Xavi: „Szeretem a Bordalás-féle csapatok agresszivitását”

Az FC Barcelona a La Liga 26. játéknapján a Getafe együttesét fogadja az Olimpiai Stadionban. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez egy kulcsfontosságú mérkőzés lesz a szezon hátralévő részének szempontjából. A katalánok mestere még bízik a bajnoki címben, és biztosított mindenkit, hogy amíg matematikai esélyük van a végső győzelemre, addig küzdeni fognak. Szóba került a remek formában játszó Robert Lewandowski, de kitértek a sérült játékosok állapotára is. Xavit kérdezték az utódjáról is, akivel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy szerinte olyan emberre van szükség, akiben megvan a Barça DNS.

Hogy készülnek a Getafe elleni mérkőzésre?

„Szükségünk lesz a szurkolóink támogatására. Holnap egy nagyon fontos mérkőzést játszunk. Bordalás remek munkát végez. Nem védekező felfogású csapat, bátran játszanak, és magasan védekeznek, azonnal letámadnak. Olyan kemény pályákon is gyűjtöttek be pontokat, mint például a Metropolitano. Holnap három létfontosságú pont lesz a tét.”

Lewandowski formajavulását minek tulajdonítja?

„A csapat formajavulásának a következménye. Sokat fejlődött, és több gólszerzési lehetőséget alakít ki. Sokkal szervezettebben védekezünk és támadunk, ami mindenki javára válik. Intenzívebben játszunk, és jobban helyezkedünk. Ezeknek köszönhető.”

Lesz rotáció?

„Igen, meglátják majd, hogy állunk fel. Ma több volt a videós megbeszélés és a taktikai edzés. Szinte alig jut idő a pihenésre. A legjobb formánkat kell hoznunk, mert kevés lehetőségünk lesz. Ez egy nagyon fontos mérkőzés a szezon hátralévő részének a szempontjából.”

Mit gondol, van még esélyük a bajnokság megnyerésére?

„Amíg matematikailag van esélyünk, addig küzdeni fogunk. Mi vagyunk kényszerhelyzetben, nem hibázhatunk, főleg otthon nem. Nem dobjuk be a törölközőt a bajnokságban, de nincs egyszerű dolgunk.”

A Getafe „lendületesen” játszik, gyakran a szabálytalankodás határán. Mit tudnak tenni ez ellen?

„A bíráskodásról nem fogok beszélni, csak annyit mondhatok, hogy szeretem a Bordalás-féle csapatok agresszivitását. Ez nem egyenlő azzal, hogy védekező felfogású. Az igaz, hogy direkt focit játszanak. Bordalás munkája megsüvegelendő.”

Egy győzelem változtathat a szezon kilátásain?

„Megnyugtató lenne, és a következő egy hét is békésebben telne. Ha nyernénk, a második helyen hajthatnánk álomra a fejünket. Előtte viszont teljesítenünk kell a házi feladatot, ami a három pont begyűjtése. Túl sokat beszélünk a sajtótájékoztatókon, a szavak helyett tettekre van szükség. Az utóbbi időben jól reagáltunk a rossz helyzetre, de innentől kezdve, a szezon végéig minden meccs egy döntő.”

Nem aggódik amiatt, hogy nagyon korán, délután negyed ötkor lépnek pályára?

„Véleményem szerint jobb lenne, ha vasárnap, vagy hétfőn játszanánk. De erre az időpontra írták ki a meccset, ez nem lehet kifogás, küzdeni fogunk a három pontért.”

Hogy van Ferran? Mikor léphet ismét pályára?

„Meg kell néznünk, hogyan alakul a következő hét. Azt is, hogy milyen állapotban lesz. Nincs még pontos dátum.”

Simeone panaszkodott a versenynaptár miatt. Az Atletico csapata szerda este ért haza, és holnap este már ők is játszanak.

„Már megválaszoltam ezt a kérdést. Nem látom értelmét, hogy már szombaton pályára kell lépnünk, de ez nem lehet kifogás. Jobb lenne vasárnap vagy hétfőn játszani.”

Ön után milyen típusú edzőnek kéne érkeznie a Barcelona kispadjára?

„Vannak elképzeléseim, de Deconak és Laportának kell döntenie. Rendelkeznie kell a Barça DNS-sel.”

Amikor lemondott, azt mondta a játékosoknak, hogy előre kell lépniük. Megtették ezt a lépést?

„Szükséges volt a lemondásom. A csapatnak és a klubnak változásra van szüksége. A csapat előrelépett, jobban játszunk. Helyes döntés volt.”

Miért Christensent játszatja Romeu helyett?

„Romeu kellemetlenséget érzett, kidolgoztunk számára egy menetrendet, aminek a végére 100%-os lett. Ezért volt szükséges. Szerintem Andreas megadja nekünk azt az egyensúlyt, amit elvesztettünk.”

Ön szerint Araujot semmiképpen sem szabadna eladnia a csapatnak?

„Számomra ez nem kérdés. Ő a jelene és a jövője a Barçának. Máris kapitánnyá vált, és úgy gondolom, hogy az egyik alappillére a csapatnak.”

Hogyan értékelné Greenwood szezonját? (Az angol támadó a Manchester United csapatától érkezett a Getaféhoz, kölcsönszerződés keretein belül – a szerk.)

„Nem koncentrálunk kizárólag egy játékosra, de őt is figyelnünk kell. Nagyon jó az egy-egy elleni párharcokban. A Getafe csapatában sok egyéniség van.”

Fizikálisan miért nem bírták a Napoli ellen?

„Nem ilyen jellegű volt a probléma, nem volt meg a kontroll. 0-1-es állásnál úgy gondoltuk, hogy mi dominálunk, és visszavettünk. Ekkor a Napoli fölénk kerekedett, kb 10 percre. De egyáltalán nem a kondíciónkkal volt a gond.”

Gündogan játéka javult?

„Az alapvonal közelében, vagy egy vonallal előrébb is minőségi játékot nyújt. Szerintem remek szezont fut. Nagyon sokat ad a csapatnak, és nem csak a számaira gondolok.”