Szűkös győzelemmel kezd a Xavi-éra: 1-0 az Espanyol ellen!

Depay büntetőjével 1-0 az Espanyol ellen

A spanyol bajnokság 14. fordulójában katalán derbit játszott a Camp Nouban az FC Barcelona az Espanyol ellen. Ez volt az újdonsült vezetőedző, Xavi első meccse a Barça kispadján. A derbit Depay büntetőből szerzett góljával 1-0-ra nyerték a hazaiak, de többször is nagyon közel állt az Espanyol az egyenlítéshez – többek között Raúl de Tomas kétszer is eltalálta a kapufát. A vendégek tehát megérdemeltek volna egy pontot, de végül 1-0 maradt a végeredmény.

A két hetes válogatott szünet után katalán derbivel kezdett a Barcelona, méghozzá a nemrégiben kinevezett Xavival már az élen. A katalán szakvezetőnek nem volt könnyű dolga felkészülni a mérkőzésre a csapattal, hiszen sokan csak pár napja tértek vissza a válogatottjuktól, illetve jópáran sérültek, így nem álltak Xavi rendelkezésére. Többek között ezért is került be a kezdőcsapatba a debütáló Akhomach, aki 45 percet kapott a találkozón.

A játék irányítását már az első perctől kezdve magához vette a Barcelona, de főként csupán nagy labdabirtoklási fölényben mutatkozott meg ez a pályán – nagy helyzeteket nem igazán tudott kialakítani Diego López kapuja előtt. Az első lehetőségre a 15. percig kellett várni, amikor a vendégek kapusa passzolta ki rosszul a labdát, a letámadó Nico meg is tudta szerezni a a tizenhatoson belül, de messzire pattant el tőle a labda, így megúszta ezt a helyzetet az Espanyol. Xavi első meccsén az egyértelműen látszódott az egész csapaton, hogy sokkal intenzívebben és magasabban letámad, mint korábban – az említett szituációnál éppen ebből volt a gólhelyzet. Ezt követően egy gyors akció során végül Busquets elé került a labda, aki szemben a kapuval nagyjából 20 méterről tüzelt bal lábbal, de nem ment eléggé sarokra a labda, így Diego López ki tudta ütni a lövést, maradt a 0-0. A hátralévő időben már nem igazán volt feljegyezhető történés, így az első félidőben nem láthattak gólt a nézők.

A második játékrész legelső percében máris helyzet adódott. Busuqets passza után Gavi ugratta ki szépen Depayt, aki a kapu előtt volt már, amikor egy védő eltalálta a lábát, a bíró pedig a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt éppen a szabálytalanságot elszenvedő Depay végezte el, magabiztosan értékesítette azt, 1-0! A gól után továbbra is a hazaiak irányították a meccset, ők voltak a veszélyesebbek. A második félidő derekánál Frenkie de Jongot ugratták ki, aki egy az egyben a kapussal szemben szépen a hálóba talált, de egyből jelezte a partjelző, hogy les volt, így nem is nagyon volt idő az örömre.

Az utolsó húsz percben viszont az Espanyol magára talált, a Barcelona pedig túlságosan visszaállt, átadta a kezdeményezést. Raúl de Tomás előbb egy gyors indítás után lőtt a kapu mellé, majd egy közeli szabadrúgása csattant a kapufán, egyik szituáció sem a Barçán múlott, megúszták mindkét esetben a gólt. Közben a csereként beálló Ez Abde duplázta meg kis híján a csapat előnyét, amikor két védő gyűrűjében bújt ki, majd ballal lőtt a hosszú felső felé, de elkerülte a kaput a lövése. Az utolsó percekben újabb nagy helyzetek alakultak ki Ter Stegen kapuja előtt. Rövid idő leforgása alatt két veszélyes fejes ment a kapu felé, de előbbi hihetetlen módon kimaradt, majd Raúl de Tomas újra a kapufát találta el, de most is kifelé pattant róla a labda. Így végül nagy nehezen, de kiszenvedte a győzelmet a Barça, 1-0 a végeredmény, így kezd Xavi a kispadon.

FC Barcelona – RCD Espanyol 1-0 (0-0)

La Liga, 14. forduló
Camp Nou, Barcelona

74.337 néző

Vezette: Del Cerro Grande

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza (Araújo 88′), Eric García, Piqué, Jordi Alba – Frenkie de Jong, Busquets (Riqui Puig 78′), Nico (Demir 88′) – Gavi (Coutinho 70’), Depay, Akhomach (Ez Abde 46’).

Espanyol: Lopez – Vidal, Gomez, Lopez (Morlanes 56’), Cabrera, Pedrosa – Embarba (Wu Lei 78’), Herrera (Dimata 78′), Darder (Moron 90’), Puado (Melamed 56′)– De Tomas.

Gól: Depay  büntető 48′.