Laporta: „Messi szereti a Barçát, és fog adni egy esélyt a klubnak”

Hivatalosan is bejelentette indulásást az elnökválasztáson

Joan Lapota hétfőn délelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy indul a következő, januárban tartandó elnökválasztáson a Barcelona vezetői posztjáért.

Az ex-elnök kiemelte, hogy nem kíván mutogatni senkire a múltból, hibákat vagy felelősöket keresni, mert a klubnak egységre van szüksége, és előre kell nézni. Úgy gondolja, hogy vissza tudja vezetni a klubot a nyerő ösvényre, Koeman megérdemli a bizalmat, és számol Messivel is. Vele még ugyan nem beszélt, de szerinte még korai is lett volna.

Az elnökválasztásról

„Bejelentem indulásomat az elnökválasztáson és mindezt azért teszem, mert szeretem az FC Barcelonát, az egyesület embereit, a szurkolókat és a La Masíát. Imádom a klubot, szeretném a Barçát szolgálni újra, mivel megvan bennünk a szükséges felkészültség, tapasztalat és eltökéltség arra, hogy megtegyük azt a változást, amire a klubnak szüksége van.

A világ milliónyi szurkolója egy újabb diadalmas időszakot akar, helyre kell állítanunk azt, hogy büszkeség Barcelona szurkolónak lenni és egy közös és egyedi projekt részesének lenni. Szeretném segíteni a klubot, hogy elérje a dicsőséget. Fáradhatatlanul dolgozni fogok hogy a Barcelona optimizmust sugározzon, hogy a játékosok újra motiváltak legyenek és újra dominálni tudjunk a Bajnokok Ligájában, ami minden évben prioritás számunkra. Barcelona és a BL egy sikertörténet, ami sajnálatos módon, az utóbbi időben megszakadt.

Olyan döntéseket fogunk hozni, amivel újra a legjobbak között lehetünk és a klub gazdasági helyreállításáért fogunk dolgozni. A Barcelona elnökének lenni nagyon megtisztelő volt és ezek voltak életem legjobb évei. Újra elnöknek lenni életem legnagyobb kihívása. Ha a pártoló tagok a támogatásukról biztosítanak, biztos vagyok benne, hogy még jobban is fogjuk csinálni.”

Messi jövőjéről

“Senki sem kételkedhet abban, hogy Messi szereti a Barçát. Tudom, hogy szereti. Nem beszéltem még vele erről a témáról. Nem lenne helyénvaló, hogy úgy beszéljek, hogy nincs lehetőségem döntéseket hozni. Előbb el kell jöjjenek a választások. De a mi kapcsolatunk a tiszteleten és a szereteten alapul. Számára az a legjobb, ha megvárja, hogy ki nyer, és annak az elnöknek milyen a projektje. Azt szeretnénk, ha folytatná, de van alternatívánk. Ő el akart menni múlt nyáron, el volt keseredve attól, ahogyan kezelték, de ebbe most nem megyek bele. Ugyanakkor ő szereti a Barçát, és fog adni egy esélyt a klubnak. Lesz majd beszélgetésünk, hogy segítsünk neki dönteni, hogy a legjobb legyen a számára és a Barça számára is. Lehetséges, hogy lesznek más ajánlatai, de neki mindig is voltak más ajánlatai. 2006-ban Moratti 250 milliót kínált nekem érte, és nemet mondtam rá. Neki is sok pénzt adtak volna. Akkor láttam Messi és a családja szeretetét a Barça iránt. Váltani Párizs vagy Manchester kedvéért… Ő nem megy el a pénz kedvéért, ugyanakkor természetesen hoznunk kell a szintet, és el kell ismerni anyagilag a játékosokat. De lesz idő erről beszélni. Lehet tenni olyan, hosszú távú anyagi ajánlatot, ami motiválja.”

Jövőbeli igazolások

„Nem lenne tisztességes az első csapat játékosaival szemben, ha az esetleges igazolásokról beszélnék most. Motiválnunk kell a játékosokat hogy sikeresek lehessenek, nem pedig bizonytalanná tenni őket azzal, hogy erről beszélünk. Mielőtt igazolnánk, meg kell vizsgálnunk mivel rendelkezünk jelenleg. Készen fogunk állni arra, hogy megerősítsük a keretet, ha szükséges és az edző igényt tart rá. Az utolsó szó az igazgatóságé és az enyém lesz. A technikai igazgató tudni fogja, meddig mehet el.”

Egységre van szükség

“Az elnökjelöltek legitimet és szívesen látottak. Én tele vagyok kedvvel, hogy csináljam. Szerintem jó a klubnak, hogy sokan indulnának, mert ez erősíti a demokratikus folyamatot. Amikor egy elnököt megválasztanak, akkor már mind együtt kell haladjunk tovább. Minden terv, javaslat szívesen látott. Mindenki védje a maga igazát, és aztán a sociók döntsenek. Aki nyer végül, azt mind segítenünk kell, bárcsak én lennék, mert a helyzet nehéz. Félre kell dobni a bennünk lévő tüskéket, és nem szabad visszafelé nézni.”

A pénzügyi helyzetről

„A pénzügyi helyzet meglehetősen nehéz, de új bevételeket tudunk generálni azzal, hogy belépünk a digitális világba. Döntéseket hoznánk a kiadások csökkentése érdekében is. Espai Barça, részvétel új sorozatokban, „Barça Corporate”…, ezek mind több bevételt jelentenének, de jól kell menedzselni őket. Ha a szurkolók visszatérnek majd a stadionokba, a jegyeladás újra bevételi forrás lesz.”

Ronald Koemanról

„Koeman tiszteletet érdemel, imádja a Barcelonát. Ő a Barcelona egykori kiválósága és szerződése van. Azt szeretnénk, hogy sikeres legyen. Nem volt könnyű eddig számára, de képes a feladatra.”

Xaviról

„Nagyra értékelem Xavit. Amikor én voltam az elnök és a Barcelona játékosa volt, nagyon jó volt a kapcsolatunk. Támogató és bátorító üzeneteket szoktunk váltani. Ő egy példakép a fiatalok számára, aki rengeteget tud a fociról és az életét szentelte ennek a sportnak. Egy nap majd beteljesülnek a vágyai a Barcelonánál, de nem beszéltem még vele a sport projektről.”

Pep Guardiola szerződés hosszabbításáról a Manchester Cityvel

„Ő egy barát és ha boldog a döntése miatt, akkor gratulálok neki. Mint minden katalán, szeretnénk, ha visszatérne hozzánk és remélhetőleg, ha nyerek a választásokon, egy nap vissza is fog. Tudtam, hogy maradni fog Manchesterben és nem opció számunkra. Sem ő, sem Txiki.”

A La Masíáról

„Meg kell újítanunk, hogy újra központja lehessen a világ legjobb futball iskoláinak. Ez biztosíthatja a klub sport és gazdasági életképességét.”