Koeman: „A Barça mindig erősebb Messivel, mint Messi nélkül”

Koeman elégedett, bár látja a hibákat, és dolgozik azok kijavításán

Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője a katalán lapoknak – L’Esportiu, Mundo Deportivo és Sport – adott interjúkban értékelte a kinevezése óta eltelt időszak tapasztalatait.

Az elmúlt hónap mérlege

„Az egyenleg pozitív. Olyan változtatásokat sikerült végrehajtani, amelyeknek köszönhetően javult a csapat imázsa. És így egy kis levegőhöz jutottunk. A játékosok nagyon elkötelezettek. Növeltük az edzések intenzitását, jól játszottunk, igaz, a bajnokságban sok pontot vesztettünk olyan játékkal is, amellyel sokkal jobb eredményt is elérhettünk volna. Néhány mérkőzésen a játékvezetők is befolyásolták az eredményt. Tudjuk azt is, hogy sok mindenen javítanunk kell, és ezen keményen dolgozunk. Most van egy kis szünetünk, de már megvannak a terveink az azt követő mérkőzésekre.”

Célok és gyengeségek

„Mi a Barça vagyunk, nekünk nyernünk kell, nem a vereség elkerülése a célunk. Ha képesek vagyunk gyorsítani a játékot, akkor kevés csapat tud legyőzni minket, ha viszont csökkentjük az intenzitást, akkor gyengébbek vagyunk, elsősorban a védekezésben.”

Címekről

„Ahhoz, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját, fejlődnünk kell. Az olyan csapatok, mint a Bayern München, előrébb járnak nálunk a csapatépítésben, hiszen már régebb óta játszanak együtt a játékosok. Nem lesz egyszerű az előrelépés, de van jövő.”

A csapatról

„Nem tudom, hogy ideális-e a csapat, de az biztos, hogy egyes posztokon hiányosságaink vannak. Csatárra és középső védőre mindenképpen szükségünk van, de ez elsősorban a klub helyzetének függvényébe oldható majd meg.”

Messiről

„Vele kapcsolatban az első naptól fogva ugyanazt mondom: ő legjobb játékos és nagyon elkötelezett a klub felé. Nyáron ugyan még voltak problémái, de miután visszatért az edzésekre, nagyon jól dolgozik. Néhány meccsen balszerencsés volt, nem tudta a szokásos teljesítményt nyújtani, de biztos vagyok benne, hogy a szezon végére hozni fogja a szokásos góljait.”

Beszélgetése Messivel

„Amikor a csapathoz érkeztem, azt hallottam, hogy Messi boldogtalan. Amikor az otthonában meglátogattam, beszélt a problémáiról. Nem kerteltem, elmondtam neki, hogy én azokon dolgokon tudok változtatni, ami a futballal kapcsolatos. Így meg tudom változtatni a játékrendszert, a pályán elfoglalt posztját, kiemeltem fontosságát a csapatban. Azokon a nézeteltéréseken, amelyek a klubbal álltak fenn, nem tudok változtatni.”

A Barça Messi nélkül?

„Messi bebizonyította, hogy olyan ember, aki további címeket akar nyerni. Annak ellenére, hogy gondjai voltak a klubvezetéssel, továbbra is ő a legjobb. Messivel a Barça mindig is jobb csapat volt és lesz is a jövőben, mint nélküle.”

Ansu sérüléséről

„Nem kell kétségbeesni a sérülés miatt. Megbeszéltük Ramón Planes-szel, hogy középcsatár és középső védő poszton kell erősítenünk, és akkor minden rendben lesz. ”

A Cruyff stílus

„A mester mindenre megtanított, a játék legapróbb részleteire is, átadta tapasztalatait. Ha keménynek kell lenni, akkor légy kemény.”

Griezmannról

„Rendbe kell rakni a dolgokat. Bár jól játszik, ő maga mégis azt mondja, javulnia kell. Ha a játékost kétségek gyötrik, akkor a mi dolgunk, segíteni neki ezeket a kétségeket legyőzni, hogy a lehető legjobb játékot tudja nyújtani. De végül is minden a játékos kezében van, rajta múlik minden.”