Újabb konfrontatív elnökjelölti vita Laporta, Font és Freixa között

A hétvégi elnökjelölti vita után ma délelőtt a katalán rádió, a RAC1 mikrofonjai előtt újra egymásnak feszült Font, Freixa és Laporta, hogy a vasárnapi választások előtt különböző kérdésekre válaszoljanak és vitázzanak egymással többek között az igazolások, Messi, a klubmodell vagy az utánpótlás témáival kapcsolatban.

A jelöltek hasonló stílusban és ugyanazokkal a fókuszokkal érveltek, mint korábban: Font az iszonyatos munkát emlegette, amit az elnökségre való felkészülésbe öltek, Laporta a tapasztalatára hagyatkozott, valamint előszeretettel kóstolgatta a társait, Freixa pedig továbbra is biztos például abban, hogy lenne lehetősége leigazolni Mbappét és/vagy Haalandot, ha megválasztják.

Bartomeuék őrizetbe vétele

Font: „Ez egy újabb példája annak, hogy a klubnak lapoznia kell és egy új klubmodellt kell építenie. Strukturális problémája van a klubnak, a transzparencia teljes hiánya van már évtizedek óta.”

Laporta: „Maximális tisztelet az ártatlanság vélelmének és a rendőrségi intézkedéseknek. De ezek nagyon rossz hírek a Barça számára. Nem szabad előre ítélkezünk és megpróbálni előnyt szerezni ebből a helyzetből. Ez nem a klubmodellel van összefüggésben, hanem a klubnál korábban dolgozó emberek etikátlanságval.”

Freixa: „Az ártatlanság vélelme mindenekelőtt a legfontosabb. Néhány nappal a választások előtt történik ez… Kicsit arra emlékeztet, ami Rosellel történt, őrizetbe vették, de végül ártatlannak bizonyult.” [Legalábbis nem volt elegendő bizonyíték ellene, így végül nem ítélték börtönre a hosszú ideig tartó előzetes letartóztatása után – a szerk.]

Igazolások, Haaland, Mbappé

Laporta: „A kampányban is ahhoz tartottam magam, hogy ne vonjuk el a csapatról a figyelmet és ha más játékosokról beszélünk, csak felnyomjuk az árukat. A modellünkben a gazdasági és a sportkérdések kéz a kézben járnak, de fel leszünk készülve arra, hogy a szezon végén igazoljunk.”

Font: „Alapvető fontosságú, hogy ne improvizáljunk, mi pedig régóta dolgozunk a programunkon szakértők tudását is bevonva. Elvégeztük a házi feladatot, egyértelmű, milyen modellt akarunk megvalósítani. Normális helyzetben egy-egy igazolás ígérete csak arra jó, hogy becsapd a sociókat.”

Freixa: „Haaland és Mbappé is lehetséges igazolások, mindig a legjobbak játszottak a klubnál, de tisztában kell lenni a modellel és a béreket is csökkenteni kell. Előbb látni kell, kik vannak itthon, aztán kell csak igazolni.”

A klubmodell

Font: „Én vagyok az egyetlen, akinek egy kidolgozott és világos projektje van. Időben megcsináltuk, improvizálás nélkül. A régimódi vezetés, ahol egy alfahím áll a klub élén, ez akadályozott meg minket abban, hogy egy jó átmenetet vigyünk véghez és anno Pepet itt tartsuk.”

Freixa: „A megválasztásomban ott van a klub helyzetére a megoldás, 250 millió eurót tudunk bevonni és továbbra is biztosítani fogjuk a függetlenségünket a politikai befolyástól.”

Laporta: „Az intézményeket emberek alkotják. Büszke vagyok a történelem legjobb Barcelonájára [amelyiknek az elnöke volt], ahogy a legtöbb szurkoló is. Freixa, ne bosszankodj emiatt, jobban és nyugodtabban fogsz élni így.

Victor, a projekteket pedig nem PowerPoint prezentációkkal és szervezeti ábrákkal kell megvalósítani. Amíg te prezentációkat gyártottál, mi Bajnokok Ligáját nyertünk. Egy szervezeti ábra nem fogja megtanítani neked, hogyan kell elnökként viselkedned.”

Font: „Laportának már nincs meg az ereje és energiája, mint 2003-ban volt.”

Messi

Laporta: „Ajánlatot fogunk tenni neki, ami összhangban lesz a klub lehetőségeivel. Biztos vagyok benne, hogy nem fog távozni más csapathoz. Messi nem nagyon örült Freixa szavainak sem, amikor azt mondta, Messi “feláldozható.” Messi jelenti a bevételeink 30%-át. Ha mégis távozik majd, az élet megy majd tovább.”

Font: „Folytatni kell, igen és igen. Alapvető, hogy mindent megtegyünk, hogy maradjon, sportszakmailag és gazdaságilag. Ha távozik, fel fogunk belőle állni.”

Freixa: „Mindannyian egyetértünk benne, hogy folytatnia kell, tavaly nyáron ez nem volt ennyire egyértelmű. Biztos vagyok benne, hogy maradni akar, de a keresetének passzolnia kell a klub bevételeihez. Találni fogunk erre megoldást, de ha távozik, akkor is a legjobb csapatunk lesz a világon.”

Az utánpótlás, Xavi

Laporta: „Az utánpótlás a projektünk egyik alappillére, új módszereket fogunk alkalmazni a La Masián, és itt lesz Sport Kiválósági Központunk. A célunk az, hogy megtartsuk a játékosokat és ne a profitszerzés miatt adjuk el majd őket. Xavi, akivel barátságban vagyok és sokat beszélek, egy fontos értéke a Barcelonának. Font, Jordi Cruyff és Xavi sem álltak ki melletted, becsapod a pártoló tagokat.”

Freixa: „Tisztában kell lennünk vele, mit akarunk játszani, és ennek a játékstílusnak maximális bizalmat fogunk szavazni. Azt akarjuk, hogy legyenek játékosok a Masiáról az első csapatban, mellettük pedig kívülről érkezők. Mi is beszéltünk Xavival, de nem emeltük ki ezt ki eddig. Xavi nem akar sportigazgató/általános menedzser lenni. A Barcelonának pedig soha nem azért kellene eladni játékost, hogy anyagilag jól járjon vele.”

Font: „Az utánpótlás megfelelő működéséhez és hogy a gyerekek hinni tudjanak a jövőben, mindennek jobban kell működnie. Ehhez valódi vezetés kell, esetünkben Xavi lesz az. Dolgoztunk vele rajta, hogy a kialakítandó szervezeti struktúra illeszkedjen az elképzeléseihez. Xavi sosem mondta, hogy nem akar velünk dolgozni, Toni, a te szavaid sem hitelesek. Ha bárki talál egy olyan mondást Xavitól, hogy nem akar velünk dolgozni, ha nyerünk, visszalépek a jelöltségtől.”

A másik két jelölt erősségei

Laporta: „Mindketten elhivatott Barcelona szurkolók, akik minden tiszteletet megérdemelnek, nagyra értékelem a vágyaikat. Emellett nagyon bátrak, hogy elindulnak a választáson.”

Font: „Laporta egy óriási culé, aki imádja a Barcelonát, és akinek a tapasztalatára mi is számítanánk. Freixa is az egyik legelkötelezettebb szurkoló.”

Freixa: „Laporta lelkesedése és önbizalma kiemelendő, Font pedig rendkívül keményen dolgozik.”