Gólok nélkül nem lehet álmodni: 1-1

Előre lehetett tudni, hogy Párizsban kimagasló helyzetkihasználásra és jó játékra van szükség, hogy legyen remény a fordításra. Utóbbi inkább megvolt, előbbi viszont nagyon nem. A rémes helyzetkihasználás miatt a Barcelonának nem volt esélye arra, hogy igazán harcba szálljon a továbbjutásért a hazai 4-1-es vereség után, pedig a játékával megteremtette ennek az esélyét. A vége 1-1, simán továbbjutott a PSG.

Nagy vonalakban megtartotta azt a játékrendszert Ronald Koeman, amit az elmúlt meccseken alkalmazott, de a 3-5-2 inkább 3-4-3-ra alakult át. Megbízható középső védők (Piqué és Araújo) híján De Jong kényszerült hátrahúzódni a Mingueza és Lenglet mellé. Umtiti kimaradt a csapatból, Griezmann viszont bekerülhetett Dembélé és Messi mellé a támadósorba.

És a rendszer működött is, a Barcelona stabil volt, tudta, hogy mit játszik, mit akar csinálni, nem kapkodott, de folyamatosan támadott, és az ellenfél csak egy-egy kontratámadással tudott veszélyes lenni. A probléma ugyanaz volt most is, mint a szezon jelentős részében: hiányzott a kapu előtti hatékonyság, és a buta hibák elkerülése a védekezésben.

Hiába támadott, alakított ki helyzeteket a Barcelona, a vezetést a PSG szerezte meg egy butaság miatt, amikor Lenglet ártalmatlan helyzetben rálépett Icardi lábára. Így büntetőhöz jutott az alig támadó PSG, amit Mbappé belőtt. A Barcelona persze támadott tovább, és Messi egy megindulás után nagyon nagy gólt lőtt középről 20 méterről a jobb felső sarokba. Sőt, a szünet előtt meg lehetett volna a vezetés is, mert a Barcelona is kapott egy büntetőt, ám ezt Messi kihagyta.

Megint más kérdés, hogy a büntetőt meg kellett volna ismételtetnie a játékvezetőnek a VAR jelzésére, mert Verratti (középen) a lövés pillanatában belül volt a tiltott területen másfél méterrel. Érthetetlen, hogy a videóbíró ezt nem jelezte a játékvezetőnek.

Ez a kihagyott büntető, és az előtte sorban kihagyott, vagy csak kihasználatlanul hagyott helyzetek összessége volt a fő probléma, és annak a kulcsa, hogy nem volt reális esély álmodni. Hiába a tetszetős támadások, jó befejezések nélkül nem lehet eredményt elérni a BL-ben, és itt nem egy szerencsétlen vagy rossz befejezés volt. Simán benne volt a pakliban, hogy a Barcelona több gólos vezetéssel menjen szünetre, nem kellett volna hozzá sok. Ehhez képest maradt az 1-1, ebben leginkább Dembélé volt benne, de Messi is, Dest is többek között.

A második félidőre pedig már a PSG is javított a védekezésén, ami nem volt jó az első játékrészben. Amíg akkor aránylag könnyen fel tudott érni a tizenhatoshoz a Barcelona, és könnyen jöttek a helyzetek is, addig lényegesen agresszívebbek voltak a párizsiak a folytatásban, és ennek lett eredménye. Volt ugyan ezúttal is tiszta gólhelyzet, Messi került egészen közel ziccerbe, amit aztán blokkoltak, Busquetsnek, Albának, Dembélének is lett volna lehetősége, de nem volt annyira leterítve a vörös szőnyeg, mint korábban.

A jobban védekező PSG ellen már nem ment úgy, mint korábban, ekkor vált még inkább egyértelművé, hogy nem fér bele az, hogy kihagyja a helyzeteit egy csapat, pláne, ha olyan nehéz szituációból indul, mint jelen esetben a Barça.

Ezzel együtt a Barcelona fölényben volt, és a második félidőben is lőhetett volna gólokat, amivel legalább szorosabbá tehette volna a párharcot. A jövő évi csapatépítésnél ebből a meccsből is lehet majd ihletet meríteni, hogy mivel vannak igazán nagy problémák. A Barcelona 2007 után először esik ki már a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában.

Paris Saint-Germain – FC Barcelona: 1-1 (1-1)
Párizs, Parc des Princes
Vezette: Taylor (brit)

PSG: Navas; Florenzi (Dawda 75′), Kimpembe, Marquinhos, Kurzawa (Diallo 46′); Verratti (Rafinha 83′), Gueye (Danilo 58′), Paredes; Draxler (Di María 58′), Icardi, Mbappé.

Barcelona: Ter Stegen; Mingueza (Junior 35′), De Jong, Lenglet; Dest (Trincao 65′), Busquets (Pjanic 78′), Pedri (Ilaix 78′), Alba; Dembélé (Braithwaite 78′), Messi, Griezmann.

Gólok: Mbappé (30′, tizenegyesből), Messi (37′).

Ti jöttök! – PSG-Barça-értékelő

Nézd meg maszk akcióinkat!