Abidal: „Ha Griezmannt nem igazoljuk le, Neymar visszatérhetett volna”

A Barcelona korábbi sportigazgatója érdekes történeteket mesélt el...

Augusztus végéig Éric Abidal volt a Barcelona sportigazgatója, de ekkor közös megegyezéssel felbontották a szerződését és távozott a posztjáról.

Az egykori játékos hét hónappal később a The Telegraph-nak adott egy érdekes nyilatkozatot, amelyben többek között elmondta, hogy ő már 2018-ban javasolta Valverde menesztését és a terítéken volt Pochettino esetleges érkezése, de végül Valverde maradt a klub edzője.

Szerinte, ha nem igazolta volna le a Barcelona Griezmannt, akkor Neymar visszatérése biztosan megtörtént volna 2019 nyarán.

Valverde

„2018 decemberében az edző, a szakmai stáb és a csapat teljes elemzése után azt javasoltam, hogy Ernesto Valverdét menesszük a posztjáról és ezt elmondtam az elnöknek is:”

„‘Azt hiszem, ezt a döntést most kell meghozni.’ – mondtam én, mire ő azt mondta: ‘Nem, ez nem egy egyszerű döntés.’ Két hónappal később Bartomeu döntött Valverde szerződésének a meghosszabbításáról, annak ellenére, hogy én nem ezt javasoltam. Természetesen elfogadtam a döntést, és továbbra is teljes támogatásomat adtam Valverdének, de ez kissé furcsa volt a számomra. Amikor Valverde esetleges menesztése téma volt, a listámon Pochettino, Setién, Allegri és Xavi Hernández neve is szerepelt, de az elsődleges cél Pochettino lett volna. „

Pochettino

„Beszéltem-e vele? Igen, és nem csak én. Azt mondtam az igazgatóságnak: ‘A lehető legjobb edzőt kell kineveznünk. Nem azért vagyok itt hogy mindennél fontosabb tényezőnek tekintsem azt, hogy korábban az Espanyolnál is dolgozott.’ A legjobbat akartam, ő pedig az egyik legjobb döntés lett volna a klub játékfelfogását figyelembe véve. A Tottenham irányításával bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ezt tiszteletben kell tartani, jó elképzelése van a játékról, az edzésekről, a játékosok szeretik őt, és szerintem ő lett volna a megfelelő döntés az akkori helyzetben, ő valódi projekttel rendelkezett volna.”

Messi

„Véleményem szerint a csapatnak keményebben kellett volna edzenie. A Guardiola-érában az a játékos kapott játéklehetőséget, aki az edzéseken a legjobban megdolgozott ezért.  Mindent elérhetsz, de csak akkor, ha a nagy energiát fektetsz bele. Csak ezt mondtam, soha nem a játékosok akartak meneszteni egy vezetőedzőt. Messi személyesen beszélt velem. Kemény beszélgetést folytattunk, de elfogadom. Ez nem probléma, mert transzparensek kell legyünk. Nagyon jól éreztem magam, mert ő volt az egyetlen játékos, aki így beszélt velem, az egyetlen. Ezt tiszteletben kell tartani. Megértem azt is, hogy Messi a kapitány, és, hogy meg akarta védeni a csapatot, de soha nem állítottam, hogy Messi azt mondta volna, hogy rúgjak ki egy edzőt. Soha. „

A Messivel való kapcsolata

„Nem kell semmit sem tennem Messivel kapcsolatban, a kapcsolatunk az én szemszögemből nem változott. Az ő szemszögéből nem tudom, de én lezártam ezt a vitát. Sok üzenetet váltottunk és tudja, mit gondolok. Nem akartam egy kis ügyet felnagyítani és óriási feneket keríteni az ügynek, problémát okozva ezzel a klubnak.

2019 nyarán ha Griezmann nem érkezik, Neymar visszatérhetett volna…

„Tíz nappal az átigazolási időszak vége előtt Párizsba mentem, hogy beszéljek a Paris Saint-Germain sportigazgatójával, Leonardóval. Ha nem szerződtettük volna korábban Griezmannt, úgy gondolom, Neymar egészen biztosan visszatérhetett volna. Szükségünk volt egy támadóra, és amikor Neymar Barcelonában volt, hihetetlen dolgokat vitt véghez. Nem arról volt szó, hogy ki a jobb játékos, hanem azt vettem figyelembe, hogy melyik poszton lett volna jobban szükségünk egy játékosra. A csapatnak egy igazi szélsőre volt szüksége. Az elnök úgy döntött, hogy leigazolja Griezmannt. Az egyik érv Neymar ellen az volt, hogy bírósági ügye volt a klub ellen, így a helyzet nem volt egyszerű. Azt mondták, hogy le kell állítania a bírósági eljárást, ha vissza szeretne térni. Ez nem az én problémám volt, mert amikor ez az ügy kialakult, akkor még én nem voltam itt. A véleményem szerint szerződtetni tudtuk volna, de ez végül nem történt meg.”

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!