Koeman: „Ambícióval és magabiztosan nézünk szembe a nyolcaddöntővel”

A holland szakember szavai a PSG elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a kedd esti Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntőt megelőzően beszélt arról, hogy Gerard Piqué ott lehet-e majd a keretben, aki már vasárnap és hétfőn is a csapattal edzett, Araújo játéka viszont kizárt kedden, ezt a holland szakember is megerősítette, illetve szót ejtett még arról is, hogy a párharc kisorsolásakor a PSG tűnt az erősebb és egységesebb csapatnak, azonban a Barcelona sok tekintetben javult azóta.

Milyen benyomásokat ébreszt az, hogy az első felvonás alkalmával otthon játszik a csapat?

„Nagy lelkesedéssel nézünk szembe a nyolcaddöntőnek. Régóta tudjuk, hogy nagyon kemény párharcról van szó, mert a PSG-nek erős, versenyképes csapata van. Nagyon érdekes párharcnak nézünk elébe, mert az elmúlt hónapokban javultunk, és nekik remek képességekkel rendelkező játékosaik vannak. Két érdekes és csodálatos mérkőzés lesz.”

Milyen fizikai állapotban van Piqué, lehetősége nyílhat a játékra?

„Gerard jól van, négy vagy öt napja edz a csoporttal. Jó fizikai állapotban van, de van még egy napunk eldönteni, hogy a keret tagja lesz-e vagy sem. Egy ideig távol volt a csapattól ezért van erre szükség. Holnap reggel beszélünk és végül döntünk.”

A védelmi tengely összeállításakor gondol a PSG erősségeire is?

„Bármilyen védelmet fel tudunk állítani. A játékosaink jó mérkőzéseket játszottak, voltak hibáik is, mert ez a játék része. De a fiatal játékosokkal szemben nincsenek kétségeim. Ez egy taktikai játék, amelyben azt gondoljuk, hogy dominálhatunk majd a meccsen, és amelyben meg kell állítanunk a támadásaikat. És aztán a pályán már jó döntéseket kell hoznunk.”

Neymar sérülése egy ellenfél belépőjének volt a következménye. Kevésbé védik az ilyen játékosokat?

„Meg kell védeni az olyan típusú játékosokat, mint Neymar, Messi, Cristiano Ronaldo. Élveznünk kell a játékukat. A játékvezetőknek pedig meg kell védeniük őket. De a futballban mindig ott van a kontaktus a játékosok között és a játékvezetőknek kell felmérniük, hogy egy belépő mennyire szabálytalan, mennyire csúnya. ”

Araújo távol marad a meccstől?

„Nem edzett a csapattal, így nem fog játéklehetőséghez jutni. Ha egy játékos a keret tagja, akkor lehetősége nyílhat a játékra és ez mindenkire vonatkozik.”

Amikor a nyolcaddöntőt sorsolták, a PSG jobbnak, egységesebbnek tűnt. Kiegyenlített lehet a párharc?

„A sorsolás után azt mondtam, hogy hiszek a csapatomban és a játékosokban. Játékban és az elért eredmények tekintetében is javultunk, de a sorsolás alapján azt hittem, hogy kiegyenlített párharc lesz a történelmünk és a játékosaink miatt. Ambícióval és magabiztosan nézünk szembe ezzel a nyolcaddöntővel.”

A PSG kevésbé esélyes Di María és Neymar nélkül?

„Bármely csapat számára fontos, hogy minden játékos a rendelkezésre álljon. Nálunk például Araújo, Sergi Roberto, Ansu Fati és Coutinho hiányzik. Azonban szembe kell nézni ezekkel a problémákkal, és készen kell állniuk más játékosoknak is a játékra. Semmitől sem félek, mert bízom a játékosaimban, de az ellenfelet is tiszteljük. A PSG-nek nagy múltja van, és az egyik esélyesei a trófea megnyerésének. Meg kell próbálni javítani a játékunkon. Minden csapatnak vannak erősségei és gyengeségei, remélhetőleg holnap ki tudjuk használni őket.”

Dembélé a 100. tétmérkőzését játszotta a Barcelona színeiben és egy interjúban elmondta, hogy sokat változott. Minek köszönhető ez a változás?

„Ennek a nagy része saját magának köszönhető. Az edzőnek meg kell próbálnia jó légkört teremteni az öltözőben, de ez a játékosok dolga. Fizikai szempontból sok olyan játékos van, aki fejlődött. És ez egy nagyon fontos kérdés a remek képességek kamatoztatásának érdekében. Segítettünk neki, hogy jobban kezelje a nyomást, de a legfontosabb a játékos, aki megváltoztatta a dolgokat.”

Milyen PSG-re számít?

„Nem tudom, meg kell várnunk, hogy meglássuk, hogyan játszanak. Két meccsről van szó, és ha az első mérkőzést idegenben játssza egy csapat, akkor jó eredményt szeretne elérni és eredményes akar lenni. Azt hiszem, ez a te gondolkodásod. De a PSG is egy csapat, amely dominálni akar. Mi azonban szeretjük a labdát birtokolni, dominálni a meccset és lehetőségeket kialakítani. És nagyon fontos, hogy próbáljuk meg kapott gól nélkül lehozni a találkozót.”

Felsorolná a PSG erősségeit és gyengeségeit?

„Nem. Mi elemezzük az ellenfeleket. Megvizsgáljuk, hogy egy csapat nyomást gyakorol-e elöl az ellenfelére vagy sem. Vizsgáljuk, milyen adottságaik vannak. Mint Mbappé elöl, a gyorsaságával. Nagyon jól kell védekeznünk majd, amikor nem lesz nálunk a labda.”

A csapat az utóbbi időben jó eredményeket ért el, de „nagyobb” csapat ellen elért győzelem nélkül. Gondolja, hogy hiányzik ez az ugrás?

„Nem. Úgy tűnik, hogy háromnaponta vizsgázunk egy-egy mérkőzésen. Jó úton járunk. Bármelyik mérkőzésen, és minden elveszített meccsünkben is voltak nagy esélyeink a gólszerzésre. De ezek olyan dolgok, amelyek bármelyik csapattal és bármilyen mérkőzésen megtörténhetnek.”

Érdekes párharcot tartalmaz a mérkőzés egyénileg is. Holnap Messi Mbappé ellen játszik.

„Messi a világ legjobb játékosa, de szükségünk van rá, hogy a legjobb teljesítményét nyújtsa majd a pályán. Mbappé nagyon gyors és nagyon megnehezítheti a dolgunkat, de szép mérkőzés lesz, mert ezeket a találkozókat élvezni kell.”

Jordi Alba a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem fog hazudni, és jobb, ha Neymar nem játszik. Boldog emiatt?

„A legjobb meccs érdekében a legjobbaknak a pályán kell lenniük. Soha nem lehet tudni, hogyan reagál egy csapat, amikor egy olyan nagyszerű játékos hiányzik, mint Neymar. Mindkét csapatnak jelentős játékosai hiányoznak. Remélhetőleg mindenki pár hét múlva eljuthat majd oda, hogy megtudja, ki a legjobb.”

A csapatnak külön figyelemmel kell kísérnie majd Mbappét?

„Nem támogatom, hogy csupán egy játékosra helyezzük a hangsúlyt. Az egyetlen dolog, ami fontos az az, hogy tudjuk, hol kell játszanunk, illetve hogy hol mozogjanak a játékosaink a sorok között. És muszáj, hogy a csapat jól szervezett legyen, amikor nálunk van a labda.”

A PSG játékosai destabilizálták a csapatot azzal, hogy Messiről beszéltek?

„Nem tudom, hogy volt-e ilyen szándékuk. Ez nem nem egy olyan téma, amellyel foglalkoznom kellene. Az én feladatom a csapat felkészítése a mérkőzésekre. Messi a Barça játékosa, és nagyon remélem, hogy az is marad.”

Azt mondta, hogy a Barça nem tartozik a Bajnokok Ligája megnyerésének esélyesei közé. Vannak jobb csapatok?

„Nem azt mondtam, hogy vannak jobb csapatok a Barcelonánál, hanem azt, hogy olyan fiatal játékosaink vannak , akikkel nem lehet elvárni a Bajnokok Ligája megnyerését. Versenyezni akarunk.”

***