Kellemes ráhangolódás a Ligára: 3-0

Kiváló utolsó edzőmeccs - főleg a tavalyi nyárhoz képest | A Boca nem tudott felnőni a szinthez

Az alapító Joan Gamper tiszteletére rendezett találkozón az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte az argentin Boca Juniors együttesét a Camp Nouban szerda kora este Malcom, Messi, illetve Rafinha találataival. A katalánok a találkozó folyamán mutattak olyan dolgokat, ami alapján optimista lehet a közönség, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a Boca nem igazán ütött meg magas szintet, de még így is odaért néha a hazai csapat kapuja elé. 

Ezek az argentin helyzetek főként könnyelmű labdaeladásokból vagy koncentrációs hibákból születtek, ám egy ilyen után az első játékrész vége előtt csaknem szépített az argentin gárda. Szerencsére a kapufa ter Stegen kapussal és a Barçával volt. Összességében a meccsen a Barcelona akarata érvényesült mind az első, mind a második játékrészben, és még úgy is pozitív az összkép, hogy az előszezonbeli fásultság, valamint a játékosok különböző edzettségi állapota bőven látszott a teljesítményen.

A meccs első gólját a brazil Malcom szerezte, miután Messi átadását lekezelte a tizenhatosra beérve, ott megtolta a játékszert a bal lába felé, majd nagy erővel kapura küldte a labdát, ami Andrada kapus kezei alatt a hálóba jutott. 1-0, a dél-amerikai támadó nagyon motivált volt, látszott a gólörömén is, hogy neki ez bizony nem barátságos meccs. Valverde mindenesetre elégedetten nyugtázhatja, hogy bővül a repertoár, ugyanis Malcom balosával akár a tizenhatoson kívülről is veszélyes lehet majd a katalán csapat.

A folytatásban is a katalánok domináltak, akik az első játékrészben egy részben új középpályával álltak fel, hiszen Rakitic vette át Busquets szerepkörét, feljebb pedig Arturo Vidal és Coutinho támogatták a támadásokat a pálya közepéről. A bal szélről indult Malcom, a saját nevelésű Munir pedig a középcsatár posztján kezdett. Ez a második félidőben úgy változott meg, hogy érkezett Dembélé a támadósor jobb oldalára, míg Alcácer és Luis Suárez pedig középen próbálták leosztani úgy a területeket, hogy ne zavarják egymást. Ezen a rendszeren azért még csiszolnia kell Valverdének, amennyiben a szakvezető kívánja majd alkalmazni ezt a formációt a szezon során.

A második játékrész előtt azonban még Messi növelte meg a hazai csapat előnyét. 2-0, az argentin kapott labdát az ellenfél térfelének közepén, rágyorsított a vendégek védelmére, nagy szerencsével nála maradt a labda, majd a kapus felett a hálóba emelte a játékszert. Fortuna istenasszony fogta az argentin kezét ennél az akciónál, de ez semmit sem von le a befejezés szépségéből. Messi számára nincsen barátságos összecsapás.

A második félidőben a fent említett cseréken túl még beállt Riqui Puig, valamint a brazil szerzemény Arthur Melo is, mindketten produkáltak szép megoldásokat, előbbinél a technikája mellett például kiemelendő az, ahogyan visszatámad. Ebből pedig gyors ellentámadásokat tudott vezetni a Barcelona. Az utolsó döntésekbe ellenben rendre hiba csúszott – kivéve egy alkalmat, amikor is Rafinha szépségdíjas góllal állította be a végeredményt. 3-0, a brazil az igen lassan belelendülő Luis Suárezzel játszott össze, az uruguay-i kiválóan emelte be a játékszert a védők mögé a tizenhatoson belülre, Rafinha érkezett is, átemelte a kapust, majd a hálóba pöckölte a labdát.

Ezek után a végeredmény már nem változott, az összkép mindenképpen pozitív, de az igazi feladatok majd most jönnek. Egy-két játékos jövője még mindig nem tiszta, de Valverde edző minden bizonnyal sokkal nyugodtabban készülhet most az új idényre, mint tavaly nyáron ilyenkor, ez pedig még hasznos lehet az elkövetkezendő hetekben a bajnokság első fordulóiban.

FC Barcelona – Boca Juniors: 3-0 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
70.089 néző
Vezette: 
Undiano Mallenco

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Miranda; Rakitic, Coutinho, Arturo Vidal; Messi, Munir y Malcom. Játszottak még: Cillessen, Semedo, Arthur, Rafinha, Lenglet, Alcácer, Vermaelen, Riqui Puig (46′); Busquets, Dembélé, Luis Suárez (64′).

Boca Juniors: Andrada; Buffarini, Goltz, Izquierdoz, Olaza (Mas, 77’); Nández (Almendra, 70’), Barrios Teran (Tevez, 70’), Reynoso, Cardona; Abila, Villa

Gólok: 1-0, Malcom (18’); 2-0, Messi (39’); 3-0, Rafinha (66’).

Mióta az eszed tudod, már igazi culé vagy, és a Barçának szurkolsz? Hiányzik egy közösség, ahol ezt a rajongásodat kiélheted? Akkor az első hivatalos magyar szurkolói klub, a Penya Blaugrana Budapest a te helyed! A belépés előtti teendőkről, valamint információ a penyáról az alábbi képre kattintva!