Főszerepben Raphinha: Barça – Las Palmas 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 1-0-ra győzte le a Las Palmas együttesét a La Liga 30. fordulójában. Az eredmény nem tükrözi hűen, hogy a csapat mennyire dominált és nagy fölényben játszott, különösen a kiállítást követően, a kapu előtti pontatlanság/pech (kinek hogy tetszik) miatt volt szoros az állás egészen a legvégéig. Az összecsapás főszereplője, Raphinha mellett Cubarsít, Koundét, Gündogant és a csereként beálló Joao Félixet is pozitív értelemben lehet kiemelni. A leggyengébb láncszem ezúttal Lamine Yamal volt. Az osztályzatok négytől hét és félig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

Védenie/söprögetnie nem kellett, a passzjátéka rendben volt, hét hosszú labdájából négy társhoz ment.

Koundé: 7

A kevés védőfeladatát hibátlanul látta el, kilenc alkalommal megszerezte a labdát, egyszer tisztázott és az egyetlen szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre. Emellett kifejezetten sokat tett hozzá a támadójátékhoz is, ő alakította ki a legtöbb helyzetet a csapatból, egészen pontosan hármat, az egyik ráadásul Félix ziccere volt, tehát nem rajta múlott, hogy nem adott (legalább egy) gólpasszt.

Cubarsí: 7.5

Lassan elfogynak a jelzők vele kapcsolatban, ezen az estén is az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a csapatból. Igazából ebben semmi meglepő nincs, amibe elképesztő belegondolni. Komoly nyomás alatt is ügyesen megtalálta a visszalépő és az ellenfél védelme mögé beinduló játékosokat, 96%-os pontossággal (87/91) passzolt, még egy helyzetet is kialakított egy zseniáls indítással. Védekezésben szintén remekelt, hét labdaszerzés, öt tisztázás és egy sima szerelés mellett blokkolt kettő lövést. Egyetlen hibát vétett, még az első percekben eladta a labdát saját térfélen, majd pár másodperccel később Munir kicselezte, aminek eredménye egy kisebb helyzet lett, de ez egyrészt természetesen benne van, másrészt eltörpül a rengeteg jó, hasznos megmozdulás között.

https://twitter.com/FutbolJan10/status/1774194841242550373

A lassan már szokásosnak mondható rövid videó Cubarsíról

Inigo Martínez: 6

Csendes mérkőzése volt, a jó értelemben. Hátul nem hibázott, blokkolt egy lövést, volt három labdaszerzése, valamint egy alkalommal utolsó emberként lépett közbe. A passzjátéka is rendben volt, 91%-os sikerességgel (97/107) passzolt és tíz hosszú átadásából öt társat talált.

Cancelo: 6

Előrefelé láttunk tőle nagyon jó és nagyon rossz megmozdulásokat is, kialakított kettő helyzetet (az egyik nagy lehetőség volt), viszont a beadásainak zöme használhatatlan volt és a két lövési kísérlete kis túlzással a stadion felett repülő madarakra nagyobb veszélyt jelentett, mint a kapura. A korábbiakkal ellentétben nem csak a szélességet tartotta a bal oldalon, hanem olykor befelé mozgott, ami nem tett jót sem neki, sem a csapatnak. Védekezésben nem vétett hibát, egyszer tisztázott, három alkalommal megszerezte a labdát, illetve a két szerelési kísérletéből egyet sikerrel hajtott végre.

Gündogan: 7

Ezen a meccsen (is) a középpálya legjobbja és a támadások motorja volt. Számtalan alkalommal tartotta meg a labdát nyomás alatt és/vagy kis területen, majd általában jól is játszotta is tovább azt (91%-os passzpontosság), ez különösen akkor volt fontos, amikor a vendégek magasan letámadtak. Három olyan mesteri átadása is volt, amely után helyzet alakult ki, ő maga kettő lövést készített elő. Emellett védekezésben is egészen hasznos volt, öt labdaszerzést és kettőből kettő sikeres szerelést jegyeztek fel a neve mellé.

Sergi Roberto: 6

A piros laphoz vezető támadásnál ő indította Raphinhát és láttunk tőle egy jó megindulást, ezeket leszámítva nem igazán lehetett észrevenni a pályán, korrekt módon, (nagy) hiba nélkül látta el a feladatát.

Fermín López: 5.5

Támadásban keveset mutatott, egyszer távolról próbálkozott ahelyett, hogy a sokkal jobb helyzetben lévő Lewandowskinak passzolt volna (ráadásul bőven mellé ment a kísérlet), a másik lövését pedig eltörte. Ugyanakkor szokásához híven agilis, aktív és hasznos volt hátrafelé, három szerelési kísérletéből kettőt sikerrel hajtott végre, illetve volt öt labdaszerzése 56 perc alatt.

Lamine Yamal: 4

Ezen az estén lefelé lógott ki a többiek közül és ebben a naptári évben ez volt az egyik, ha nem a leggyengébb teljesítménye. Háromszor szerelték, egyetlen cselezési kísérlete sem jött be (0/5 sikeres), a beadásai szintén kivétel nélkül rosszak voltak (0/3 pontos), amely tökéletesen leírja, hogy mennyire nem jött össze neki semmi, szinte mindig rossz döntést hozott. Nem láttuk a rá jellemző megindulásokat, kisebb szólokat sem. Az ellenfél kapujára egyáltalán nem jelentett veszélyt, lövési kísérlete sem volt.

Lewandowski: 5

Három lövéssel/fejessel zárt, az egyetlen kapura tartó kísérlete egészen veszélyes volt, egyszer eltalálta a felsőlécet, a harmadik próbálkozása fölé ment. Ő tartózkodott lesen a legtöbbször, szám szerint három alkalommal.

Raphinha: 7.5

Egyértelműen a brazil támadó volt a főszereplő, ugyanis amellett, hogy a nagyszerű fejesgóljával eldöntötte a találkozót, szerzett egy les miatt érvénytelenített találatot is (aminek okait erősen meg lehet kérdőjelezni) és kiharcolta Vallés kiállítását. Ezen felül kidolgozott kettő helyzetet és nagyon hasznos volt védekezésben, három labdaszerzése, illetve kettő megelőző és egy sima szerelése volt. Sokakhoz hasonlóan formába lendült, az utóbbi időben a jobb(ik) arcát mutatta. Minden sorozatot figyelembe véve hat gólnál és tíz gólpassznál jár 1436 perc alatt. Érdekesség, hogy a mostani volt a hetedik olyan bajnoki mérkőzés, amelyen ő szerezte meg a vezetést a csapatnak, a 2022/23-as idény óta csak Lewandowski tette meg ezt nála többször.

Cserék:

Joao Félix: 7

A gólnál odavarázsolta Raphinha fejére a labdát, ez volt szezonbéli hatodik gólpassza. Később bebiztosíthatta volna a győzelmet, azonban pár méterről a felsőlécet találta el.

Ferran, Vitor Roque, Romeu: –

Nem befolyásoltak az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben. Ferran kettő hónap visszatért, ami mindenképpen jó hír.

Vezetőedző:

Xavi/Óscar Hernández: 6

Támadásban az elképzelés alapvetően működött (hosszú labdák a Las Palmas védelme mögé), általában a kivitelezésbe csúszott hiba, ezért nem lett nagyobb a különbség az eredményt tekintve, játékban és teljesítményben ennél jóval nagyobb volt a differencia. A teljes képhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a korai kiállítás (24. perc) megkönnyítette a csapat dolgát. Joao Félix becserélése jó döntésnek bizonyult, viszont a látottak alapján Lewandowskinak és Yamalnak nem ártott volna egy nagyobb pihenő, valamint Vitor Roque ismét csak a hajrában szállt be. Ezzel a sikerrel a bajnokságban már kilenc meccse nem szenvedett vereséget a csapat, ráadásul a legutóbbi öt bajnokin gólt sem kapott, utoljára az előző idény elején volt ilyen sorozata.

***