Örömfoci és gólzápor: 5-0 a Király Kupa döntőjében

Ötgólos siker a Sevilla ellen | Duplázással búcsúzhat Iniesta

Futballünnepet rendezett a Barcelona a Király Kupa döntőjében, miután ellentmondást nem tűrő, látványos játékkal 5-0-ra győzte le a Sevillát a madridi Wanda Metropolitánóban. A katalánok a szezon egyik legjobb meccsével gyűjtötték be a klubtörténelem 30. kupasikerét, a játék minden elemében felülmúlták ellenfelüket, Iniesta fantasztikus játékkal és góllal búcsúzott a sorozattól, de az egész csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott, így egy pillanatig nem volt kérdés, ki fogja magasba emelni a trófeát.

 

 

A szezon első trófeájáért a legerősebb csapatot küldte pályára Valverde: a kapuban szokás szerint Cillessen kapott lehetőséget, Sergi Roberto ismét jobbhátvédként játszott, valamint Iniesta és Coutinho is egyszerre játszottak a középpálya két szélén. A két csapat március végi (2-2) bajnokijához képest egyébként a Barçánál volt több változás, hiszen akkor Messi csak csereként szállt be, Busquets pedig nem is játszott, a Sevillánál viszont csak egyet cserélt Montella a védelemben, bízva abban, hogy meg tudják ismételni a három héttel ezelőtti teljesítményüket – de ez hamar kiderült, hogy nem fog sikerülni.

Akkor a csapat a két kulcsembere nélkül nagyon nem találta a ritmust, teljesen alárendelt szerepet játszott, ezúttal viszont a Sevillának nem sok köze volt a meccshez, gyakorlatilag a félpályán is csak elvétve jutott át a félidő elején, Busquetsék teljesen kézben tartották a meccset és a játék minden elemében az ellenfelük fölé nőttek. A 14. perc hozta meg a barcelonai vezetést, a csapattól ritkán látható jelenetek után: Cillessen egészen zseniálisan indította az ötös vonaláról a félpályán álló Coutinhót egy kb. 80 méteres passzal, akinek a centerezését Suárez könnyedén váltotta gólra, 0-1! A hátrányban a Sevilla próbálta összeszedni magát, agresszívebben támadott le labda nélkül, egy-két helyzetet sikerült is kialakítaniuk, de a letámadás és a védelem a Barcelonánál is jól működött, emiatt igazán nagy veszély nem alakult ki a katalán kapu előtt.

Iniestáék egyértelműen irányították a meccset, a valószínűleg utolsó kupadöntőjét játszó spanyol középpályás kimondottan jól játszott, nagyon motiváltnak tűnt, sokat vállalt és nagyon sok jó megmozdulása volt. A teljesítményét már az első félidőben is majdnem góllal tudta megkoronázni, miután a 29. percben ballal egy óriási kapufát lőtt – nem volt meglepetés, hogy a közönség többször is egy emberként skandálta a nevét. A 30. percben a második Barça gólban is kulcsszerepet vállalt Iniesta, vele kényszerítőzött Alba, akinél végül kis szerencsével maradt csak a labda, aztán viszont zseniális helyzetfelismeréssel, sarokkal készített elő az érkező Messinek, aki lendületből a kapuba bombázott, 0-2! Messi egyébként ezzel a góljával a Király Kupa döntőinek legeredményesebb játékosa lett, ez volt az 5. találata a finálékban.

A szezonban eddig nagyon kevés alkalommal játszott annyira látványosan és lehengerlően a Barcelona, mint ebben a félidőben: pontosak voltak a háromszögelések, a letámadás ellen tökéletesen működtek a labdakihozatalok, a Sevilla támadásait már csirájában fojtották el, elöl pedig könyörtelenül kihasználtak Suárezék minden lehetőséget. Az uruguayi csatár a félidő előtt lőtte be az újabb barcelonai gólt, miután Messi ugratta ki 3 embert között egy gyönyörű támadás végén, 0-3.

Az első félidő alapján nem volt kérdés, hogy meglesz az újabb kupagyőzelem, még ha a római meccs óta tudjuk, hamar meg tud fordulni egy párharc állása. Ez a meccs és így a kupagyőzelem viszont egyértelműen a Barcelona kezében volt, a Sevilla ugyanis nem tudott váltani a hátrányban, a katalánok pedig folytatták az örömfocit a folytatásban is. Bár volt még hátra bőven a félidőből, a mérkőzés fénypontja már az 52. percben eljött: Iniesta kényszerítőzött Messivel a 16-osnál, elhúzta a kapus mellett és elegánsan a kapuba emelt, feltéve a koronát a mai teljesítményére, 0-4.

A Barcelona nem akart leállni, támadott tovább és már mindenféle nyomás nélkül színezhették Messiék a játékot a közönség ollézása mellett. A 69. percben érkezett az ötödik: Langlet kezezett a 16-oson belül, így Coutinho hiába fejezte be a támadást góllal, végül csak a megítélt 11-esből iratkozott fel a gólszerzők listájára, 0-5! A sevillai játékosok becsületére legyen mondva, megpróbáltak mindent megtenni a szépítő gólért, de igazán esélyük erre nem adódott, mert a Barça végig koncentráltan futballozott, Cillessennek alig kellett játékba avatkoznia. A 88. percben szép gesztussal zárult a mérkőzés, Iniestát ugyanis Denis Suárez váltotta, a kapitányt így az egész stadion, szurkolói hovatartozás nélkül tapsolta meg és éltette – ami nyilván már a küszöbön álló búcsújának is szólt a mai ragyogó teljesítményén túl.

A mérkőzés valószínűleg sokáig emlékezetes marad, ilyen szintű különbség ugyanis még a Barcelonától is ritka a Király Kupa döntőiben, ráadásul a zsinórban megszerzett 4. kupagyőzelem összességében már a 30. sikert jelentette a klub történelmében. Az első trófea a szezonban így a vitrinben, egy hét múlva, a Deportivo ellen pedig a bajnoki cím is meglehet.

A mérkőzés összefoglalója videón – itt

Sevilla FC – FC Barcelona 0-5 (0-3)
Spanyol Király Kupa, döntő
Madrid, Wanda Metropolitano
Vezette: Gil Manzano

Sevilla: David Soria – Navas, Mercado, Lenglet, Escudero – Banega, N’Zonzi – Sarabia (Layun 72’), Franco Vázquez (Nolito 86’), Correa (Sandro 46’) – Muriel.

Barcelona: Cillessen – Sergi Roberto, Umtiti, Piqué, Alba – Coutinho (Dembélé 82’), Busquets (Paulinho 76’), Rakitic, Iniesta (Denis Suárez 88′) – Suárez és Messi.

Gólok: Suárez 14’, Messi 31’, Suárez 40’, Iniesta 52’, Coutinho 69’ (11-esből),

Sárga lapok: Muriel 34’, Escudero 38’, Iniesta 67’, Busquets, 74’, Vázquez 74’.