Bartomeu: „Futballválságunk van, nem intézményi vagy a klubmodell válsága”

Az elnök a Barcelona jelenlegi helyzetéről nyilatkozott

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke kedden a Barça TV+ -nak adott interjút, ahol válaszolt a klub körüli válsággal és csapattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Bartomeu szerint a klubmodell kapcsán nincs krízis, csak sportszakmai válsággal kell szembenézni, de az új projekt Koemannal izgalmas lesz, emellett többek között beszélt a csapat újjáépítéséről, a La Masíáról és azokról a játékosokról is, akik biztosan nem fogják elhagyni a csapatot.

Sporthelyzet

„Sportszakmai válság van. Futballkrízisünk van; nem intézményi válság vagy a klubmodell válsága. A modell és a játék stílusa ugyanaz, de a modellnek vannak olyan aspektusai, amelyeket javítani kell. Erősítenünk és fejlesztenünk kell egy fizikálisabb futballal. Tehetségekre és egy célra, valamint más fizikai szempontokra van szükségünk, amelyeket talán korábban nem vettünk figyelembe.”

„A felelősség közös. A legnagyobb felelősséggel az igazgatóság és annak az elnöke tartozik. Mindannyian felelünk a lisszaboni eredményekért. A Liverpool elleni BL vereség után azt gondoltam, hogy helyes volt megtartani a Valverdébe és a játékosokba vetett bizalmat. Mindenkivel konzultáltam, és úgy véltük, hogy lehetőséget adunk a játékosoknak és edzőknek. Akkor nem volt szükség vérátömleszésre, de most igen. Mindannyian egyetértünk abban, hogy eljött a pillanat. A sportválságért az elnök az egyedüli felelős. „

Választások

„Ez az igazgatóság döntése a felelősség szempontjából. A bajnokság öt héten belül kezdődik, és nem akarjuk előrehozni a választásokat, mivel továbbra is fennáll a járványhelyzet. Le kell zárnunk a pénzügyi évet és enélkül távozni nagyon felelőtlen lett volna. Képesek leszünk rá, hogy egy nyugodt átmenetet biztosítsunk az új vezetőség számára. Volt vita és önreflexió, de mindenki egyetértett. A Barçának alkalmazkodnia kell a világjárványhoz. „

„Életünkben kivételes helyzetben vagyunk, a világjárvány miatt. Ez befolyásolja az idényt és az azt követő időszakot is. Vannak terveink, és folyamatosan döntéseket kell hoznunk. Szembe kell néznünk a Barcelona jövőjével.”

„10 éve vagyunk a klubnál, és 200 millió nyereséget halmoztunk fel. Március óta 200 millió eurót veszítettünk, de úgy dolgoztunk, hogy a veszteség kevesebb, mint 200 millió. Kiegyensúlyozott költségvetést kell bemutatnunk veszteségek nélkül a tagok gyűlésére. „

A csapat újjáépítése

„A játékosok nagyszerű generációja volt ez. Sok mindent élveztünk velük, a sok trófeával együtt. Nem szeretnék senkiről rosszat mondani, szeretném kiemelni ezen játékosokat, akik miatt 12 éve folyamatosan nyertünk trófeákat. Most itt a pillanat, hogy elkezdjünk búcsút mondani, minden megnyert címmel együtt, néhány ilyen játékosnak. „

„A csapat újjáépítése a lehető legszélesebb lesz, hogy a sportprojekt sikeres legyen. Az idő múlásával úgy tűnik most már, hogy az Anfielden volt meg erre a pillanat. Azonban úgy döntöttem, hogy az edzőnek és a játékosoknak adok még egy esélyt. Emlékezni kell arra, hogy a tavalyi szezonban megnyertük a bajnokságot, bejutottunk a Copa del Rey döntőjébe és eljutottunk a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.”

„A megújulás nem csak a játékosokra vonatkozik, hanem a csapat szerkezetének megváltoztatására is. A megújulás mélyebbre megy, mint csak az új játékosok érkezése. A Barçának van pénze, de problémája van a bérekre fordított kiadásokkal. A Covid-19 miatt csökkent a bevétel, és ezért az új játékosok érkezéséért csökkentenünk kell a bérköltségeket. A 2020/21-es szezonban 320 millió euró bevételtől esünk el, és koronavírus hatása súlyosabb lesz, mint a nemrégiben befejezett szezonban.”

Koeman

„Ismeri a filozófiánkat nagyon jól és a hisz a klub játékstílusában. Az első dolga az kell legyen, hogy beszél a csapatkaptiányokkal.” 

Januárban Setién lett az edző és nem Koeman

„Decemberben elkezdtünk beszélgetni különböző edzőkkel. Abban az időben ezt tagadtuk, de most el tudom magyarázni. Koeman elmondta nekünk, hogy kötelezettsége van Hollandiával az Európa Bajnokság miatt. Ő volt az első menedzser, akivel kapcsolatba léptünk. A Barcelona irányítása egy álom számára.”

Setién

„Köszönetet kell mondanom neki az erőfeszítésért és azért, hogy a szezon közepén érkezett a Barçába. Megköszönöm a bátorságot, hogy januárban eljött és átvette a csapatot, de el kell mondanom, az újraindulás után nem mentek jól a dolgok. Szeretnék köszönetet mondani az erőfeszítéséért és a csapatért végzett munkájáért.”

Új játékosok érkezése, távozók

„Beszéltünk az igazolásokról és a játékosokról, akiknek távozniuk kell. De ezek olyan kérdések, amelyekről már beszéltünk. Igen, új játékosok érkeznek, de ez függ a bérkorlátoktól is.”

A biztosan nem távozó játékosok

„Leo Messi és még sok más játékos. Messi a legjobb játékos a történelemben, de vannak más játékosok is, akiket nem szeretnénk eladni. Ter Stegen, Lenglet, De Jong, Semedo, Dembélé, Griezmann. Olyan játékosok, akikre számítunk, és akik sok évet tölthetnek el Barcelonában.”

La Masía

„Világos, hogy a következő szezonban nagyobb hangsúlyt kapnak. Először azért, mert vannak olyan játékosok, akik már kopogtattak az első csapat ajtaján és maradni fognak, mint például Riqui, Ansu és Araujo. Másrészt vannak olyan játékosok is, mint Iñaki Peña, Ilaix, Monchu, akiknek lehetőségeik lesznek ”

Lautaro Martínez

„A bajnokság újraindítása előtt beszélgettünk az Interrel, de néhány hete abbahagytuk a tárgyalásokat, mert a sorozatok visszatértek. Várni fogunk, hogy lássuk az új sportigazgató hogyan tervezi a jövőt az új edzővel együtt. 

Abidal

„Azt mondta nekünk, hogy el akarja hagyni a pozícióját, ez a személyes döntése. Köszönöm az elkötelezettségét és a munkáját. Úgy döntött, hogy távozik és ezt el kell fogadnunk.”

A játékosokért érkező ajánlatok

„Igen, kapunk ajánlatokat. Például Ansu Fati iránt. A Barça számos ajánlatot kap a játékosaiért. Néhány játékos maga állítja le ezeket, mert nem akarnak távozni. Ansu Fati fontos szereplő az átigazolási piacon, sok klubnak tetszik, de nem akarjuk eladni. Ezt ő is tudja. ”

Ter Stegen szerződésének megújítása

„Optimista vagyok. Hatalmas profi és nagyszerű ember. Barcelonában folytatja, és nem kételkedem. Sok év van előtte, és hiszünk a képességeiben.”

Gazdasági korlátozások

„A Barcelona problémája a fizetések korlátja. A koronavírus hatása a klubra a következő szezonban nagyobb, mint tavaly. A bérkorlát számításának alapja a klub bevételei. Egyes igazolások már a költségvetésben szerepelnek: Trincao, Pedri vagy Pjanic.”

Neymar leigazolása

„Megpróbáltuk, de ő olyan játékos, akit a klubja nem kínál eladásra. Ez normális, mivel mi sem akarjuk eladni Ansu Fatit.”

Messi

„Azt akarja, hogy a karrierjét Barcelonában fejezze be. Koeman azt mondja, hogy a projektej pillére Leo Messi. 2021-ig szerződése van, rendszeresen beszélek vele, és tudja, hogy itt van egy új edzővel rendelkező projekt. Most csalódottak vagyunk, de motiváltnak kell lennünk az új projekt iránt. „

Az elmúlt órák

„Aggódtam és elfoglalt voltam. Azon gondolkodtam, hogyan lehet megfordítani ezt a sportszakmai helyzetet.”