Koeman: „Griezmann? Nem kérhetek ennél többet tőle.”

A holland szakember szavai a Betis elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Real Betis elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta a csapat Granada elleni nem mindennapi győzelmével kapcsolatban, hogy nagyon boldog volt, illetve többek között szót ejtett a 2021-ben nagyszerűen teljesítő Griezmannról is. 

Mindkét együttes hosszabbítást játszott a Copa del Rey-ben, hogyan befolyásolhatja ez a mérkőzést?

„Egy nagyon nehéz időszakban vagyunk, mert sok mérkőzésünk volt, ráadásul négy találkozón hosszabbítást is játszottunk. Az utazások által későn értünk haza… Össze kell szednünk magunkat. Szerintem egy olyan csapat esetében kevésbé látható a fáradtság, amelyik nyer, amikor veszítesz, akkor pedig jobban látszódnak ezek a jelek. Az emberek boldogok, jó munkát végzünk és fel kell készülnünk. A kezdőcsapatról a holnapi nap folyamán fogunk dönteni. A tegnapi szünet után egy olyan csapatot láttam, amely nem fáradt, és amely készen áll erre a nehéz mérkőzésre.”

A TV3 értesülései szerint Fati egy második műtéten esett át két héttel ezelőtt

„A játékos iránti tiszteletem miatt azt gondolom, nem én vagyok az az ember, aki beszélhet erről a kérdésről és Fati felépüléséről. Tiszteletben kell őt tartani és én személy szerint nem támogatom, hogy ezek a hírek nyilvánosságra kerüljenek. Ha lesz valami fejlemény a csapaton belül, akkor azt közölni fogjuk. A legfontosabb az, hogy teljes nyugalomban fel tudjon épülni a sérüléséből, mert nagy jövő áll előtte és a dolgokat a legjobb módon kell kezelni. Nem beszélek ennél többet erről a témáról.”

„Nem jó, ha egy vezetőedző elmondja, hogy melyik mérkőzések a legfontosabbak. Mindig a soron következő találkozó a legfontosabb. Tudjuk, hogy az elődöntőben vagyunk. A Sevilla egy nagyon erős, versenyképes csapat, ahogyan a Real Betis is: napról-napra kell haladnunk. Ez a legjobb módja a mérkőzésekre való felkészülésnek.”

Piqué egy interjúban elmondta, hogy a játékvezetők a Real Madridnak segítettek tradicionálisan. 

„Gerard ezt mondja (nevet). Ez az ő véleménye, felelőssége, ő így érez. Én azonban nem beszélhetek az előző évekről, mert nem voltam itt. Én arról beszélhetek, amit láttam itt, amióta itt vagyok.. Nem azt szeretném mondani, hogy a játékvezetők ellenünk vannak. Szerintem a bírók a döntéseknél azt veszik figyelembe, amit látnak és ez alapján hozzák meg az ítéleteket. És ezentúl ott van még ugye a VAR is. Az én meglátásom szerint a Granadának megítélt büntető nem volt büntető, de azt gondolom, hogy alapjába véve a játékvezetőknek nincsenek preferenciáik.”

„A minap már mondtam, hogy egy ember dönthet Leo jövőjéről, azt pedig saját maga. Szeretném, ha még sok évig itt folytatná. És próbál jó érzéseket közvetíteni az emberek felé, hogy boldog legyen. Mert ha boldog, akkor a kapu előtti hatékonyság tekintetében is jobb. Jó hangulatban van és van benne energia. A jövője a saját kezében van.”

Az átélt szenvedések után úgy érzi, hogy most a legboldogabb?

„Nem tagadom, hogy a minap nagyon nagyon boldog voltam. És nagyon büszke voltam a játékosok hozzáállására és a teljesítményére. De nem tudom, hogy meddig fog tartani ez a remek forma, mert a labdarúgásban gyorsan megváltozhatnak a dolgok. Ha ma süt a nap, holnap eshet az eső. Mérkőzésről-mérkőzésre kell haladnunk. Tetszett a csapat játéka.”

„Későn érünk haza, de én azt az opciót részesítem előnyben, hogy haza utazzunk ahelyett, hogy három napot töltsünk ott. A játékosok megszokták, hogy nagyon sűrű a menetrend sok mérkőzéssel és ők is annak örülnek inkább, ha otthon vannak a családjukkal.”

Hogy van Sergi Roberto?

„A PSG elleni első mérkőzésre egészen biztosan nem épül fel. A sérülése nagyon rosszul esik mindenkinek és neki is. A Granada elleni találkozó félidejében elmondta, hogy nagyon jól érzi magát és nem érez kellemetlenséget. De nagyon szerencsétlen volt abból a szempontból, ahogyan megsérült. Ez mindenkinek rosszul esik, de pozitív kell legyen és remélhetőleg minél hamarabb felépül majd és újra segíthet a csapatnak.”

Hogyan látja Lenglet helyzetét?

„Az ő esetében egy nagyon fontos játékosról beszélünk. Szerepelt már mérkőzéseken, de nem arról van szó, hogy az egyik játékos most jobb állapotban van a másiknál. Minden középhátvédre szükségünk van.”

Araújo pihenhet?

„Meglátjuk, hogy mindegyik játékos esetében mi lenne a legjobb. Mint más labdarúgók, ő is sok találkozón szerepelt az elmúlt időszakban és ezt pontosan tudjuk mi is. Ha fennáll annak a kockázata, hogy megsérül akkor pihentetni kell. De ez egy olyan dolog, amelyről még döntenünk kell.”

Mi változott meg Dembélében?

„Minden játékos esetében nagyon fontos az erőnlét. A fizikai állapotot figyelembe véve a csapat nagyon jó és sokat javult. Ha ez nem történt volna meg, akkor nem tudtunk volna így teljesíteni januárban. Lenyűgöző volt a játékunk és az is, ahogyan befejeztük a hosszabbításokat. Jól dolgoztunk, a csapat pedig erős. Nem tudom, hogy mi történt az elmúlt években Dembélével. Fizikailag nagyon sokat fejlődött és zsinórban sok mérkőzésen játszott. Soha nem kételkedtem a képességeivel kapcsolatban. Ez pedig nagyon jó. Jó az egy az egy elleni szituációkban, mélységet biztosít számunkra és két lábas játékos. Nagyon kedvelem a játékát, boldog vagyok vele kapcsolatban és ha egy kis pihenésre van szüksége, akkor meg kell adnunk neki, hogy a legjobb teljesítményét tudja nyújtani a meccseken.”

Griezmann remekül kezdte a 2021-es évet, számított erre?

„Emlékszem, amikor felhívtam őt, amikor a klub vezetőedzője lettem. Mondtam neki, hogy nagyon bízom benne és szeretném, ha a csapat fontos tagjának érezné magát. Soha nem kételkedtem vele kapcsolatban, és játékosként önkritikus magával szemben. Ez azért fontos, mert így hozhatja ki magából a legtöbbet. Nem kérhetek ennél többet tőle.”

Ideje megmutatni, hogy a csapatnak van még esélye a bajnokság megnyerésére?

„Mindig van remény. Saját magunktól függünk. Ami a kezünkben van az az, hogy minél jobban felkészítsük a csapatot a mérkőzésekre és próbáljuk megnyerni azokat. Ami az Atlético Madridot illeti, az ő teljesítményükre nincsen ráhatásunk. Nagyon friss állapotban játszhatnak a bajnoki találkozókon, mert hét közben nem szerepelnek már a Copa del Rey-ben. Folyamatosan győznünk kell, ugyanakkor ez nagyon nehéz. Reménykedünk, mert sok tekintetben javultunk és a csapat elkötelezett. Holnap ezt be kell bizonyítanunk.”

Beszélt Netóval a Granada elleni meccs előtt?

„Én nem vagyok egy olyan edző, aki hagyja, hogy csak a második számú kapus védjen a Copa del Rey-ben. Ha úgy gondoljuk, hogy Ter Stegennek kell játszania, akkor ő fog játszani. De nem mondom azt, hogy a kupában csak a második számú kapus védhet és, hogy ehhez tartsuk magunkat. Az, hogy ki mellett döntünk sok mindentől függ: többek között a formától és a hozzáállástól is.”

Hogyan oldható meg, hogy a csapat ilyen sok mérkőzésen játsszon?

„Nehéz, amikor ilyen sok mérkőzésen játszik a csapat, a koronavírus pedig még egy olyan szempont, amely nem könnyíti meg az életünket. Kommunikálnunk kell a játékosokkal. Meg kell tudnunk, hogy hogyan érzik magukat és hogy jó fizikai állapotban vannak-e. Könnyen előfordulhat, hogy néhány játékosnak pihennie kell. A labdarúgóknak a legjobb helyzetben kell lenniük. Tizenkét meccsből tizenegyet fogunk idegenben játszani és majdnem mindegyiket este 21:00 órától. Segítenünk kell a játékosokat, mert nem normális, hogy ennyit és hogy ilyen későn játszanak. Ez túl sok, ezzel „megöljük” a játékosokat. Minden vezetőedzőnek megvan erről a véleménye, így nekem is. „Megöljük” a játékosokat. Valakinek ezzel kapcsolatban a jövőben döntést kell hoznia.”

*50% kedvezmény a második termékre a Shopban