García Pimienta ellenfélként tér vissza Barcelonába

Barça - Las Palmas előzetes

Az FC Barcelona a Las Palmas együttesét látja vendégül a La Liga 30. fordulójában. A válogatott szünetet megelőző játéknapon a Girona 1-0-ás vereséget szenvedett a Getafe otthonában, míg a gránátvörös-kékek az Atlético Madridot verték meg 0-3 arányban, ennek eredményeként felléptek a második helyre a tabellán. A Las Palmas 1991 februárja és 16 mérkőzés óta nyeretlen a Barça ellen.

A vendégek mérlege a bajnokságban 29 mérkőzés után 10 győzelem, 7 döntetlen, 12 vereség, illetve 29 rúgott és 32 kapott gól, amivel a tizenegyedik helyen állnak. A bentmaradás biztos, sőt, még az európai kupaindulás kiharcolására is reális esélyük van, ami nem kis szó annak fényében, hogy az előző idényben a másodosztályban szerepeltek. A formájuk nem túl jó, a legutóbbi nyolc meccsükből csupán egyet nyertek meg és utoljára még hat fordulóval ezelőtt, a Valencia ellen győztek (2-0).

A Las Palmas formája, forrás: eredmenyek.com

Az együttes vezetőedzője, García Pimienta ezer szállal kötődik a Barcelonához, mivel a Masián nevelkedett, pályára lépett a felnőtt csapatban is, majd a klub utánpótlásában dolgozott 20 évig. A legnagyobb sikere az volt, amikor a 2017/18-as szezonban a juvenil (ifi) ‘A’  csapattal megnyerte a korosztályos bajnoki címet és az ifjúsági Bajnokok Ligáját is. A Las Palmast 2022 januárja óta irányítja, tehát ő juttatta fel a csapatot a Ligába. Ami a stílust illeti, kezdeményeznek, labdával próbálják irányítani, kontrollálni a játékot, intenzíven és agresszíven támadnak le, valamint az utolsó védelmi vonal magasan van.

A katalánok hátránya 8 pont a Real Madriddal szemben 9 fordulóval a vége előtt. Ahhoz, hogy egyáltalán esélyük legyen a bajnoki címre, le kell győzniük a jelenlegi listavezetőt április 21-én, a Bernabeúban és a többi találkozón sem nagyon hibázhatnak. A sorsolás nem könnyű, például az idegenbeli Clásico mellett a Girona és a Sevilla vendégeként is pályára lépnek, illetve a Valencia és a Real Sociedad elleni hazai összecsapás sem ígérkezik sétagaloppnak. A reális célt valószínűleg a második hely jelentheti, amely a presztízs mellett azért is fontos, hogy a csapat jövőre részt tudjon venni a Spanyol Szuperkupában. Amennyiben nem indulna a szaúdi négyes tronán, az fájna anyagi szempontból és nem jelentene kevesebb meccset sem, mivel ebben az esetben két körrel korábban kapcsolódna be a Király-kupa küzdelmeibe.

Ferran Torres felépült sérüléséből, azonban Gavi, Balde, Frenkie de Jong és Pedri továbbra sem bevethető, valamint Christensen sem teljesen egészséges. Ebben a tekintetben Pimienta sokkal jobb helyzetben van, ugyanis Julian Araujón kívül minden egyes játékosára számíthat. Ebben az idényben a két csapat január 4-én, a 19. fordulóban már találkozott egymással, azt a mérkőzést a gránátvörös-kékek nyerték 1-2-re. Ugyanakkor a Las Palmas rendkívül szűk labda nélküli szerkezete és magasra feltolt védelme nagyon komoly nehézséget jelentett, a Barcelonai játékosai 14 alkalommal (!) futottak lesre.

Egymás elleni mérleg 2001 novembere óta, forrás: Transfermarkt

FC Barcelona – Las Palmas
La Liga, 30. forduló
Montjuïc, Barcelona
21.00, Spíler 2
Vezeti: 
Busquets Ferrer

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Cubarsí, Inigo Martínez, Cancelo – Gündogan, Roberto, Fermín – Yamal, Roque/Lewandowski, Félix

Las Palmas: Vallés – Alex Suárez, Coco, Mármol, Cardona – Javier Munoz, Perrone, Kirian Rodriguez – Moleiro, Munir, Sandro Ramírez

***