Lewandowski húzta ki a bajból a csapatot: Barcelona – Alavés 1X1 értékelő

Az FC Barcelona hátrányból fordítva végül 2-1-re legyőzte az Alavés együttesét hazai pályán a La Liga 13. fordulójában. A csapat és egyben a meccs legjobbja a duplával feltámadó Lewandowski volt, a lengyelen kívül Araujot lehet pozitív értelemben kiemelni. Fermín López mellett a két Joao gyenge napot fogott ki. Koundé hibáin az első félórában elmehetett volna a meccs, később viszont gólpasszt adott. Az osztályzatok négytől nyolcig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

Lewandowski egy duplával válaszolt a negatív hangokra: Barcelona – Alavés 2-1

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 5

A kapott gólról nem tehetett, másik lövés nem találta el a kapuját. Lábbal szokásához híven magabiztos és pontos (23/25 sikeres átadás) volt.

Araujo: 7

Jobbhátvédként kezdte a mérkőzést, majd nagyjából az első játékrész közepén helyet cseréltek Koundéval és behúzódott középre. Hibátlanul látta el a védőmunkáját, többször is jól lépett közbe, például egy alkalommal utolsó emberként fejelte el a labdát az ellenfele elől. Nyolc párharcából hetet sikerrel (2/2 földön, 5/6 levegőben) vívott meg.

Koundé: 4.5 + 1 = 5.5

Rendkívül vegyes a kép a teljesítményét illetően. Két olyan hatalmas hibát követett el hátul, amelyeknek vendég helyzet/ziccer lett az eredménye, szerencsé(jé)re egyikből sem kapott gólt a csapat és így nem úszott el a meccs már az első 30 percben. Azonban a nagy hibák mellett voltak jó megmozdulásai is védekezésben (például egyszer utolsó emberként szerelt), valamint az egyenlítésnél zseniálisan csavarta Lewandowski fejére a labdát. Ebben a szezonban ez volt az első asszisztja, az előzőben hat gólpasszig jutott.

Inigo Martínez: 5

A vendégek góljában benne volt ő is, mert Omorodion mellőle talált a kapuba. Ezt a hibáját később azzal korrigálta, hogy egy nagyszerű mélységi labdával ugratta ki Ferrant a tizenegyeshez vezető támadásnál. Ő hajtotta végre a második legtöbb labdaszerzést a csapatból, egészen pontos tízet.

Cancelo: 4

Ezen a napon mindenhol (is) futballozott: olykor a duplaszűrő egyik tagjaként, Gündogan mellett, máskor egy sorral feljebb a bal oldali félterületben/a vonal mellett, Balde becserélése után (70. perc) pedig átment a jobb oldalra. Nem volt meghatározó támadásban, egyetlen helyzetet alakított ki és volt egy kaput találó, de nem veszélyes lövése. Hat beadásából csupán egy talált társat. Az első 3-4 találkozóján nagyon hasznosan és jól játszott (két gól mellett kiosztott egy gólpasszt is), azóta viszont közel sem tudja hozzáadni azt a pluszt a támadójátékhoz, amit várna tőle az ember. A kapott gólnál nem tudta blokkolni a centerezést. A vendégek egyik nagy helyzete azért is alakult ki, mert belógott a többiek mögé és így játékban tartotta az ellenfelét.

Gündogan: 5.5

Ezúttal egyszer nagyot hibázott, az ő labdavesztéséből indult a vendégek találatát eredményező támadás. Ezen kívül jól és magabiztosan látta el a feladatát, 95%-os sikerességgel (116/122) passzolt. Rengeteget volt játékban, 141 labdérintést jegyeztek fel nála. Jeleskedett előkészítésben, három helyzetet alakított ki (például Lewandowski első félidei nagy lehetőségét), a legtöbbet a csapatból. Sokat tett hozzá a labda nélküli játékhoz is, neki volt a legtöbb labdaszerzése (14, ez elképesztően sok) a csapatból és bemutatott kettő megelőző szerelést is.

Pedri: 6.5

Először került be a kezdőcsapatba a sérülését követően. Nem emelkedett ki, sőt az első félidőben kicsit lomhának tűnt, de a második játékrészre feljavult, ami meglátszott a csapat teljesítményén és játékán. Komoly szerepe volt abban, hogy sikerült kontrollálni a mérkőzést a térfélcsere után. Kidolgozott kettő helyzetet és volt két fontos mentése a tizenhatoson belül. Nem könnyítette meg a dolgát, hogy az Alavés játékosai faragták rendesen. Az alábbi videón hiába keresik a labdát…

Itt a piros, hol a piros

Fermín López: 4

Lefelé lógott ki a többiek közül, teljesen eltűnt és beleszürkült a mezőnybe, keveset volt játékban, 28 pontos átadása és 39 labdaérintése volt 63 perc alatt. Kihagyott egy kifejezetten ígéretes helyzetet, ráadásul elvette a gólszerzés lehetőségét Lamine Yamal elől.

Lamine Yamal: 4.5

Egy alkalommal becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd kapura lőtt és el is találta azt, ezen kívül ritkán vállalta fel az egy az elleni párharcokat, illetve kevés jó megmozdulást láttunk tőle. Egyik beadása sem (0/5 pontos) talált társat.

Lewandowski: 8

Egyértelműen ő volt a csapat legjobbja és a meccs embere. Megszakította a hat összecsapásból álló gól nélküli sorozatát, ráadásul egy duplával. A fejese mesteri volt (Luuk de Jong is elismerően tapsol), a tizenegyest pedig magabiztosan, a tőle megszokott bakkecskeugrós technikával értékesítette. Mezőnyben egészen jó volt, három-négy alkalommal jól lépett vissza és pontosan játszotta tovább a labdát. A Ligában szerzett hét góljával tíz pontot hozott a konyhára, ebből a szempontból ő a legjobb a spanyol bajnokságban Bellingham és Gerard Moreno (Villarreal) előtt.

Joao Félix: 4

Ezen a napon nem futballozott jól, zömében rossz döntéseket hozott (például egy alkalommal ahelyett, hogy helyzetbe hozta volna Yamalt, belevezette két emberbe a labdát), nem jöttek be a megmozdulásai, mind a négy beadása pontatlan volt. Négyszer lőtt kapura, viszonyt csupán egyszer találta el azt, a másik három kísérlete mellé/fölé ment. A vonal mellett és a bal oldali félterületben is gyakran feltűnt. Cancelóhoz hasonlóan a remek kezdés után erősen visszaesett a teljesítménye.

Cserék:

Ferran Torres: 6

Jött, látott és kiharcolta a tizenegyest.

Raphinha, Balde: 5

Egyikük sem befolyásolta az eredmény kialakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Romeu: –

Mozgott egy jót.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5.5

Az első 30 perc nagyon nem nézett ki jól, különösen védekezés szempontjából, több nagy helyzete is volt a vendégeknek. Azt követően, hogy megcserélte Koundét Araujoval és így az uruguayi feladata volt Omorodion féken tartása, szinte teljesen veszélytelen volt az Alavés. A támadójáték jobban nézett ki az előző két találkozóhoz képest, főleg a második játékrészben, kicsit dinamikusabb volt, megvolt a kontroll, egyszerűen a pontosság hiányzott a támadóharmadban és az utolsó passzoknál, beadásoknál. Pozitívum, hogy próbált változtatni, kísérletezni, elsősorban Cancelo szerepével/pozíciójával, a második félidőre pedig rendezte a sorokat. Az alábbi statisztika kifejezetten rosszul mutat, ezzel kezdeni kellene valamit…

***