„A Madrid? Minél jobban megsebzik, annál veszélyesebb”

Valverde a Clásico előtt

A Barça kezdőcsapatát már tudja, a Madrid nyűgjeivel, gondjaival pedig nem törődik Ernesto Valverde, aki elsősorban azt emelte ki a Clásicót felvezető sajtótájékoztatóján, hogy a Real Madridtól akkor várható általában a legjobb teljesítmény, ha szorult helyzetben van.

Az érzelmek szerepe

„Ezek olyan meccsek, amiket minden apróság befolyásol, így az érzelmek is. Nekünk most volt két jó mérkőzésünk, és ezt a soron következőt is szeretnénk nagyon jól megvívni. A győzelem kulcsa a játékban lesz, a formákon túl. De a lényeg az, hogy tudjuk, milyen csapat a Madrid, és azt is, hogy minél sebzettebb, annál veszélyesebb. Én a lehető legjobb Madridra számítok holnap.”

Kezdőcsapat

„Igen, eldöntöttem már a kezdőcsapatot, de nem fogom elmondani előre. Rafinha remek meccset játszott szerdán, de ez most egy másik ellenfél lesz.”

Kegyelemdöfést adhatnak a Madridnak?

„Nem igazán gondolunk erre. Nagyon sok zaj és körülmény van eleve a meccs körül, de nekünk arra kell gondolnunk, hogy ki az ellenfelünk, és ennek az ellenfélnek mindene megvan, ez egy nagyon nagy csapat. Nem szeretnénk másra gondolni. Négy pontra vagyunk tőlük, ami nem egy nagy előny. Az olyan csapatok mélypontjait, mint amilyen a Madrid is, sokkal jobban szétszedi a sajtó, de végeredményben a játékosok ott lesznek a pályán, és ez számít majd.”

A Madridnak is voltak jó meccsei

„Voltak olyan pillantok, amikor a Madrid egészen kiváló csapatjátékot mutatott, mind labdabirtoklásban, mind előre játékban. Bőven vannak olyan érvek amellett, hogy képesek túljutni egy olyan fontos futballista elvesztésén, mint Cristiano Ronaldo. Velünk ugyanez történik most Leóval.”

A játék a kulcs

„Magunkra kell tudjunk ismerni az alapján, hogy milyen játékot játszunk. Ez a legfontosabb. Ezt tesszük Messivel és Messi nélkül is. És ezért nyertük meg a tavalyi bajnokságot is. Hogy mind egyet akarunk, egyet játszunk. Így leszünk erősebbek.”

A Madrid veszélyes

„A Real Madrid olyan csapat, amely képes sok helyzetet kidolgozni. Ezt lehetett látni a Levante ellen is. Volt 10 helyzetük, hogy betaláljanak. Ez pedig jól mutatja, hogy milyen a támadójátékuk. Ezért is vagyok nagyon óvatos.”

Messi nem lesz

„Most csak Carvajal hiányával számoltunk az ellenfélből, Cristiano már a történelem része. Ami Messit illeti, már túl vagyunk ezen. De most nagyobb lépést kell tennünk előre, mint tettük azt az Inter ellen Furcsa dolog nélküle készülni egy Clásicóra, de a csapat fejben kész erre.”

Kevesebb egy Clásico Messi és Cristiano nélkül?

„Nem lesz kevésbé klasszikus csak azért, mert ők nincsenek. Előttük is voltak már Clásicók. Akkor is volt izzó levegő, voltak repülő disznófejek…”

Kinek nagyobb a tét?

„Számunkra nagyobb. Az minket nem érdekel, hogy az ellenfél számára mi a tét. Három pontról van szó, és még egy kicsivel többről a plusz érzelmek miatt.”

Itt csak egy stílus létezik

„Nem tudom, milyen lehet a Madridot edzeni, de a Barça edzőjének lenni… megvan a nehézsége. Tudod, hogy amikor leülsz erre a kispadra, van egy kitaposott út is a játékstílust tekintve, amit mindenki felismer. És ennek megvannak a maga nehézségei, de meg is könnyít bizonyos dolgokat.”

A csapat ereje

„A Sevilla ellen voltak pillanatok, amikor a meccs kicsúszott a kezeink közül, de az Inter ellen ez nem következett be. Ezt várja el egy jó csapatjáték, ami szerdán szerintem adott volt.”

A támadók szerepe

„Helyzetek garantáltan lesznek, mert a támadó játékosok nagyon magas szintet képviselnek. Szintén lesz intenzitás a védekezésben. Nagyon küzdelmes meccset várok, tele feszültséggel. És remélem, hogy ha sok helyzet lesz, azok a mi helyzeteink lesznek.”

Lopetegui kritikus helyzetben jön

„Mi edzők minden héten extrém helyzetekbe kerülünk. Igyekszünk úgy nekifutni a meccseknek, hogy kidolgoztuk a stílust, a taktikát, hogy önmagad vagy, hogy átadod a csapatnak amit vársz tőle. Hogy megértem-e a kritikákat a 10. fordulóban? Két héttel ezelőtt ezek a feltételezett kritikák még felém áradtak.”

Egyszerűt, mégis látványosat keresel? Akkor az alábbi, egyedi Barçás póló neked is készült. Legyél feltűnő és mégis visszafogott benne!