Xavi: „A Masia növendékei értik, hogy mit jelent a Barça-Madrid párharc”

Az FC Barcelona ősi riválisát, a Real Madridot fogadja hazai pályán a La Liga 11. fordulójában. Xavit, a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kérdezték a hiányzó játékosokról, akikkel kapcsolatban a vezetőedző meglepő dolgot nyilatkozott, állítása szerint többen visszatérhetnek idő előtt a pályára, de erről véglegesen csak szombaton döntenek. Ismét méltatta a La Masia növendékeit, akik elmondása szerint tökéletesen értik a két klub közti rivalizálás fontosságát és extra elhivatottságot lát rajtuk. Gil Manzano is szóba került, de erről és a játékvezetésről szűkszavúan nyilatkozott. A katalánok mestere szerint a találkozónak nincs esélyese, de nagyon szeretnének nyerni és megszerezni zsinórban nyolcadik győzelmüket hazai pályán.

Hogyan készül a csapat egy olyan döntő mérkőzésre, mint a Clásico?

„Ez egy nagyon fontos találkozó számunkra, minden játékos játszani akar. A játékot és a formánkat tekintve rendben vagyunk, ezért jó, hogy most kerül sor erre a mérkőzésre. Két győzelem után érkezünk erre a meccsre. Ha nyernénk, az nagyon jót tenne a morálnak, a csapat önbizalmának, és hozzásegítene minket a végső győzelemhez, sőt még a tabellán is előrelépnénk. Örülök, mert a játékosaink nagyon elkötelezettek és mindegyikük játszani akar.”

A sérültek

„Nagyon meglepődtem, mert olyanok jelentkeztek játékra, akikre úgy gondoltuk, hogy még nem számíthatunk. Jó állapotban érzik magukat, de majd holnap meglátjuk, hogy kik lesznek benne a keretben. Meg kell várni hogy érzik majd magukat az esti edzés után. Fantasztikus, hogy mindenki szerepelni akar.”

Lewandowski kezdő lesz?

„Jól van, és remekül érezte magát a mai edzést követően, de nem mondanék többet a holnapi összeállításról.”

Pedrivel mi a helyzet?

„Mindenki ott akar lenni, de az orvosi stáb nem fogja erőltetni a visszatérést senki esetében sem, mert minimalizálni akarjuk az újabb sérülések kockázatát. Nagyon elkötelezettek, ezért játszani akarnak, de holnap fogunk dönteni.”

Cancelo érkezésével, kit állít majd Viniciusra, a portugált, vagy Araujót?

„Cancelo képes megállítani Viniciust, ez az ő természetes posztja. Több alternatívánk is van, holnap majd kiderül.”

Nem lenne túl kockázatos, ha nagy meccshiány után küldene pályára a játékosokat?

„Azok fognak játszani, akik a legjobb, 100%-os állapotban vannak, ettől nem térhetünk el. Ma mindenki jól érezte magát, de holnap döntünk.”

Mit gondol Gil Manzanoról? (A spanyol játékvezető dirigálja majd a Clásicót – a szerk.)

„Gépi sorsolás útján döntik el, hogy ki lesz a játékvezető. Minél kevesebbet beszélünk róla, annál jobb. Ahogy már többször elmondtam, hiszek a játékvezetés tisztaságában.”

A Madrid játékrendszere

„Bellingham érkezésével változtattak a játékrendszeren, az előző évhez képest. Most két csatárral játszanak, Viniciusra és Rodrygóra figyelnünk kell. Nagyszerű csapatuk van, sok erénnyel, amiket minimalizálnunk kell.”

Ki a favorit?

„50-50%…ezeken a találkozókon általában nincs favorit. Nem mennék bele jóslatokba, a Clásico eredményét nem tudod előre megmondani.”

A közönség szerepe fontos lesz?

„Teltházra számítunk a Montjüicban, és biztos vagyok benne, hogy nem hagynak minket cserben a szurkolóink, mi pedig azon leszünk, hogy örömet szerezzünk nekik.”

A bajnokságban hibátlan az otthoni mérlegük. A nyolcadik győzelem megszerzése hazai pályán különlegesebb lenne a Madrid ellen?

„Ez is motivációt jelent. Jók vagyunk hazai pályán, de egy Clásicó mindig nagyon megerőltető.”

Holnap fognak kísérletezni, lesznek változtatások?

„Talán az éberségünkön kell változtatni és óvatosabbnak kell majd lennünk, de bátran fogunk játszani. Azonban a felfogásunkon és a játékmodellen nem változtatunk. Vakmerőek leszünk és megpróbálunk dominálni a labdabirtoklás tekintetében.”

Cancelo labdavesztései gondot okozhatnak?

„Ez nem önbizalomhiány miatt van. Tudja, hogy nagyon fontos láncszeme a csapatnak. Bátran játszik, de az fontos, hogy tudjuk mikor és hol lehet kockáztatni.”

Oriol Romeu

„Oriolnak, a többi középpályáshoz hasonlóan, résen kell lennie. Óvatosnak kell lennünk és figyelnünk a Real ellentámadásaira és kontráira.”

Tudta, hogy Joāo Félix még nem szerzett gólt a Real Madrid ellen?

„Nem tudtam, de a holnapi nap remek alkalom lesz erre. Nagyon jól alkalmazkodott a pozíciójához, szabadon tudja szervezni a játékot. Nagyon tehetséges.”

Ön milyen állapotban van?

„Ebben a szezonban nyugodtabb vagyok. Látom, hogy az emberek nagyon izgatottak és várják ezt a mérkőzést.”

Ha Lewandowski játékra jelentkezik kiküldi a pályára?

„Amennyiben 100%-os állapotban lesz, természetesen.”

Az utánpótlás játékosai segíthetnek a holnapi találkozón?

„Ők nagyon sokat adnak a csapathoz. Ahogy többször elmondtuk, a saját nevelésű játékosokon extra elhivatottságot látunk, átérzik mit jelentenek a gránátvörös és kék színek. A La Masia növendékei fantasztikusak, mert értik mit jelent a két klub közti rivalizálás, ami nagyon fontos.”

Pedri még mindig a korábbi évek nagy meccsterhelését nyögi?

„Nem jelenthető ki, hogy ettől volt sokszor sérült, de a kiváltó okok között lehet. A sérüléseket sok dolog befolyásolja. Pedrivel a menetrend szerint haladunk, nincs gond vele és igaz ez a többiekre is. Olyan játékosok térhetnek vissza, akikkel a következő öt hétben még nem is számoltunk. Holnap döntünk.”

Ön hogy emlékszik vissza az első Clásicóját megelőző napokra?

„Arra emlékszem, hogy nagyobb volt a feszültség… Ilyenkor nem egyszerű, mert felfokozott érzelmi állapotban vagy, de nyugodtnak kell maradnod és hideg fejjel gondolkodnod. Ezeken a meccseket mindig felfokozott hangulat jellemezte, ezért a kontroll nagyon fontos.”

Az El Clásico jelenti a legnagyobb rivalizálást a világon?

„Az egyik legnagyobb az biztos, de Argentínában ott van például a River-Boca páros. Itthon a Betis-Sevilla, vagy a baszk derbi…Klubszinten ez a legnagyobb az biztos.”

Gavival beszéltek, hogy kordában tartsa magát?

„Nem szükséges, mert kontrollálja magát, sokat érett a játéka, amióta velünk van. Ha jól emlékszem az első évében állították ki egyszer és most ismét. Nagyon szenvedélyes és kulcsfontosságú eleme a csapatnak.”

Ki a meghatározóbb játékos, Bellingham, vagy Félix?

„Bellingham nagyon fontos a Real Madridnak, Félix pedig nekünk. Két olyan játékosról beszélünk, akik képesek eldönteni a mérkőzéseket, remélhetőleg ez holnap Félix lesz.”

Hogy tudná leírni az embereknek, hogy milyen játszani egy El Clásicón?

„Feszült, lüktető érzés. Ez teljesen különbözik minden más mérkőzéstől.”