Kijózanító vereség Európában: Barcelona-PSG 1-4

Esélytelen volt a csapat a győzelmre

Megsemmisítő vereséget szenvedett a Barcelona a Camp Nouban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, egyrészt a saját gyenge teljesítményének, másrészt Kylian Mbappé mindent elsöprő lendületének és mesterhármasának köszönhetően. A mérkőzésen Messiék csak egy büntetőből tudtak eredményesek lenni, amivel a vezetést ugyan megszerezték, egyébként viszont nem tudtak tartósan fölénybe kerülni a meccsen, támadásban nem sok veszélyt okoztak, a PSG pedig a hátránya után sebességet váltva simán megfordította a meccset és valószínűleg eldöntötte a továbbjutást is.

Egy elsőre meglepő húzással készült a meccsre Ronald Koeman a párizsiak ellen, hiszen egyenesen az orvosi szobából rántotta elő Gerard Piquét, aki három hónappal a térdszalagszakadása után egyből a kezdőbe került. Rajta kívül a megszokott arcok kaptak bizalmat, ahogy a PSG is relatíve a legerősebb kezdőjével játszott a hiányzó Neymart és di Mariát leszámítva.

A Barcelona visszafogottan kezdett, nem erőltette a letámadásokat labda nélkül és többször is átadta a kezdeményezést a PSG-nek, de igazából teljesen kiegyensúlyozott volt a mérkőzés a félidő közepéig, egyik csapat sem tudott tartósan irányítani. A párizsi vendégek is kivárásra játszottak, hol letámadták ter Stegenéket, hol visszazártak, utóbbi esetben nagyon szűken védekezve nem igazán hagytak helyet a középen. Cserébe viszont remek lehetőségek adódtak a védelem mögé lőtt labdákkal és a szezonban már sokadszorra tudta kihasználni ezt de Jong: a 26. percben Messi indította a hollandot, Kurzawa a 16-oson belül véletlenül összerúgta a bokáját, a jogosan megítélt 11-esből pedig Messi megszerezte a vezetést, 1-0!

Az előny igazából egy ártalmatlan szituációból lett meg, de a játék tudatosnak tűnt előtte – kár, hogy ezen kívül viszont nem volt túl sok helyzete a csapatnak az első félidőben. A 13. percben egy zseniális Pedri kiugratás után Griezmannak volt egy gyengécske próbálkozása kiszorított helyzetből, a félidő vége előtt pedig egy kontra végén eltört labdája, illetve a vezető gól után Dembélé rúghatott volna egyből egy másodikat is Messi passza és Kurzawa hibája után, ám viszonylag tisztán csak egy gyenge hazagurításra futotta tőle. Ennél többet nem tudott felmutatni a csapat és mezőnyben sem tudott a PSG fölé nőni, a franciák pedig a hátrány után megérkeztek a meccsbe és elkezdtek focizni is.

A PSG a félidő közepétől elkezdett agresszívebb lenni támadásban, sokkal gyorsabban és pontosabban kezdett játszani, ennek pedig hamar meglett az eredménye: a 32. percben a balszélen üresen maradó Kurzawa labdáját Verratti tette be az ötösre kapásból Mbappéhoz, aki egy pillanat alatt tisztára játszotta magát és közelről kilőtte a rövid felsőt, 1-1. Később még Kurzawának is volt egy lövése takarásból, amit ter Stegen védett, a PSG lendületét pedig végül csak a félidő törte meg.

De ez pontosan csak 15 percig tartott, amíg nem voltak a pályán a csapatok, mert a folytatásban változatlan játékkép mellett a PSG gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást a 70. percre. Mbappé a fordulás után nem csak egy lövéssel jelezte, hogy szívesen rúgna még gólokat, hanem a játék minden elemében kezdett a Barcelona védői fölé nőni, és ha az első félidőben volt is sikerélménye Destnek és Piquének mellette, később képtelenek voltak megállítani a francia támadót. A Barcelona lassú, nagyon lassú támadásépítésekkel „próbálkozott”, ha volt is néhány kontrája a csapatnak, azt kevesen támogatták és elhaltak, a támadásból védekezésbe történő átmeneteknél pedig néha kilométerek voltak a csapatrészek között, ami csak segítette az amúgy is ötletesebben és direktebben focizó párizsiakat.

A Barça továbbjutási esélyei először a 65. percben romlottak jelentősen, miután Mbappé megfordította a meccset, a barcelonai védelem assisztálása mellett: Dest lesen ragadt, majd Piqué szerencsétlen tisztázási próbálkozására nem reagált időben, így a mögötte lévő Mbappé az üres kapuba passzolt, 1-2! Öt perccel később aztán jött a következő: egy szabadrúgás után elúszott a katalán a védelem és Kean teljesen tisztán fejelte be a harmadik PSG találatot, 1-3!

 

 

Ez az öt perc teljesen megtörte a Barcelonát, akik a második félidőt gyakorlatilag helyzet nélkül focizták végig. Mindent elmond a csapat teljesítményéről, hogy a legnagyobb lehetősége akkor adódott, amikor a 82. percben Navas az őt zavaró Griezmannra rúgta a labdát, ami csak kevéssel kerülte el a kaput… PSG egyértelműen jobban akarta a sikert, ezt bizonyítandó még kontrából Mbappé belőtte a mesterhármasát (1-4), amivel valószínűleg formalitássá tette a párizsi visszavágót.

És igaz, hogy láttunk négy éve egy csodaszámba menő fordítást ellenük, és talán a 2021-es forma és a bajnokságbeli győzelmi sorozat miatt el is kezdtünk bizakodni a meccs előtt, de reálisan nézve az idei Barcelona, a jelenlegi képességei alapján egyelőre ennyire képes és aligha fogja tudni megfordítani a párharcot a visszavágón.

Nincs igazi 9-ese, Dembélé nem Neymar, a védelem féllábas és egyébként a csapat idén az összes eddigi fontos(abb) meccsét elvesztette (Real, Atletico a bajnokságban, Szuperkupa döntő, a Sevilla elleni kupameccs egy hete), ezek nélkül pedig nem lehet kiugró eredményt elérni. Ezeknek a tényeknek persze nem kéne meglepetésként hatnia, mert ez már szeptember óta így van és emiatt egy ilyen vereség sem meglepő, inkább csak a kijózanító realitás. Egy átalakulóban lévő, a szezon elején még egyértelmű sportszakmai válságban lévő csapattól egyelőre felesleges is többet várni annál, mint amit ez a szezon hozott eddig.

A Barcelonának idén a bajnokságra és a jövőt megalapozó csapatépítésre kell koncentrálnia (a pályán kívül pedig a klub rendbetételére az elnökválasztás után), amiben ezek a vereségek fájó, de jó tapasztalatok lesznek a fiatalok számára – többi pedig egyelőre nem számít.

Barcelona-Paris Saint-Germain 1-4 (1-1)
Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, odavágó
Camp Nou, Barcelona
Zárt kapuk mögött
Vezette:
Bjorn Kuipers

Barcelona: Ter Stegen – Dest (Mingueza 71′), Piqué (Trincao 78′), Lenglet, Jordi Alba – Frenkie de Jong, Busquets (Pjanic 78′), Pedri (Riqui Puig 78′)– Dembélé, Messi, Griezmann (Braithwaite 85′).

PSG: Navas – Florenzi (Kherer 89′), Kimpembe, Marquinhos, Kurzawa – Gueye (Ander Herrera 46’), Verratti (Draxler 73′), Parades – Mbappé, Icardi, Kean (Danilo 85′).

Gólok: Messi 27’ (11-esből), Mbappé (32’, 65’, 85’), Kean 70’.

A whoscored.com statisztikái: