A legjobb négy között a spanyol válogatott: Spanyolország-Németország 2-1

Három Barcelona játékossal a soraiban, hosszabításban győzte le a német válogatottat De la Fuente legénysége

Izgalmas és fordulatos mérkőzést hozott a veretlenségét megőrző spanyol válogatott és a házigazda találkozása a negyeddöntőben. Luis de la Fuente csapata kontroll alatt tartotta a meccs nagy részét, és hiába jött Florian Wirtz, Spanyolország nem hagyta kiénekelni szájából a sajtot, 120 perc játék után összességében megérdemelten jutott a torna legjobb négy csapata közé.

Spanyol-német összecsapással indult a 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntőinek sora, a magyarok által is jól ismert stuttgarti MHP Arenában. Az eddigi hibátlan teljesítmény és a látványos mutatott játék fényében sem Luis de la Fuente, sem Julian Nagelsmann kezdője nem okozott meglepetést, a spanyol kapitány teljesen azonos csapatot küldött pályára, mint a nyolcaddöntőben, míg a németeknél is mindössze az eltiltott Jonathan Tah védelembe való visszakerülése, valamint a Can-Andrich csere jelentett változást. Az FC Barcelonát a spanyol csapatban szokás szerint a középpályán Pedri képviselte, egy vonallal előrébb pedig Lamine Yamalt húzhatta meg a váratlant, természetesen a mostanában szintén gyakran katalán vonatkoztatásban megemlített Nico Williams-szel karöltve. Németország válogatotottját Ilkay Gündogan csapatkapitányként vezette a pályára, Marc-André ter Stegen ezt a mecset is a padról nézte végig.

Mindkét csapat agresszív tempóban kezdte a találkozót, egy kifejezetten kemény Kroos-belépőt követően pedig már a 10. percben be is teljesült a Barcelona-szimpatizánsok egyik rémálma: Pedrit sérülés miatt le kellett cserélni, Dani Olmo váltotta. Nico Williams távoli próbálkozása még nem jelentett valós veszélyt Neuer kapujára, ellentétben Yamal szabadrúgásával és Fabián Ruiz kísérletével: mindketten közel jártak a gólhoz. Az első negyedóra tehát zömmel spanyol fölényben telt.

Ezt követően a németek léptek fel kezdeményezőbben, a 21. perc elején Havertz fejelhetett veszélyes helyről. Az események némiképp lecsendesedtek, Antony Taylor sárga lapokkal tartotta fent a publikum figyelmét (Rüdiger 13′, Raum 28′, Le Normand 30′). A 35. percben ismét Havertz veszélyeztethetett, Unai Simón magabiztos volt. Apró próbálkozásoktól eltekintve nagyrészt taktikai csata folyt a pályán a félidő végéig, spanyol részről a Nico Williams-Marc Cucurella bontásokat lehetett leginkább felhozni pozitívumként.

A szünetet követően a sárga lapos Le Normand-t Nacho váltotta, német oldalon Wirtz és Andrich érkeztek a pályára. A fiatal szélső ott folytatta, ahol társai abbahagyták, belépője után szinte azonnal Laporte-ot kellett ápolni. A 47. percben Lamine Yamal zseniális észrevétele után Morata előtt adódótt a találkozó eddigi legnagyobb helyzete, lövése azonban elkerülte a német kaput.

Nem úgy, mint 5 perccel később: a szinte szokásosnak mondható gyönyörű Yamal passz után Dani Olmo higgadtan gúrított 15 méterről Neuer kapujába, 1-0! Felpörögtek az események, észbekapott Németország. Andrich sárga lapja után belenyúlt a mérkőzésbe Nagelsmann, Raum helyett Mittelstädt-et küldte pályára, Ilkay Gündogan helyett pedig Füllkrug érkezett. Növekedett a német nyomás, a helyzetek azonban nem igazán érkeztek, a sok ellentámadási lehetőség kifejezetten jól állt a Williams vezette spanyol támadószekciónak. A 63. percben Barcelona-játékost váltott Barcelona-játékos: Lamine helyett Ferran Torres állt be.

Az első valós veszélyt jelentő német lövés Andrich-tól érkezett a 68. percben, Simón hárított. Néhány perccel később Havertz került helyzetbe, Carvajal blokkolt kulcsfontosságú szituációban. Kroos is besárgult, ezt követően a 73. percben a Ferran Torres elleni belépője után Mittelstädt került jegyzőkönyvbe, őt követte egy perccel később a spanyolok 11-es számú szélsője. A németek fokozatosan vették át az összecsapás irányítását, Füllkrug kapufája után a váltás mellett döntött De la Fuente: Williams-et Merino, a csapatkapitány Morata-t pedig Oyarzabal váltotta, Németország soraiba Müller érkezett.

A spanyolok láthatóan nem siettek, Unai Simón sárgult be időhúzás okán. Pár perccel később ismét a spanyol kapus került főszerepbe, rossz kirúgását kis híján Havertz váltotta gólra. Német szabadrúgást német szöglet követett, Mittelstädt lövését azonban saját csapattársa blokkolta. A 89. percben ellenben már nem úszta meg Spanyolország, Kimmich okos visszakészítését Wirtz fejezte be, 1-1! A spanyolok újfent támadóbban léptek fel, Oyarzabalnak azonban nem ítélte meg a jogosnak tűnő szabadrúgást Antony Taylor. Az utolsó percben rááadasul a csereként beállt Thomas Müller veszélyeztetett, beleérése néhány centiméterrel elkerülte a kaput, 4 perc hosszabbítás követően letelt a játékidő, további 30 perc várt a csapatokra.

A hosszabbításban némiképp átrendeződőtt a spanyol csapat, a gólszerző Olmo a szélen, Oyarzabal középen kötött ki, Nagelsmann pedig személyi cserét eszközölt, Anton lépett pályára. A spanyol csapat némiképp kezdeményezőbb volt, de valós gólszerzési lehetőség egyik válogatott előtt sem adódott, Carvajal gazdagodott egy sárga lappal. A 102. percben Fabián Ruiz meccse ért véget, Joselu érkezett, jelezvén a támadószándékot. Kis híján valós esemény nélkül pergett le a hosszabbítás első 15 perce, az utolsó momentumok egyikében azonban Florian Wirtz lőtt mellé egy ígéretes ellentámadás végén.

A második etap rögtön egy kérdőjeles eseménnyel kezdődött, Musiala lövése Cucurella kezére pattant, a VAR nem vizsgálta felül a pályán született ítéletet, elmaradt a német tizenegyes. Egy taktikai szabálytalanságot követően Rodri sárgult be a 110. percben. Egy megcsúsztatott fejest követően újra Unai Simón bravúrjára volt szükség, a tapasztalt kapus a helyén volt. A 119. percben érkezett a dráma: Dani Olmo brilliáns beadását a csereként beállt Merino fejelte tisztán a kapuba, 2-1! Az utolsó percekben Ferran Torres, majd Olmo is bevihette volna a kegyelemdöfést, ez elmaradt, a túl oldalon pedig Füllkrug fejében maradt ott az egyenlítés, a német 9-es kulcspillanatban hibázott. 125 perc játék után Carvajal megkapta második sárga lapját, megfogyatkozva azonabn már csak pár másodpercet kellett kibírnia a spanyoloknak a hármas sípszóig.

A hosszabbítás tempója ugyan elmaradt a rendes játékidő ritmusától, az erőviszonyok megmaradtak, a meccs nagy részében a spanyolok diktálták az iramot. A házigazda Németország néhány átmeneti periódustól eltekintve nem tudott ellenfele fölé kerekedni, így De la Fuente csapata megérdemelten jutott az elődöntőbe, ahol Franciaország vár rá.

Aggasztó lehet azonban mind a válogatott, mind a Barcelona szurkolóinak, hogy várhatóan az igen meggyőző teljesítményt nyújtó Pedri Eb-je véget ért, a jelenlegi hírek szerint egy hónapos kihagyás vár a Blaugrana klasszisára.

Spanyolország-Németország 2-1 (0-0, 1-1)

Európa-bajnokság, negyeddöntő

MHP Arena, Stuttgart

54000 néző

Vezette: Anthony Taylor

Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho 46′), Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz (Joselu 102′), Pedri (Dani Olmo 8′) – Lamine Yamal (Ferran Torres 63′), Nico Williams (Merino 80′), Morata (Oyarzabal 80′)

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (Müller 80′), Raum (Mittelstädt 57′) – Can (Andrich 46′), Kroos – Musiala, Gündogan (Füllkrug 57′), Sané (Wirtz 46′) – Havertz (Anton 91′)

Gólszerzők: Dani Olmo 51′, Merino 119′ illetve Wirtz 89′

***