Gyenge támadójáték, vereség a Betis ellen

0-1 Juanmi góljával

A spanyol bajnokság 16. fordulójában a Real Betis együttesét fogadta hazai pályán a Camp Nouban az FC Barcelona. A Bayern elleni felvezető nem igazán sikerült jól, a katalánok támadójátéka rettentően impotens volt, az egyedüli veszélyes elem Dembélé megindulásaiban mutatkozott, de ez is kevés volt a gólszerzéshez. A Betis ezzel szemben a találkozó végefelé elment egy kontrával, amit ügyesen fejezett be, így 1-0-ra nyerni tudott a Barça otthonában.

A katalánok az első idegenbeli győzelemük után várták a Betist, hiszen a múlthéten 1-3-as arányban nyertek a Villarreal otthonában. Jövő héten szerdán már Münchenben játszik Xavi együttese, ahol nagy szükség lenne a pontra, pontokra, hogy meglegyen a Bajnokok Ligája csoportkörből a továbbjutás. Ennek tudatában Xavi pihentetett néhány játékost, és csak a kispadra ültette le őket – többek között Piqué, Eric García és Frenkie de Jong sem volt ott a kezdőcsapatban.

A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, az első feljegyezhető helyzet is hozzájuk fűzhető: a tizedik percben Alba kapta meg a labdát a bal szélen, majd Coutinho robbant be a védők között, a labda meg is találta őt, de csak spiccel tudott abba belerúgni, a lövést így könnyedén hárította a vendégek kapusa. A folytatásban kissé leült a meccs, majd Gavit kellett még idő előtt lecserélni, miután Bellerín találta fejen közelről, a fiatal középpályás megszédült, a helyét pedig Riqui Puig vette át a 36. percben. Az első félidő végén már volt néhány veszélyes támadása a Betisnek is, az öt perces hosszabbításban Víctor Ruíbal tudott kapura lőni a tizenhatoson belül, de csak az oldalhálót találta el, így gólnélküli döntetlennel mentek el a 15 perces szünetre a csapatok.

A második játékrészt a vendégek kezdték jobban, kis híján meg is szerezték a vezetést, miután egy gyors kontra után Juanmi talált a kapuba, de a partjelző intett, és a VAR szobában kicentizték, épphogy, de lesen állt a Betis támadója, maradt a 0-0. Egy óra játék után úgy döntött Xavi, hogy változtat, kettős csere érkezett, Dembélé és Frenkie de Jong jött a pályára Coutinho és Nico helyére. A francia szélső jól szállt be a meccsbe, felgyorsult a játék, több veszélyes lövést is bemutatott, de egy sem talált kaput. A 79. percben a Betis elszaladt egy kontrával, amely végén ügyesen mozgatták ki a barcelonai védőket, és maradt így üresen Juanmi, aki nagyon higgadtan passzolt a hosszú alsóba, 0-1 a vendégeknek. Mindössze két perc kellett, hogy jöjjön az egyenlítési lehetőség, de a remek beadás után Ez Abde a kapuhoz közel célt tévesztett, fölé szállt a lövése. Xavi máris reagált, jött Piqué és Luuk de Jong, Ez Abde és Lenglet ment le a pályáról. A hátralévő időben már nem igazán tudott komoly helyzetet kialakítani a hátrányban lévő Barça, így a Xavi-éra első veresége megszületett a Betis ellen.

Folytatás szerdán a Bayern ellen, amely ennél csak nehezebb lesz… Nincs egyszerű helyzetben a Barcelona.

FC Barcelona – Real Betis 0-1 (0-0)
La Liga, 16. forduló
Camp Nou, Barcelona
Vezette: Pablo González Fuertes

Barcelona: Ter Stegen – Dest, Araújo, Lenglet (Piqué 81′), Jordi Alba – Busquets, Nico (Frenkie de Jong 60′), Gavi (Puig 36′)- Ez Abde (Luuk de Jong 81), Depay és Coutinho (Dembélé 60′).

Betis: Silva – Bellerín, Bartra, Ruiz, Moreno – Rodríguez, Guardado – Ruíbal (Tello 63′), Canales, Juanmi (Borja Iglesias 81′)- Willian José (William Carvalho 71′).

Gól: Juanmi 79′.