Cesc Fàbregas: „Gavinak a Barçában kell maradnia, Pedri pedig brutálisan jó”

Cesc Fàbregas pénteken interjút adott a ‘Tot Costa’ (Catalunya Ràdio) című műsorban, amelyben elemezte az FC Barcelona jelenlegi helyzetét, amit fokozott figyelemmel kísér. A Monacótól távozó játékos hisz Xavi projektjében, de szerinte jelentősen változtatni akar majd rajta egykori csapattársa. Beszélt a csapat három középpályásáról is, Gaviról, Pedriről és Frenkie de Jongról, akik szerinte nagy erősségei a Barcelonának. 

Fàbregas jövője bizonytalan, miután a Monaco elengedte, sorozatos sérülések miatt pályafutása legrosszabb szezonján van túl. Cesc elmúlt heti nyilatkozatában dicsérte Xavi Hernández munkáját, és meg van győződve arról, hogy a katalánok javulni fognak. „Biztos vagyok benne, hogy változtatni akar majd a csapaton, hiszen 30-40 százalékban nem az ő igényei szerinti a keret. Pep megtette ezt a Citynél, Klopp pedig a Liverpoolnál. Megvan ennek a folyamata.

Fàbregas hasonlóan Gavihoz, a Barça ifjúsági akadémiáján edződött, Cesc 2011 és 2014 között lett a Barcelona nagy csapatának a tagja (előtte fiatalon, 16 évesen került az Arsenalba – a szerk.). Türelemre inti azonban Gavit: „Itt kell maradnia. Rengeteg mérkőzést játszott a klub történelmének egy nagyon nehéz időszakában, és 17 évesen mindent beleadott, az összecsapásokban megmutatta személyiségét. Nagyon jó játékos, de természetesen még csak 17 éves, és még sokat fejlődhet„. És azt javasolta, hogy maradjon a Barçánál, és ne tegye azt, amit ő 2003-ban, amikor az Arsenalhoz szerződött: „Az én helyzetem más volt. A Cadete-ben játszottam, még az ifjúsági csapatnak sem voltam a tagja. Az Arsenalnál azt ígérték, hogy az első csapattal edzhetek, ezt az esélyt nem kaptam meg akkor még a Barçától„.

Cesc felidézte pályafutását, és köszönetet mondott Arsène Wengernek, amiért 16 évesen bemutatkozhatott: „Nélküle nem lett volna olyan karrierem, mint amilyenné vált”. Ami a 19 éves Pedrit illeti, a legnagyobbak közé sorolta: „Pedri brutális, szupersztár lesz belőle. Annyira jó, hogy normális, hogy az edző minden nap a pályán akarja látni„.

Frenkie de Jong játékstílusáról is nyilatkozott: „Amikor az elvárások nagyon magasak, nem könnyű. Frenkie-t nagyon kedvelem, labdavezetéssel tör át a vonalakon, csak a végső passz hiányzik nála”.

A 35 éves Cesc a jövőjét át akarja gondolni: „Életemben először nem vagyok biztos benne, hogy mit fogok csinálni. Nem akarom elsietni a dolgokat. Európában és azon kívül is nézelődöm, olyan projektben szeretnék részt venni, ahol érzem, hogy annak hasznos tagja tudok lenni. Sok mindent figyelembe kell vennem. Már nem vagyok egyedül, gondolnom kell a családra, az iskolákra, a gyerekeim egyre idősebbek, és már vannak barátaik„.