Koeman: „Ha a jövőm nem itt íródik, akkor lesz egy problémánk”

A holland szakember szavai a Sevilla elleni meccs előtt

A Barcelona hétvégén sikerrel vette a Sevilla elleni bajnoki mérkőzést, amellyel a katalánok ismét ott vannak a bajnoki címért folytatott küzdelemben, szerdán azonban szintén egy piros-fehérek elleni mérkőzés következik a Copa del Rey elődöntőjében kétgólos hátrányból. Koeman a találkozót megelőzően beszélt Bartomeu őrizetbe vételéről, illetve a közelgő elnökválasztásról is.

Szombaton kétgólos győzelmet aratott a csapat a Sevillával szemben. Mi a terv erre a mérkőzésre?

„A minap elért eredmény után bízunk a győzelemben, de kétgólos hátrányban vagyunk, és még jobban kell játszanunk, mint múlt szombaton, hogy tovább tudjunk jutni a fináléba. De semmi sem lehetetlen.”

Mi történt Pedrivel? [ a Sevilla elleni bajnokin megsérült, 2-3 hetes kihagyást jósoltak neki, de kedden már a csapattal edzett – a Szerk.]

„Vannak dolgok, amiket nem igazán lehet megmagyarázni. Hétfőn délután meglepődtem, mert egyéni edzésmunkát végzett. Nem érzett kellemetlenséget, nem volt semmilyen problémája, ahogyan kedden sem. Azt gondolom, hogy végül a keret tagja lehet majd.”

Mit gondol arról, hogy Bartomeut őrizetbe vették?

„A klub imázsának ez nem tesz jót. Meg kell várnunk, hogy mi történhet, illetve meg kell tudnunk, hogy mi történt pontosan. Nem tudok erről bővebben nyilatkozni, mert korábban nem voltam itt. Amit most tennünk kell ebben a helyzetben az az, hogy csak a munkára összpontosítunk. Nem tehetünk semmi mást. A klub megítélése, képe még rosszabb így az emberek számára.”

Mi volt az üzenete a játékosoknak, mit mondott nekik, hogy higgyenek a továbbjutásban?

„A kétgólos vereség egy rossz eredmény az esetleges fordítás szempontjából. De vannak lehetőségeink. Megmutattuk, hogy a csapat éhes, és hogy a jó dolgokra összpontosított. De nagyobb hatékonyságra van szükségünk elöl annál, mint amit az elmúlt időszakban láthattunk. A Sevilla ellen játszott három mérkőzésünkön több lehetőséget alakítottunk ki, mint az ellenfelünk. Ha ez holnap ismét megtörténik, akkor hatékonyabbnak kell lennünk. És az is kulcsfontosságú lesz, hogy le tudjuk-e majd hozni kapott gól nélkül a találkozót.”

Xavi esetleges érkezése téma volt a három elnökjelölt vitáján, veszélyt jelenthet önre?

„Nem aggódom, mert szerződésem van a csapattal, és amikor megtudjuk majd, hogy ki lesz az elnök, akkor természetesen beszélni fogunk egymással, és szeretném, ha elmondaná a terveit a jövőre nézve. De ez a jövő héten lesz. Holnap pedig mérkőzésünk lesz. És a találkozó fontosabb, mint az elnökjelölti viták. Nem aggódom, hogy ilyenkor néhány jelölt nevekkel kampányol, mert mindig is volt ilyen.”

Ha megnézzük, mi történt a klub háza táján mostanában, van-e olyan érzése, hogy a legjobb helyen van, de a legrosszabb pillanatban?

„Minden klub nehéz időszakon megy most keresztül. Igaz, hogy sok minden történt velünk ebben a szezonban. De a szakmai stáb jól dolgozik. Boldogok vagyunk és küzdünk a trófeák megnyeréséért. És ez a legfontosabb. És ami számít, az a csapattal való együttlét. És ez a legjobb hely a számomra. Ismerjük a létező problémákat, ezeket ki kell javítanunk és meg kell oldanunk. Legyen ez még egy év, még öt év, vagy csak két hónap, mindent megteszek annak érdekében, hogy a csapat fejlődjön.”

A motivációjukról kevés szó esik. Ugyanolyan, mint az első napon?

” Igen, ugyanaz az első naptól kezdve. Tudtam, hogy a járványhelyzet miatt is a Barça vezetőedzőjévé válni nem egyszerű feladat. És még inkább azok után, amik történtek. De egy edzőnek mindig vannak problémái. De vannak pillanatok, amelyekre büszke lehet. Ez a mi világunk. Ha ezt nem szeretném csinálni, akkor bulizni fogok és nyaralni megyek. De szeretnék itt lenni. Az új elnök feladata pedig az, hogy megmutassa a terveit a jövőre nézve a csapatával. És ez a jövő hétre vonatkozik, mert holnap egy fontos találkozó vár ránk.”

A Sánchez Pizjuán stadionban egy három védős rendszerrel próbálkozott. Fontolgatja ezt ismét, vagy ez egy másik találkozó lesz?

„A legfontosabb egy rendszerben a csapat gondolkodásmódja. Ha nyomást kell gyakorolnunk az ellenfélre, akkor azt együtt tegyük. Ez a legfontosabb. A Copa del Rey-ben mi is sokat támadtunk le, és nem ment valami jól. A legfontosabb, hogy a csapat dolgozzon, és nyomást gyakoroljon. És amikor nálunk van a labda, tudjuk, hogyan kell jól játszani. Ha bízunk magunkban, akkor az azért van, mert lehetőségeket alakítottunk ki. A kupában többször próbálkoztunk náluk, a LaLigában pedig az 1-1-re több lehetőségünk volt, mint nekik. Ha így folytatjuk, lesznek lehetőségeink.”

Hogyan sikerül elvonatkoztatnia magát attól, ami a klubban történik? Ha mindezt tudja, nyáron akkor is csapat edzőjévé vált volna?

„Az életben soha nem tudod, hogy mi történhet a jövőben. Azon a napon, amikor felhívtak Barcelonából, meg voltam győződve arról, hogy elfogadom az állást. Tudtam, hogy a klub egy nehéz időszakban van és hogy gazdaságilag sem áll jól a járványhelyzet miatt, azt is, hogy változtatásokat kell végrehajtani a fiatal játékosok beépítésével. Megpróbáltam megtenni azt, amiről beszélünk, és ami a fejemben volt. Az élet hullámvölgyekből áll, és szembe kell néznünk a lehetőségekkel, problémákkal egyaránt. És meg kell oldanunk őket. Az élet nem különbözik ettől.”

Hogy van Araújo?

„Kellemetlenséget érzett. Meglátjuk, milyen állapotban lesz majd holnap reggel.”

Fontos befolysással lehet ez a mérkőzés a szezon végére?

„Természetesen fontos, ha meg tudjuk fordítani a párharcot. Ez jelentős erőt adna a játékosoknak is a szezon hátralévő szakaszára nézve. Meg tudjuk csinálni, de ezt bizonyítanunk is kell.”

Amikor látta ezeket az információkat Bartomeu-ról, rosszul érezte magát miatta?

„Igen. Amikor a minap megjelent a hír Bartomeu kapcsán, akkor ideges voltam, mert jól ismerem. És Óscar Graut is. Fontos pillanataim voltak velük, de nagyon jók. Bartomeu számomra mindig egy kivételes ember volt.”

Beszél majd Xavival a terveivel kapcsolatban?

„Jelenleg nem beszélek senkivel. Mert meg kell majd látnunk, hogy ki lesz az elnök és kik szerepelnek majd a stábjában. Ha ez megtörténik, akkor beszélni fogunk majd erről. Ha a jövőm nem itt íródik, akkor lesz egy problémánk, mert egy év még van a szerződésemből. De ez a jövő hétre vonatkozik.”

***