Koeman: „Ezen a meccsen apróságok fognak dönteni”

A holland szakember szavai a Madrid elleni meccs előtt

Szombat délután megrendezésre kerül a 2020/21-es idény első Klasszikusa a spanyol bajnokságban. A Barcelona a Real Madridot fogadja majd a Camp Nouban. Ronald Koeman megtartotta a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, amelyben többek között beszélt arról, hogy mindkét együttesen nagy lesz a nyomás, hogy hiányozni fognak a szurkolók a lelátóról, illetve arról is, hogy egy esetleges Barça győzelem mit jelentene a csapata számára.

Nem lesz közönség

„Minden csapat számára hiányoznak a szurkolók, ez furcsa érzés, hogy egy ilyen nagy stadionban nem lesz senki, aki segítsen és hangulatot teremtsen a csapat számára. De hozzá kell szokni ehhez, és remélhetőleg hamarosan ezeken a mérkőzéseken is lehetnek majd nézők. Ez azért fontos, mert szinte plusz egy embert jelentenek a pályán.”

Mindkét csapaton nagy a nyomás

„Azt hiszem, mindkét csapaton nagy a nyomás. És a teljesítmény nem függ az utolsó meccsek eredményeitől sem nekünk, sem nekik. A Real Madrid lehet, hogy a legutóbbi két meccsen nem játszott túl jól, de ez nem jelenti azt, hogy most is így lesz és hogy lélektanilag megtörtek volna vagy gyengék lennének. Ez egy nagy csapat, tapasztalt játékosokkal, akik tudják kezelni a nyomást. Tudják, hogy meg kell nyerniük a találkozót. Nem hiszem, hogy befolyásolják őket a közelmúltban történtek.”

Griezmann

„Mint bárkinek, neki is megvan az esélye, hogy játsszon. Nem jó az egyes mérkőzések után folyton vitatni a csapatban betöltött szerepét. Több játékos van. Azt akarjuk, hogy mindenki a legmagasabb szinten legyen. A csapat a legfontosabb, és mi a legjobb kezdőt válasszuk ki az adott meccsre.”

Zidane

„Remélhetőleg nyugodtan fog tudni aludni. Edzőnek lenni más. Ez a mérkőzés pedig különbözik a többitől. Mindig nagyobb a nyomás, de sok éve foglalkozom ezzel a sporttal, és az az érzésem, hogy egy fontos összecsapást fogunk játszani a riválisunk ellen. Megszoktam elviselni a nyomást és nyugodtan fogok pihenni”

A Piqué interjú

„Hosszú évek óta itt van, én pedig három hónapja. Megvan a véleménye és ezt én tiszteletben tartom. Okos embernek tartom és képes arra, hogy egy ilyen interjú után is jól szerepeljen, tudja függetleníteni a két dolgot. ”

Real Madrid

„Mint minden csapat és edző, amikor hibázik, azt követően javítani szeretne. De sem nekik, sem nekünk nem lesz hiányunk a motivációból. A játékosok nagy tapasztalattal rendelkeznek. Nem számítok sebezhető Madridra, éppen ellenkezőleg. Nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk. Az ellenfél erős, néha 4-4-2-es, néha 4-3-3-as felállásban játszik, és nem fognak nekünk annyi területet hagyni, mint az elmúlt két mérkőzésükön. Kompaktabbak lesznek és így kevesebb lesz a terület is. Számukra az is fontos, ha Sergio Ramos játszani fog. Remek középhátvéd és nagyszerű személyiség a pályán. Jelenléte befolyásolhatja az eseményeket. ”

 

Alba

„A játékosé az utolsó szó. Pontosan tudja, hogy alkalmas-e a játékra. Holnap döntünk. Jónak látom a teljesítményét, de várnunk kell arra az esetre, ha valami történne. Ha semmi sem történik, lehetősége lesz arra, hogy holnap ott legyen a pályán.”

Tapasztalt játékosok

„Számomra a legfontosabb az egyes futballisták teljesítménye. Nem aszerint rakom össze a csapatot, hogy minél több legyen a rutin, elvégre a fiataloknak játszaniuk kell ahhoz, hogy tapasztalatuk legyen. Én azon gondolkozom, hogy kik nyújtják a legjobb teljesítményt, hogy a kezdőcsapatot összeállítsam, anélkül hogy az életkorukat néznénk.”

Motiváció

„Nincs panaszom, a játékosok éhségét és ambíciójukat illetően. Egy Clásico mindig más, és szeretnénk otthon megnyerni a mérkőzést, több önbizalmat szerezve, és azt is megmutatni, hogy jó úton haladunk.”

Mire számíthatunk?

„Azt hiszem, kiegyensúlyozott csatára számíthatunk ,és ez nem függ a konkrét helyzettől. Két kiváló képességekkel és tapasztalattal rendelkező csapatot láthatunk, a furcsa az, hogy nem lesz közönség. Olyan mérkőzésről van szó, amelyekről részletek fognak dönteni.”

Koeman legutóbbi Klasszikusának már 25 éve

„Az érzés nem változott, az egyetlen dolog, hogy nem lesz közönség. Ez a legrosszabb, ami megtörténhet. Ennek a két nagyszerű csapatnak mindig küzdenie kell a bajnoki cím megszerzéséért. És ha az egyik csapat a kettő közül néha nem ér el jó eredményeket, akkor megjelennek a kritikák és szó esik az edzőről is.”

Egy esetleges győzelem hatásai

„Fontos, hogy megtanuld, hogy a mérkőzések megnyerése magabiztosságot ad. A játékosok megérdemlik ezt a mindennap elvégzett munkájukért. Nagyon erős ambíciókat mutatnak, egy más rendszerben. Ha találkozókat nyersz, minden könnyebb. Nagyon szoros a menetrendünk és minden meccsen a legjobbra kell törekedni.”

A csapat körül zajló események

„Nem aggódom emiatt, mert nem látom, hogy az edzéseken vagy a mérkőzéseken ez megmutatkozna. A klub részéről ez normális, a koronavírus miatt megértem a klub és a játékosok érveit is. Amit tehetek, hogy felkészítem a csapatot a mérkőzésekre, amiket szeretnénk megnyerni. Ha valami mást látok, akkor beszélni fogok velük. Félre kell tenned ezeket a kérdéseket.”

Az ő Klasszikusai

„Játszottam jó néhányat, nyertem és vesztettem is meccseket. Emlékszem egy 5-0-ás mérkőzésre, amelyben gyönyörű szabadrúgásgólt szereztem. Emlékszem az első Clásicómra is, 2-1-re nyertünk. Két büntetőt is lőttem, a másodikat érvénytelenítették, és újra kellett rúgnom. Ez volt az első, és ezért a legkülönlegesebb. A Barça játékosának lenni nem mindennapi, az El Clásico pedig azért rendkívüli, mert már napokkal a meccs előtt beszélnek róla, ez pedig több motivációval hat rád … De nyugodtnak kell lenned és hideg fejjel gondolni a mérkőzésre … Egy fiatal játékos számára ez még többről szól, de koncentrálni kell.”

Ansu Fati-Vinicius

„Tudjuk, hogy az életkoruk ellenére ők két nagyon jó játékos. Sok mindent megtanulnak, a karrierjük nagyon gyorsan halad. Számomra nem fontos a játékos életkora, az én véleményem szerint a teljesítményük számít.”

Generációváltás

„Azoknak a játékosoknak, akiknek jók a képességeik és a teljesítményük is, azok játszanak. Jó, hogy kicsit megváltoztatjuk a csapatot, mert nagyon jó fiatal játékosaink vannak, akik megérdemlik, hogy játszanak. Nekik támogatásra van szükségük, és meg fogják mutatni, hogy megérdemlik a lehetőséget. Ansu Fati a jövőben a labdarúgás egyik csillaga lehet, de dolgoznia és fejlődnie kell. Támogatjuk, hogy a világ egyik legjobbja legyen, és ugyanezt tesszük a többi fiatal játékossal is”

***