Piqué: „Egyáltalán nem hiányzik a foci, most jöttem rá, hogy mennyi mindenről maradtam le játékosként”

Először nyilatkozott Piqué a visszavonulása után

A Barcelona korábbi középhátvédje, Gerard Piqué Jordi Basté „El Món a RAC1″ című műsorának adott interjút, amelyben áttekintette minden tevékenységét. Ez az első interjú, amit a Barça korábbi csapatkapitánya a közösségi oldalakon való szereplésein túl egy hagyományos médiának adott a klubtól való tavaly decemberi távozása óta. Szóba került többek között a Negreira-ügy, a visszavonulás utáni élet, a csapat nagyszerű teljesítménye a spanyol bajnokságban és Messi esetleges visszatérése is.

A Negreira-ügy

„A Barcelonáért tűzbe tenném a kezem. A játékvezetőket nem vették meg. Ha meg akarsz venni egy játékvezetőt, az olyan egyszerű, mintha elmennél hozzá és közvetlenül fizetnél neki fekete pénzzel, nem pedig a bizottság alelnökének fizetnél számlával. Nyilván nincs tudomásom arról, hogy Enríquez Negreirának fizettek volna, és ha voltak is bírói jelentések, akkor azokat el kellett küldeni az edzőknek, különösen a külföldieknek, de itt mindenki ismeri egymást. Soha nem találkoztam ezzel az emberrel vagy a fiával.”

„Bármennyire is szeretnék bemocskolni azt a korszakot, nem fogják tudni, vissza lehet nézni a meccseket és a kupákat, sokkal jobbak voltunk, nem a bírókon múlott a sikerünk. Én ezt figyelmen kívül hagynám, de megértem, hogy a klubnak meg kell védenie magát. Megértem, hogy a Madrid csatlakozik az ügyhöz a nyomásgyakorlás miatt, de szerintem ez inkább zaj, mint bármi más, de bízom azokban, akik a klubot vezetik.”

Élet a visszavonulás után

„Egyáltalán nem hiányzik a játékosként való élet, talán azért, mert sok évig voltam ebben a szakmában, és most rájössz, hogy miről maradtál le ebben az időszakban. Még mindig tartom a kapcsolatot a csapattal, és a Manchester United elleni meccs napján a fiammal elmentem a Camp Nouba, ami nagyon hiányzott.”

Egy esetleges elnökként való visszatérés a jövőben

„36 éve soció vagyok, ismerem a klubot, és úgy gondolom, tudnék segíteni a vezetésében, mert sok szempontból világreferencia. Az életben mindennek megvan a maga ideje, de most a Király Ligára koncentrálok, és nagyon le vagyok terhelve. Jelenleg nem érzem úgy, hogy elnöknek kellene lennem. Nem akarom erőltetni a dolgokat. Nagyon szeretem a Barcelonát.”

A Rubialeshez fűződő kapcsolata

„Nem bánom a vele való kapcsolatomat, a probléma az, ahogyan a médiában magyarázzák a dolgokat. Belekerültem egy háborúba Rubiales és Tebas között. Úgy gondolom, hogy a Kosmos hozzájárulása a Spanyol Szuperkupa rendezési helyszínének eladásához egészen minimális volt. Attól még, hogy nem volt túl vonzó Szaúd-Arábiába vinni a sorozatot, ez az RFEF-en múlott. Azokban az években, amikor változott a formátum és én is a pályán voltam, először az elődöntőben kiestünk, de az emberek gondolhatnak, amit akarnak, nem hiszem, hogy érdekellentét lett volna emiatt.”

A jelenlegi sportszakmai helyzet

„A Barça jó helyzetben van ahhoz, hogy megnyerje a LaLigát, nagyon jól csinálják a dolgokat és nagyon kevés gólt kapnak, nagyon stabilak hátul. Nem tudom, hogy ha megnyerjük a bajnokságot, akkor abban nekem is lesz-e részem, de úgy érzem, hogy ez a csapat részben az én csapatom is. Ha megnyerik a LaLigát, még nem gondoltam arra, hogy elmegyek az ünneplésre, de szeretnék. Az öltözőben vannak barátaim, és a minap meghívtak a csapat vacsorájára, de nem mentem el, mert amikor az ember távozik valahonnan, kicsit tolakodó lenne visszatérni és hirtelen ismét feltűnni.”

A visszavonulásának körülményei

„Azért távoztam, mert már nem éreztem magam fontosnak, nem fogok belemenni abba, hogy becsapva éreztem-e magam, de az évek alatt kiérdemeltem a lehetőséget, hogy megválasszam, hogyan fejezem be a pályafutásomat. Mindenki számára az volt a legegészségesebb, hogy akkor mentem el, amikor elmentem. Megfontolt döntés volt ez, még ha nem is tűnt annak.”

A Laportával való kapcsolata

„Nem arról van szó, hogy jobb vagy rosszabb lett a viszonyunk, amikor emberek vannak feletted, akkor jobb és rosszabb időszakokon mész keresztül. Az eredmények nem olyanok voltak, mint amilyenekre számítottunk. Remélem, hogy eljön a Király Liga döntőjére, ez az otthona, amikor elmentem, már minden el volt rendezve. A visszavonulásomnak semmi köze ahhoz, hogy a Camp Nouban játsszák a finálét, az egy jó megállapodás volt mindenki számára.”

Messi visszatérése

„Csak ő tudja a jövőjét, most már mindent megnyert, a világbajnokságot is, ami még hiányzott neki, most rajta múlik, hogy megtalálja a boldogságát és a személyes jövőjét. A klubot szerető Culék számára, ha visszatérne, az nagyszerű lenne. De ez az ő döntése.”

A Király Kupa döntője

„Már 70 ezer jegyet adtunk el a Camp Nouba, hogy megnézhessék a Királyok Ligája-döntőjét. Tebasnak nem kell aggódnia miattunk. A mi termékünk inkább szórakoztatás, mint sport. Ez két különböző termék, ennek semmi köze a futballhoz.”

A magánélete

„Nem szeretnék ebbe belemenni, mert apaként felelősséggel tartozom, és az egyetlen dolog, amit szeretnék, hogy a gyermekeim jól legyenek, ez nem olyan téma, amiről beszélni szeretnék, igyekszem a lehető legjobban csinálni a dolgokat.”

Az Alves-ügy [szexuális zaklatással vádolják – a Szerk.]

„Nehéz erről beszélni, kedvelem őt, de hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát. Várnunk kell. Könnyű azt mondani, hogy bűnös, de én elfogadom, ha a bíró ezt mondja, és segítek az áldozatnak, amennyire csak lehet. Nehéz nekem, mert az embernek az az érzése, hogy ismer valakit, akivel sokáig egy térben volt, és soha nem tenne ilyesmit. Sokkot kaptam, ez egy nagy pofon volt számomra.”

***