Koeman: „Suárez? Úgy tűnik, én vagyok itt a rosszfiú, de a klub akart változtatni a csapaton”

Suárezről, Messiről, a keretről és a debütálásról

Vasárnap először játszik tétmérkőzést a Barcelona az idényben, így a csapat új vezetőedzője, Ronald Koeman is először nyilatkozott az aktuális bajnoki előtti sajtótájékoztatón. A holland mestert ezúttal sokkal inkább a klub körüli hírekről kérdezték, mint az aktuális ellenfélről, így szóba került Messi, a távozó Suárez, Coutinho, Riqui Puig, Fati a lehetséges érkezők vagy a keret többi tagja, de néhány szóban a Villarrealra is kitért a Barcelona edzője. 

Készülés a Villarreal ellen

„Egy olyan csapat ellen fogunk játszani, akik már pályára léptek a Ligában, de jól felkészültünk. Jó munkát végeztünk az elmúlt hetekben, a csapat pedig jó erőben van ahhoz, hogy vasárnap elkezdje a szezont. Még nincs meg a meccsritmusunk, mások már több tétmeccset is játszottak, ami különbséget tud jelenteni.”

A keret

„Mindig azokról a játékosokról kell beszélni, akik itt vannak, nem pedig azokról, akik hiányoznak. Van még két hét, hogy erősítsünk a kereten, de most azokra kell koncentrálnunk, akik itt vannak velünk. Fel kell vennünk a meccsritmust, de jól felkészültünk a bajnokság rajtjára. Nehéz meccs lesz a Villarreal ellen, főleg úgy, hogy háromszor játszunk egy héten belül. Azonban felkészültünk és meglátjuk, érkeznek-e még játékosok.”

Messi

Normális egy játékos számára, hogy szomorú legyen, ha egy barátja hagyja el a klubot, ez a futball része. De a legfontosabb az, hogy Messi milyen állapotban van az edzéseken és a mérkőzéseken. Az elkötelezettsége példaértékű, egy pillanatra nem láttam úgy, hogy ne állna készen a szezonra.”

Suárez

„Úgy tűnik, hogy ebben a filmben én voltam a rosszfiú, de nem ez a helyzet. Az első pillanattól kezdve tisztelettel álltam hozzá, mint játékoshoz és mint emberhez. Maximális erőbedobással edzett az első naptól kezdve. Elmondtam neki, hogy hogy nehéz lesz játéklehetőséghez jutnia, de ha marad, akkor eggyel több lehetőséget jelent a csapatnak. De a klubnak is vannak döntései és mielőtt érkeztem, már terveztek meglépni néhány dolgot. Ezek a klub döntései voltak, már változtatni akartak a csapaton, hogy a fiatal játékosok lehetőséget kapjanak. Luis és én kölcsönösen tiszteljük egymást. Az Atleticóhoz távozott, én pedig sok sikert kívánok neki.”

Riqui Puig

„A klub döntése, hogy melyik játékos kap mezszámot az első csapat keretében és kik a Barça B-ben. Nagy a versenyhelyzet az ő pozíciójában, de rajta is fog múlni, játszik-e. Holnap ott lesz a keretben, de ez nem mezszám kérdése, ott lesz-e vagy sem. A fiatal játékosoknak játszaniuk kell, ha nem a B csapattal, akkor máshol. De a döntés mindig a futballistáké is. Ha Riqui és Aleñá maradnak, az első csapattal fognak készülni.”

A klub körüli helyzet

„Ha megkérdezitek az elődeimet, mindegyikük azt mondja, hogy soha nem volt itt egy nyugodt napjuk, mindig vannak különböző dolgok, amikkel szembe kell nézni. Ha változtatsz, mindig lesznek, akik ellenezni fogják a döntésed, mások meg támogatni fogják. Tudom, hogy a világ legjobb csapatát kell edzenem. Remélhetőleg lesz egy kis nyugalmunk is.”

Ansu Fati

„Ő nélkülözhetetlen a klub számára, óriási tehetség. Kevesen képesek a Barça szintjét hozni az ő korában, nem véletlen, hogy az első csapatban szerepel már. Nagyszerűen teljesített a válogatottban is, nagy jövő áll előtte, de már most fantasztikus szinten van.”

A támadósor

„Nincs előnye Ansunak a többiekkel szemben, mások is top szinten vannak, remek képességekkel. Egy hét alatt három meccset fogunk játszani, senki nem játszhat mindig, változtatnunk kell, hogy frissek legyenek. Több lehetőségünk van variálni a játékosokkal a támadósorban.”

Az előszezon

„Javítani kell még a dolgokon. A védekezésünkről tudni kell, hogy a rendszer más lesz, mint az elmúlt években, magasan fogunk letámadni, ami egy radikális változtatás és ehhez nehéz hozzászokni. Javulnunk kell és ez időbe telik, de a legutolsó barátságos meccsünkön már jobbnak láttam a csapatot. A Villarreal erős csapat, kiváló játékosokkal támadásban, úgyhogy a legjobbunkat kell hoznunk és minél előbb visszaszerezni a labdákat.”

Coutinho

„Minden játékosnak abban a pozíciójában kell játszania, ahol a legjobb. Coutinho játszhat 10-esként középen vagy a bal oldalon… Az ellenfél 16-osához közel kell, hogy legyen, de szeret védekezni is. Jók a lövései, az összjátékban is remek, jól mozog az üres területekbe… Remélhetőleg sikeres lesz idén a csapattal.”

Debütálás edzőként

„Mindannyian tudjuk, hogy Spanyolországban nagyobb a nyomás, az érdeklődés, mint máshol… Ez is azt mutatja, hogy a világ legnagyobb klubjában vagy. Megtapasztaltam ezt játékosként már, de edzőként ez más. Ha problémák vannak, muszáj beszélned.”

A kapusok helyzete

„Marc sérült, nem tudom, mennyi ideig nem számíthatok rá. Még néhány hétig biztosan nem lesz. Örülök Netónak, ő is egy nagyon jó kapus és van két fiatalunk, akik szintén a védhetik a Barcelona kapuját.”

***

fc barcelona maszk