A Wembley megmarad a Barça terepének: 2-4

Látványos és izgalmas meccs a végéig

Nem tökéletes, de jó meccset játszott a Barcelona a Tottenhammal a londoni Wembley-ben, sok-sok kiváló egyéni teljesítménnyel, és az elmúlt meccsekhez képest lényegesen összeszedettebb, egységesebb csapatjátékkal is. A korai vezetés persze sokat segített, és az is igaz, hogy a védekezéssel továbbra is akadnak gondok, de ettől függetlenül a Barcelona nagyon megérdemelten nyert a Wembley-ben, melyhez történelmileg csupa szép emlék köti.

Dembélé helyett Arthurral, a jobbhátvéd helyén Semedóval, a középső védő poszton Piquével és Lenglet-vel kezdett Ernesto Valverde a londoni Wembleyben. Így a támadósorban Messi és Suárez mellett Coutinho játszott, de az is igaz, hogy ő is és Messi is sokszor visszalépett a középpályára. Arthur pedig Rakitic és Busquets társaságában egy stabilabb, jobban védekező középpályát adott össze.

Valverde a Tottenham erős kontráira is jól felkészítette a Barçát, a labdavesztéseket követő visszazárások legalábbis példamutatóak voltak, így a fehérmezesek nem igazán tudtak élni a fő fegyverükkel, és nem kerültek létszámfölényes helyzetekbe Ter Stegen kapuja előtt.

De persze minden jóval egyszerűbb úgy, ha a vezetést már a 2. percben sikerül megszerezni egy hiba után, és ezúttal ez volt a helyzet. Messi indította be Albát a védelem mögé, ok nélkül futott ki a kapujából Lloris, Alba visszapasszolt, Coutinho pedig néhány állítás után megtalálta a rést a védők között az üresen hagyott kapu felé. A gyors vezetésre ugyan reagált a Tottenham, és akadtak periódusok, amikor egyértelműen támadóbb felfogásban léptek fel, de mivel a Barcelona védekezése ezúttal stabilabb volt, helyzetek nem igazán alakultak ki.

És ez még inkább igazzá vált a Barcelona második gólját követően. Mert a 28. percben Rakitic óriási bombagóljával már 0-2 állt az eredményjelzőn. Alba beadását Suárez inkább mellel lekészítette, Coutinho lövését blokkolták, de a labdát még meg tudta menteni a brazil, és miután visszapasszolt a tizenhatosra, Rakitic védhetetlen kapufás gólt lőtt.

Ennek hatására a félidőig még több lehetősége volt a katalán csapatnak, és csak egyszer kellett nagyot védenie Ter Stegennek.

A második félidő elején azonban hamar szépíteni tudott a Tottenham: amint adott volt a szükséges lendület, Kane meg tudta forgatni Semedót, majd szépen el is tudott lőni a hosszú sarokba. Azt is illik azonban megemlíteni, hogy a gólt megelőzően Lionel Messi néhány perc alatt kétszer találta el ugyanott a jobboldali kapufát, és mindkét esetben verve is volt már Lloris kapus.

De ami késett, nem múlt el, Messi ugyanis nem sokkal Kane gólja után a következő adódó lehetőségnél már nem „hibázott”. Egy nagyon szép akció végén Alba passzolt vissza középre ahogyan szokott, és Messi ezt már behelyezte a jobb alsóba.

A meccs ismét megnyugodott, egészen Eric Lamela megpattanó lövéséig, amely Lenglet lábán irányt változtatva szerencsétlenül Ter Stegen kapujában landolt. Így hiába nem volt benne a játékban egy Tottenham-gól, váratlanul ismét élessé vált a meccs, még akkor is, ha a gólt követően is a Barcelona akarata érvényesült a pályán. Busquetsék tartották és járatták a labdát, néha meg is indultak, a Spurs ritkán ért fel a tizenhatosig is. Így volt ez egészen a hajráig, amikor azért rákapcsoltak a londoniak, és egy-egy esetben közel álltak az egyenlítéshez is. Az izgalmakat végül ismét Messi zárta rövidre pár perccel a vége előtt: Alba nyert meg egy párharcot az oldalvonal mellett, majd élesen középre lőtt, és miután Suárez átlépte a labdát, Messi tiszta ziccerbe került, amit nem is hibázott el.

A vége 2-4, egy látványos és izgalmas meccsen, ahol a Barcelona jól játszott, másrészről viszont igaz, hogy nem tudta mindig uralni a játékot, és megvolt az a szerencséje, hogy a meccs egészében vezetett. De az tény, hogy ez a 90 perc lehet egy lépés előre, újabb győzelmek és jó játék felé.

Ez a győzelem azt is jelenti, hogy a katalán csapat nagy lépést tett a továbbjutás felé, hiszen az egyik legnehezebb találkozóját vívta meg most sikerrel.

Tottenham Hotspur – FC Barcelona: 2-4 (0-2)
London, Wembley
80.000 néző
Vezette: Meier (német)

Tottenham: Lloris; Trippier, Alderweireld, Davinson Sánchez, Davies; Wanyama, Winks, Lucas Moura; Lamela (Llorente 79′), Son (Sissoko 69′) és Kane

FC Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba; Rakitic, Busquets (Vermaelen 90′), Arthur (Vidal 87′); Coutinho (Rafinha 83′), Messi és Luis Suárez

Gólok: Coutinho (2′), Rakitic (28′), Kane (52′), Messi (56′, 89′), Lamela (66′).

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!