélyen felvette, megtartotta, majd felcipelte a játékszert, hozzátéve, hogy három alkalommal is szerelni tudták.

Gavi: 6.5

A támadásokhoz keveset tett hozzá (nulla kialakított helyzet, kulcspassz és lövés), viszont labda nélkül rendkívül aktív és hasznos volt, mindig visszazárt, blokkolt több beadást is. Az agilitást és a hevességet sem lehetett hiányolni tőle, öt szabálytalanságot követett el. Hihetetlen leírni azt a tényt, hogy már 100 összecsapáson lépett pályára a felnőtt csapatban, 19 évesen és 29 naposan érte el ezt a mérföldkövet.

Gündogan: 6.5

Ezen a mérkőzésen nem volt túlságosan sokat játékban (40 pontos passz, 65 labdaérintés), különösen a második játékrészben, ami talán részben annak volt köszönhető, hogy a csapat a bal oldalon vezette a támadások nagy részét. Számos mélységi beindulást csinált, de rendre nem indították a társak. Ő alakította ki a legtöbb helyzetet (3) és osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (3) a csapatból. Az első gólnál ő adta Koundé fejére a labdát (ezzel már két gólpassznál jár), tehát kivette a részét győzelemből. Az első félidőben ígéretes helyzetbe került, de csúnyán mellé lőtt.

Lewandowski: 4 + 3 = 7

Mezőnyben és kapunak háttal ezen az estén sem volt az igazi, kihagyott kettő nagy helyzetet (igaz, egyik sem lett volna érvényes gól les miatt), majd a hajrában kiharcolta és értékesítette a tizenegyest. A „bakkecskeugrós” technikával pedig addig nincs baj, amíg hatékony…

Lamine Yamal: 5

Ezúttal sokkal kevésbé volt aktív, mint az előző meccseken (17 sikeres átadás és 34 labdaérintés 60 perc alatt), azonban ez elsősorban abból fakadt, hogy ritkán keresték a társak. Nem hozták egy az egy elleni szituációkba sem, de így is láttunk tőle 1-2 szép megmozdulást. Az egyetlen lövési kísérlete elakadt a blokkban. Ő a La Liga történetének legfiatalabb olyan játékosa, aki négy egymást követő fordulóban lépett pályára.

Cserék:

Joao Cancelo: 5.5

Kevés támadást vezetett a csapat a beállása után, védekezésben pedig nem hibázott. Az a külsővel megcsavart labdája Lewandowskinak…

Ferrán Torres: 5

Sokat dolgozott labda nélkül.

Inigo Martínez, Joao Félix, Raphinha: –

Egyikük sem befolyásolta az eredmény alakulását, sem negatív, sem pozitív értelemben.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5.5

Újabb győzelem egy nehéz helyszínen, tíz szerzett pont az első négy bajnokin – minden szép és jó, gondolhatná az ember, azonban ez távol áll az igazságtól. A támadójáték a Getafe elleni találkozót idézte: a labdajáratás lassú, a csapat pedig nagyon statikus és merev volt, kevés helycserét, rotációt, illetve mélységi labdát láttunk. Ráadásul a 60. perc környékén a csapat ismét elveszítette a kontrollt, nem tudta megtartani a labdát és beszorult a saját térfelére, részben ennek eredményeként jött az egyenlítés. Még a kiállítás után sem sikerült magabiztosan, tudatosan, labdatartással őrizni az előnyt, hanem vaktában mentek előre a labdák, ami intő jel és nem túl biztató a jövőre nézve.

Sokat kell javulni játékban, mert ez a teljesítmény a bajnoki címvédéshez sem lesz elég, nem is beszélve a nemzetközi porondról. Ugyanakkor nyilván a szezon elején járunk, kár temetni már most a csapatot, például Cancelo sokat lendíthet a támadójátékon és Xavi is jöhet új ötletekkel, az utóbbira szükség is van.