Xavi: „Nem túl bő a keret, de sokoldalú játékosaink vannak.”

Az FC Barcelona csapata a La Liga 7. fordulójában a Mallorca vendége lesz. A katalánok az előző mérkőzésen, ha szenvedve is, de egy remek hajrának köszönhetően begyűjtötték a három pontot a Celta ellen. Xavi most is hasonlóan kemény és jól védekező ellenfélre számít és elmondta, támadásban szintet kell lépniük, több mozgásra, illetve kevesebb labdaérintésre lesz szükség. Jelenleg a gránátvörös-kékek a listavezetők, emiatt többször is szóba került a Real Madrid, de a mester a királyiakkal kapcsolatos kérdésekre szűkszavúan reagált. A hétközi mérkőzésen fontos hiányzók lesznek a középpályáról Frenkie de Jong és Pedri személyében, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megvan a tervük a helyettesítésükre.

Mit vár a holnapi mérkőzéstől?

„Azt tudjuk jól, hogy a Mallorca egy kemény ellenfél, Aguirre remek védelmet épített. Általában öt emberrel védekeznek, fizikálisan nagyon kemény játékosaik vannak. A szélsőik magasak és jól centereznek, minőségi focisták, mint például Darder. Rossz szájízzel tértek haza Gironából, de nehéz találkozó lesz, mert nagyon jól zárnak és agresszívek. A támadás terén fel kell javulnunk Mallorcán.”

Mennyi időt vehet igénybe Frenkie de Jong felépülése?

„Frenki elvesztése igazi mélyütés, mert kulcsfontosságú játékos. A játékstílusunk miatt, és látva, hogy milyen formában játszott, fájó veszteség. Vannak olyan játékosok, akik képesek a helyettesítésére, ezért remélhetőleg nem fogunk szenvedni a hiányában. Meglátjuk, hogy milyen állapotban lesz majd a kihagyás után, egyelőre nem tudok többet mondani ezzel kapcsolatban.”

Mit jelent Önnek, hogy vezetik a tabellát? Elképzelhetőnek tartja, hogy még a Clásico előtt növelni tudják az előnyüket?

„Nem spekulálunk ezen, mérkőzésről mérkőzésre haladunk. A holnapi egy nagyon fontos és nehéz idegenbeli mérkőzés lesz. Most az első a Mallorca. A tabella élén állunk, ami azt jelenti, hogy valamit jól csinálunk. Az előző mérkőzésen nem játszottunk jól, pár dolgot ki kell javítanunk, viszont jó úton haladunk.”

Mit terveznek a kapujuk elé betömörülő ellenfelekkel szemben?

„Több üres területet kell kialakítanunk, amihez sok mozgásra van szükség. A Celta remek meccset játszott, többször kizökkentettek minket. Nekünk fejlődnünk kell támadásban és erőltetnünk kell a pozíciós játékot… jó úton haladunk annak ellenére, hogy a Celta ellen nem volt jó a teljesítményünk.”

Tökéletes volt a hétvége?

„Attól függetlenül, hogy a Madrid veszített, ez egy remek hétvége volt, mert nemcsak nyertünk, de listavezetők is lettünk. Emellett hosszabbítottam, ami engem és a stábot is nagy örömmel tölt el.”

Az előzőekben szóba került Frenki de Jong sérülése. Pedri felépülése hogyan halad?

„Pedri remekül érzi magát, hamarosan kiderül, hogy mikor térhet vissza a pályára. Nagyon jól halad. Vannak helyettesei, mint például Roberto, aki egy igazi Jolly Joker. Játszani fog, akárcsak Fermín, aki szerintem sokat adhat a csapatnak és a jövőben fontos tagja lehet. Számolni kell vele.”

Mi a véleménye, jobb keretük van, mint a Real Madridnak?

„Majd júniusban megmondom. Mindenkinek más a véleménye, mert mindenki máshogy látja a futballt. Katalóniában 7 millió szakértő van és mindegyiknek más a véleménye. (Xavi Katalónia lakosságára céloz, ami a 2019-es népszámlálási adatok alapján 7,5 millió fő – a szerk.) Az összehasonlításokat nem szeretem, de elégedett vagyok a jelenlegi kerettel és az új igazolásokkal.”

Szombaton sok kockázatot kellett vállalniuk a győzelem érdekében. Mi a biztosíték, hogy ez nem fog megismétlődni a Mallorca ellen?

„A játékosoknak középen meg kell érteniük, hogy jobban kell támadniuk az üres területeket. Kevesebb labdaérintéssel és jobban kell játszaniuk. Ez egy ébresztő volt számunkra. Az eredmény pozitív, de a mutatott játék nem volt az. Az első 60-70 percben hiányzott az aktivitás.”

Emlékszik még Dembélére?

„Természetesen, de nem láttam mostanában a PSG mérkőzéseit, mert jelenleg nem a riválisaink. Egyáltalán nem neheztelek rá és a legjobbakat kívánom neki. A Barça továbblépett és megtalálta a helyzetre a megoldást Lamine és Raphinha személyében, aminek nagyon örülünk.”

Mit gondol, mióta ideérkezett, most a legsokoldalúbb a Barcelona kerete?

„Igen. Nem túl bő a keret, de sok játékos tud játszani több különböző pozícióban. Sergi Roberto, Cancelo, Gavi, Gündogan, Ferran, Raphinha, Kounde, Félix… sokoldalú játékosaink vannak.”

Gavi még mindig rekordokat dönt (A spanyol középpályás a Barcelona legfiatalabb játékosa lett, aki elérte a 100 mérkőzést grántávörös-kék színekben – a szerk.)

„Tudjuk jól, hogy mire képes. Ő egy igazi szörnyeteg, csupaszív és szenvedélyes… nagyon fontos eleme a csapatunknak. A rekordok mellett gólokat és gólpasszokat is jegyez. Örülök neki.”

Gündogan játszhat védekező középpályásként?

„Természetesen, Romeuhoz hasonlóan játszhat ebben a pozícióban, de képes arra is, hogy gólpasszt adjon vagy gólt szerezzen. Ezt várjuk tőle, mert Pedrire még nem számíthatunk. Képes több poszton is játszani.”

Meglepte, hogy a Madrid kikapott?

„Remek mérkőzés volt, különösen az Atlético számára. Láttam a meccset, de nem tudom, hogy Ancelotti követett-e el hibát, vagy sem. Ebbe nem szeretnék belefolyni.”

A Barça a listavezető, a Madrid pedig a bírókra hivatkozik. Ismerős Önnek ez a sláger?

„Nem tudom, ezt tőlük kellene megkérdezni. Mi is így reagáltunk, amikor igazságtalanságot éreztünk.”

A továbbiakban is fognak rotálni?

„Igen, lesznek változtatások. Legalább kettő, vagy három csere lesz meccsenként, erre szükség van, hogy elkerüljük a sérüléseket.”

Gyengébbnek látja a Madridot?

„Mindig szívós csapatnak látom őket és mint mindenki másnak, nekik is megvannak a gyengeségeik és az erősségeik. De ne beszéljünk többet a Madridról, majd ha ellenük játszunk, kérdezhetnek.”

Kounde eddig egy percet sem hagyott ki

„Két vagy három olyan játékos van, akik végigjátszottak az összes mérkőzést. Változtatni fogunk, mert szükséges.”

Vannak információi Vitor Roquéről?

„Megvan rá az esély, hogy januárban csatlakozik hozzánk. Nem fogják műteni, konzervatív kezelésen fog átesni.” (A fiatal brazil csatár az Internacional elleni mérkőzésen sérült meg, a jobb lábában szakadtak el a bokaszalagok. Műteni nem fogják, de felépülése így is minimum három hónapig tarthat – a szerk.)