A szezon eddigi legjobb teljesítménye: 5-0

Kiütötték a Celtát | Iniesta és Messi is pihenhettek | Dembélé ismét pályára lépett

Az FC Barcelona együttese 5-0 arányban legyőzte a Király Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján a Celta de Vigo csapatát, így 6-1-es összesítéssel továbbjutott a negyeddöntőbe. A katalán csapat végig uralta a mérkőzést, és szemre is tetszetősen futballozva döntötte el már az első játékrészben is a továbbjutás sorsát. Messi duplázott, Alba ismét elemében volt, de betalált Luis Suárez és Rakitic is. A Celta a hétvégén még ikszelt a Madriddal, ezúttal azonban esélye sem volt.

Ernesto Valverde jelezte a kezdőcsapatával, hogy komolyan veszi a Király Kupát, ott volt a játéktéren a kezdő sípszótól fogva Messi, Suárez, Jordi Alba, Busquets és Iniesta is, és nem is véletlenül az ő nevüket írjuk le elsőként. Amellett, hogy az egész csapat kiválóan futballozott, ők oroszlánrészt vállaltak a könnyed továbbjutásban.

Egy percig sem volt esélye ugyanis csütörtök este Juan Carlos Unzué gárdájának. A félidőben az első és egyetlen vendég „helyzetet” a 42. percben jegyezhette fel a nagyérdemű, akkor Wass fejelte vissza középre a játékszert, Aspas pedig belekapott, ám a lövésnek is nehezen nevezhető mozdulatsor végeredménye egy kirúgás lett. A Celtából mintha hiányzott volna az egészséges mértékű agresszivitás, de tény, ami tény: a Barcelona ezen a napon nagyon magas szinten játszott.

Már az első percekben megszerezhette volna a vezetést a hazai együttes, ám Messi ekkor még nem melegedett be eléggé, és több alkalommal is könnyedén szerelték a vendégek. A 13. percben azonban már megszerezte a vezetést a katalán csapat. 1-0, Iniesta tette oda a labdát, ahova akarta, Alba befutott a területbe, középre adását pedig Messi a kapuba helyezte. Kívülről egyszerűnek tűnhet, a kivitelezés valamivel nehezebb.

A vezető találat után rögtön érkezett a második katalán találat is, méghozzá ismét az Alba – Messi összjáték után. 2-0, az idén ismét kivirágzó balszélső ezúttal Messitől kapta a kiugratást, amit visszakészített az argentinnek, Messi pedig ismét a hálóba helyezett. A Barça teljes mértékben uralta a találkozót, szélső támadók hiányában szépen kiürítette a széleket, középen pedig Messi, Busquets és Iniesta tökéletesen irányítottak.

A harmadik gól csak idő kérdése volt. 3-0, a 28. percben Messi sokadik fantasztikus indítását figyelhette a nagyérdemű, Alba pedig ezúttal a visszakészítés helyett a rosszul kijövö Sergio kapus mellett a kapu rövid oldalába rúgta a játékszert. A vendégek erre azért nem számítottak, ez tökéletesen látszott a negyedik találaton. 4-0, Sisto próbált felszabadítani, ám pont a tizenhatoson belül Luis Suárezhez passzolt, aki átvétel nélkül a léc alá vágta a labdát. A félidőben 4-0 állt az eredményjelzőn, teljesen megérdemelt hazai vezetéssel vonulhattak a pihenőre a csapatok.

Mindkét tréner cserélt, vélhetően Unzué és Valverde is már inkább a hétvégi mérkőzést nézte fél szemmel, így barcelonai oldalon már ki sem jött a második játékrészre Piqué, őt Vermaelen váltotta, míg a Celtánál Aspas és Wass maradtak az öltözőben. A Barcelona fölényének köszönhetően egyébként nem nagy iramú mérkőzés a második félidőben hasonló mederben folytatódott, a katalán csapat kontrollálta a történéseket, és próbált még ugyan gólokat szerezni, de mindezt takarékos üzemmódon, míg a Celta képtelen volt váltani, és fejben vélhetően már el is engedte a párharcot.

Valverde szűk egy óra elteltével Messit valamint Iniestát is lecserélte, hogy pihentesse őket a Sociedad elleni, hétvégi idegenbeli bajnoki meccsre, és beállt Dembélé is, aki megcsillantotta a tehetségét, és fiatal kora ellenére ismét nagyon éretten játszott. A Vigo még a takaréklángon égő Barça ellen sem volt képes helyzeteket kialakítani, egy alkalommal Semedo hibája után Maxi Gómez vihette a kapura a labdát, ám a portugál időben visszaért, és becsúszva nagyot mentett, javítva ezzel a hibáját.

A mérkőzést végül Rakitic fejesgólja zárta le a 87. percben. 5-0, Dembélé szögleténél maradt teljesen üresen a horvát, és a kapu bal oldalába bólintott. A Barcelona tehát kiváló játékkal és könnyedén jutott a negyeddöntőbe, miután 6-1-es összesítéssel ejtette ki a vigói együttest.

Külön öröm ráadásul Valverde számára, hogy kulcsjátékosainak nem kellett megszakadnia a hétvégi baszk túra előtt, ami sosem kellemes a katalán csapatnak, illetve megjegyzendő, hogy Mascherano távozása a küszöbön áll, és nem tudni, hogy ez volt-e az utolsó találkozója a gránátvörös-kék mezben.

FC Barcelona – Celta de Vigo: 5-0 ( 4-0 )
Barcelona, Camp Nou
59.009 néző
Vezette:
Hernández Hernández

FC Barcelona: Cillessen, Semedo, Piqué (Vermaelen, 46’), Mascherano, Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta (Arnaiz, 62’), André Gomes, Messi (Dembélé, 59’), Suárez.

Celta de Vigo: Sergio, Hugo Mallo, Sergi Gómez, Fontás, Jonny, Lobotka, Wass (Radoja, 46’), Jozabed, Emre Mor, Iago Aspas (Maxi Gómez, 46’), Sisto.

Gólok: 1-0, Messi (13’); 2-0, Messi (15’); 3-0, Jordi Alba (28’); 4-0, Luis Suárez (31’); 5-0, Rakitic (87′).