Az elmúlt 2 szezon mumusához látogat a csapat: Rayo – Barça előzetes

Az FC Barcelona a Rayo Vallecano együtteséhez látogat szombat délután a La Liga 14. fordulójában. A Barça a harmadik helyen áll, két pontra a Real Madridtól és négy egységre a listavezető Gironától. A hazaiak 18 ponttal a tizedik helyet foglalják el a tabellán és az elmúlt két szezonban mumusnak számítottak, ugyanis a gránátvörös-kékek nem tudták legyőzni őket. Frenkie de Jong felépült és újra bevethető, viszont Gavi és Sergi Roberto mellett Ter Stegen sem áll Xavi rendelkezésére.

A katalánok teljesítménye, játéka komolyan visszaesett a Clásicót követően. A Real Sociedad otthonában 0-1-re nyertek, de rosszul játszottak, 88 percig szenvedtek, nemhogy helyzetet nem tudtak kidolgozni, támadásokat is alig-alig tudtak vezetni és Ter Stegen bravúrjaira volt szükség ahhoz, hogy ne kapjanak gólt. Ezt követte a Sahtar elleni 1-0-ás vereség a BL-ben, ami a két éve tartó Xavi-éra egyik, ha nem a leggyengébb teljesítménye volt, a csapat nem tudta feltörni az ukránok mélyen ülő védelmét. A legutóbbi mérkőzésen az Alavést verték meg 2-1 arányban, azonban az első 30 perc nem nézett ki jól, különösen védekezésben, a második félidőre sikerült feljavulni és fordítani Lewandowski duplájával.

Frenkie de Jong visszatérése labdakihozatalokban, támadások építésében, szervezésében és helyzetek kialakításában komoly segítség lehet. Ter Stegent minden bizonnyal Inaki Pena helyettesíti majd, aki az előző szezonban öt meccsen kapott 371 percet (versus Plzen, Intercity, Ceuta, Celta, Valladolid), ez idő alatt hétszer vették be a kapuját. Utoljára augusztus 8-án, a Gamperen, a Tottenham ellen töltött 29 percet a pályán, gólt nem kapott. A meccskeretbe bekerült Yaakobishvili Áron is, akivel interjút készítettünk a nyári U17-es Eb-n, ezt itt éritek el.

Kép

Meccskeret, forrás: FC Barcelona Twitter/X

A madridiak egészen jó formában kezdték az idényt, 13 forduló után négy győzelem, hat döntetlen, három vereség, illetve 15 rúgott és 17 kapott gól a mérlegük. Ez annak fényében is érdekes, hogy a sikerkovács, Andoni Iraola távozott a kispadról, mert nem tudott ellenállni a Bournemouth hívásának. Iraola helyét Francisco Rodriguez vette át, aki korábbi klubjainál nem alkotott maradandót, viszont a Rayonál végzett munkájára az eredmények alapján egyelőre nem lehet panasz. A legutóbbi, válogatott szünet előtti meccsen a Gironától kaptak ki 1-2-re. Mindenképpen említésre – és figyelemreméltó, hogy a Real Madrid vendégeként gólnélküli döntetlent értek el. Francisco csupán egy játékosára (Álvaro García) nem számíthat.

A Rayo legutóbbi 10 eredménye, forrás: eredmenyek.com

Amióta a hazaiak visszajutottak az élvonalba, négy bajnoki mérkőzést játszottak a gránátvörös-kékek ellenében, ebből hármat megnyertek, egy találkozón pedig döntetlen született. Az előző szezonban a Camp Nouban 0-0 lett a végeredmény, Madridban a Rayo győzött 2-1 arányban. Francisco korábban az Elche, az Huesca, illetve az Almería menedzsereként mérkőzött meg a Barcelona ellen, a mérlege nem túl fényes: hét összecsapáson egy döntetlen mellett hat vereség jött össze, tehát még nyeretlen.

Rayo elleni eredmények a 2014/15-ös idény óta, forrás: Transfermarkt

Rayo Vallecano – FC Barcelona
La Liga, 14. forduló
Estadio de Vallecas, Madrid
14.00, Spíler 2
Vezeti: 
José Luis Munuera Montero

Rayo Vallecano: Dimitrievski – Ratiu, Mumin, Lejeune, Espino – Pathe Ciss, Valentín – Isi Palazón, Trejo, De Frutos – Raul de Tomas

Barcelona: Inaki Pena – Cancelo, Koundé, Christensen, Balde – Gündogan, Fermín/De Jong, Pedri – Yamal/Ferran, Lewandowski, Félix

***