Koeman: „Ha hosszabb távon többet szeretnénk elérni, akkor igazolnunk kell”

A holland szakember szavai az Elche elleni meccs előtt

Ronald Koeman a vasárnap délutáni Elche elleni idegenbeli bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy vasárnap reggel a megbeszélésen fognak majd dönteni arról, hogy melyik játékos álljon majd oda a tizenegyespont elé, mert az elmúlt találkozók során büntetőből nem sikerült bevenni az ellenfelek kapuit Messi hiányában.

Hogyan áll hozzá ehhez a mérkőzéshez, miután a csapata három hosszabbítást is játszott az elmúlt találkozók során?

„Soha nincsenek könnyű meccsek. A menetrend nagyon szoros és ezen az sem segít, hogy három hosszabbítást játszottunk. Hét mérkőzésnél tartunk idegenben, és ennek velejárója a sok utazás is, ami miatt későn érünk haza. A legjobb és a legkedvezőbb vasárnap délután játszani.”

Hogyan befolyásolja a sok hosszabbítás a játékosok fizikai állapotát?

„Fontos lesz, hogy a jelenleg sérüléssel bajlódó játékosaink visszatérjenek. Sergi Roberto hamarosan visszatérhet a pályára a csapattal elvégzett edzések után. Most ki kell tartanunk, várni és bízni abban, hogy ne legyen több sérülés.”

Aggódik Sergiño Dest gyógyulása miatt?

„Nagyon sok mérkőzésen játszott az elmúlt időszakban és ő még nagyon fiatal. Megsérült, de úgy látszik, hogy felépült. Meglátjuk, hogy akár már kezdőként is számolhatunk-e majd vele, vagy jobb lenne-e ha a kispadon kezdené a mérkőzést. Fontos, hogy felvegye a ritmust a többiekkel.”

Gyakorolta a csapat a tizenegyeseket az edzéseken?

„Összesen tizenkét büntetőt hajtottunk végre – beleértve azt az ötöt a Szuperkupában -, és ezek közül hetet elhibáztunk. Ez sok. Mindenki hibázhat, de ez túl sok. Általában Messi értékesíti a büntetőit, de az ő hiányában más játékosokra van szükségünk, akik szintén magabiztosak a tizenegyespontról. Az edzések során próbáltunk gyakorolni, mert ez is olyan, mint a szabadrúgások, lehet gyakorolni. De nehéz egy büntető esetében, egészen más egy edzésen elvégezni, vagy egy meccsen úgy, hogy a csapatod éppen hátrányban van. Nagyon fontosak az edzések, ez kétségtelen. Tennünk kell valamit, mert ezt nem lehet elfogadni.”

Aggódik, hogy a játékosok kritikaként foghatják fel az észrevételeit?

„Nem fogok hazudni, azt mondom, amit látok. A csapat hozzáállása nagyon jó volt, de ti sokszor csak arra figyeltek fel, ha valami rosszat mondok. Ha a Barça játékosa vagy, akkor normális, hogy vannak elvárások. A kritikákat is tisztelettel mondom el. Segíteni akarok a játékosoknak. Minden tiszteletem a Cornelláé, de ha ellenük játszunk és 90 perc alatt nem vagyunk képesek nyerni, akkor el kell elmondanom, amit látok. Ha ez nem nem történne meg, akkor egy új edzőt kellene idehozni.”

Volt már rá példa, hogy a csapatai zsinórban nyolc meccset játszottak idegenben?

„Soha nem éltem át még ehhez hasonlót. Ez brutális, őrült dolog. De jók voltunk. Az Athletic Club elleni találkozót leszámítva az összeset megnyertük. Mentálisan erősek voltunk.”

Probléma a csereként beálló játékosok teljesítménye bizonyos meccseken?

„Néhány mérkőzés során a cserejátékosokkal a csapat javult. Ez a helyzet nagyon nehéz, bizonyos posztokon nagyobb versenyhelyzetre lenne szükségünk.”

Amennyiben büntetőt kap a csapat holnap, akkor ki fogja lőni?

„Erről a holnap reggeli megbeszélésen döntünk. Két játékost fogunk majd kiválasztani, a végső döntés pedig a csapatkapitányé lesz.

Junior Firpo távozhat?

„Rajta múlik. Amikor játéklehetőséget kapott, akkor jól teljesített, de még fiatal. Nem veszíthetjük el az összes játékosunkat. Sok mérkőzésünk van még hátra.”

Milyen tervei vannak Konrad kapcsán?

„Az ő esetében egy remek képességekkel rendelkező játékosról beszélünk, nagyon jó egy az egyben, de vannak olyan dolgok, amikben még fejlődnie kell. Pár hete volt egy kis visszaesés a teljesítményében, de a B csapatban nagyszerűen játszik. Szükségünk van rá a kispadon, és arra is, hogy játsszon meccseken. A fiataloknak játszaniuk kell.”

Milyen volt a találkozó Carles Tusquets és az elnökjelöltek jelenlétében az átigazolások szempontjából?

„Az álláspontom ismert: egyes posztokon több játékosra lenne szükségünk, de a klub gazdasági helyzete befolyásolja ezt. Azt hiszem, mindannyian egyformán gondolkodunk. Ha nem lesz új igazolás, akkor elfogadom, és azokkal a játékosokkal folytatjuk a munkát, akik jelenleg is rendelkezésünkre állnak, de ha többet akarunk, akkor igazolnunk kell.”

Meglepte önt Ronald Araújo teljesítménye?

„Nagy mértékben hozzájárul a csapat játékához, nagyon is elfogadható teljesítményt nyújt, illetve a karaktere és az intenzitása is remek. Nagyon fiatal és például azokban a szituációkban még javulnia kell, amikor nála van a labda. De alapvetően nagyon jól teljesít.”

Ez a tökéletes alkalom Griezmann számára, hogy előrelépjen, gólokat szerezzen és a csapat vezére legyen?

„Ez nem csak Griezmann számára lehetőség. Nem akarok túl nagy nyomást helyezni rá. Mindig a legjobb teljesítményét nyújtja a pályán. Az utolsó meccseken gólokat is szerzett. Hiányoznak más játékosok góljai. Nem függhetünk csak egy játékostól.”

Nézd meg maszk akcióinkat!