Valverde: „Nem volt válaszunk, nekik pedig minden bejött”

A tréner értékelte a kiesést | Van még két trófea, amiért küzdeni fognak

A Barça vezetőedzője, Ernesto Valverde csalódottan vette tudomásul, hogy csapata kiesett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből a Roma heroikus, 3-0-ás győzelme után. A tréner nem mentális okokban kereste a hibákat, sokkal inkább az ellenfél érdemeit emelte ki, illetve kisebb részben a játékosai döntéshozatalát kritizálta. Valverde számára ez egy komoly csapás, de emlékeztetett arra, hogy két trófeát még így is nyerhet a katalán együttes idén. 

„Nem volt válaszunk a játékukra, nekik pedig minden bejött. Nehezen találtuk a ritmust. A letámadásukkal arra kényszerítettek bennünket, hogy hosszú labdákkal operáljunk, ám mivel nem voltunk közel egymáshoz, a lepattanókra sem volt esélyünk.”

„Amikor veszítesz, és az ellenfél pedig a mérkőzés nagy részében felülmúl téged, akkor az elemzések többnyire szélsőségesek. A Roma egy agresszív, kemény párharcokra épülő taktikát választott, nekünk pedig ezáltal rengeteg nehézségünk volt. Ha a labdakihozataloknál jó döntéseket hoztunk volna…”

„Egy idény mindig is hosszú, nyerni egy trófeát sosem könnyű. Csak egy nyerhet a végén. Tisztában vagyunk azzal, milyen szomorúak és csalódottak most a szurkolóink. Be akartunk jutni az elődöntőbe, de ez a futball. Néha minden bejön, néha pedig jön a pofon. Az embereket megérintette ez a vereség, de fel kell állnunk, mert még két sorozatban is érdekeltek vagyunk. Meg akarjuk nyerni ezt a két trófeát.”

Agresszív letámadás és harcmodor

„Ez egy olyan összecsapás volt, ahol mi nem tudtunk érvényesíteni az akaratunkat, nem tudtuk a saját játékunkat játszani, ők pedig agresszívak voltak. A meccs egyetlen egy pillanatában sem tudtunk játékba lendülni, mert komoly nehézségeket állítottak elénk. Arra kényszerítettek bennünket, hogy a lecsorgó labdákért menjen a küzdelem, nem engedtek kibontakozni minket. Többet akartunk elérni ebben a sorozatban, sajnáljuk a szurkolóinkat.”

„A letámadásuk révén egy az egy ellen voltunk a labdakihozataloknál, az egyetlen szabad játékosunk pedig a kapus volt, vagyis előre kellett rúgni a labdát. Ránk erőltették az akaratukat.”

Ki a felelős ezért a teljesítményért? 

„Abszolút mértékben én vagyok a felelőse ennek az egésznek. Én vagyok a csapat látható feje, én tervezem meg a taktikát.”

Hatással lesz ez a Ligára és a Király Kupa döntőjére?

„Reméljük, hogy nem, de nyilvánvaló, hogy ez egy jelentős lelki ütés. Komoly kihívások állnak még előttünk, meglátjuk, hogy sikerül-e megfelelni nekik.”

A kései cserék oka

„Ahogy halad előre a mérkőzés, azt gondolhatnád, hogy a Roma védelme mögött területek nyílnak, amit bejátszol, és a kapus előtt állsz egyedül. Sajnos nem sikerült ezt elérnünk, ők pedig egy kavarodás után tizenegyeshez jutottak. A meccs egyetlen egy másodpercében sem éreztük magunkat jól a pályán, ez az igazság.”