Koeman: „Ha eredményesek leszünk, akkor semmi sem lehetetlen”

A holland szakember szavai a PSG elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó előtt elismerte, hogy a hátrányuk valóban tetemes, ugyanakkor az elmondása szerint amennyiben a csapata a helyzetkihasználás tekintetében jeleskedni fog, akkor semmi sem lehetetlen.

Bízni pedig lehet és kell is, mert egyszer már sikerült egy ennél nagyobb arányú vereség után is fordítani a párizsiak ellen, a katalánok elmúlt teljesítményét figyelembe véve pedig azt láthatjuk, hogy egy sorozat döntőjébe (Copa del Rey) már sikerült bejutni, és a bajnokságban is harcban van a csapat a bajnoki trófea megnyeréséért. De az is igaz, hogy a 2016/17-es idénnyel ellentétben most a párharc visszavágóját Franciaországban játssza majd a Barcelona. A holland szakember gondolatai alább olvashatóak.

Az elmúlt hetekben a csapat jól teljesített és ismét ott van a bajnoki cím megnyeréséért folytatott harcban. A szerdai mérkőzés előtti érzések különböznek attól, amely az első találkozót megelőzően volt tapasztalható?

„Remélhetőleg ez a találkozó máshogyan fog majd alakulni. Rossz eredményt értünk el a Camp Nouban ellenük. Még mindig életben vagyunk. Sok minden függ majd attól, hogy hogyan kezdjük a mérkőzést, és attól az energiától is, amit arra fogunk majd fordítani, hogy megnehezítsük a dolgukat. Az odavágón nagyon eredményesek tudtak lenni a kapunk előtt. Minden egyes stadionba nyerni megyünk, és megvannak a lehetőségeink. Ha a helyzetkihasználás tekintetében jók leszünk, akkor semmi sem lehetetlen.”

Hogyan változott meg a Barça az 1-4-es vereség után egészen mostanáig?

„Az első mérkőzésen nékünk is voltak jó pillanataink. De nem lehet összehasonlítani egy 2-0-s vereséget egy 1-4-es vereséggel. A PSG esetében pedig egy olyan csapatról beszélünk, amely a Bajnokok Ligájában mindig arra törekszik, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa. Ahhoz, hogy lehessen esélyünk nyerni, a meccs során nagyon hatékonynak kell lennünk. De nyerni megyünk Párizsba. Remélhetőleg meg tudjuk majd nehezíteni a dolgukat.”

Gondolja, hogy a sérülések korlátozzák a lehetőségeit, amennyiben Piqué és Araújo is a keret tagja lenne több lehetősége lenne?

„Igaz, hogy ez egy olyan szezon, amikor egyetlen nap sem állt rendelkezésünkre az összes játékos. És nem volt szerencsénk a középhátvédeinkkel. De erősek vagyunk és továbbléptünk. Ezt szeretnénk ismét megmutatni.”

Milyen volt a találkozója Laportával, több esélyt lát a korábbiaktól arra, hogy Messi maradjon Laporta érkezésével?

„Nagyobb esély nem tudom, hogy van-e, mint eddig, de az egy pozitív hír, hogy Laporta elnöknek jó múltbeli kapcsolata Messivel. Nem tudom, hogy ezek a tények vajon megváltoztatják-e Leo esetleges maradását, mert a döntés az övé, de remélem, hogy velünk folytatja. Laporta elég nagy fölénnyel nyert; a sociók megszavazták, és a klub számára jó, ha egy olyan elnök van, mint ő, aki készen áll arra, hogy a mostani körülmények megváltoztatásával segítsen a csapatnak a jövőben.”

Gondolja, hogy Laporta jó elnök lesz? Mit fog kérni tőle?

„Ismerem őt. A múltban többször is köszöntünk egymásnak. És Rijkaardot is jól ismerem. Tudom, hogy Laporta egy olyan elnök, aki bizalmat ad a játékosoknak, és nagy szerepet játszik abban, hogy segítse a játékosokat és az edzőket. De végül minden az eredményektől függ. Amikor belépett az öltözőbe, mondott néhány szót nekünk, és jó volt a hangulat. Most folytatnunk kell a megkezdett utat, és itt az ideje megmutatni, hogy jó úton haladunk.”

Azt mondta, hogy semmi sem lehetetlen. De megelégedne-e egy győzelemmel és azzal, hogy versenyben van a csapata a PSG-vel, vagy ezt nem írná alá?

„Semmivel sem vagyok megelégedve. Erősnek kell lennünk a találkozón, játszanunk kell a játékunkat és lehetőségeket kell teremtenünk a gólszerzésre. Ha a meccsnek vége, és mindenki a legjobb teljesítményét nyújtotta a pályán, akkor majd meglátjuk az eredményt. De a legrosszabb, ami velünk történhet, az az, hogy nem a lehető legjobb teljesítményünket nyújtjuk.”

Ha sikerülne megfordítani a párharcot, ez lenne a legkülönlegesebb pillanata edzőként?

„Több gólt kell szereznünk, mint a Sevilla ellen, és nekik idegenben szerzett találataik is vannak. De még egyszer: semmi sem lehetetlen. Mi vagyunk a Barça, és ha mi vagyunk a Barça, akkor nyernünk kell.”

Már döntött a kezdőcsapatot illetően?

„Igen. Az összeállítás már megvan a fejemben. Beszélni fogunk róla és holnap meglátjuk. A rendelkezésünkre álló 22 játékossal bármilyen rendszerben játszhatunk.”

Hogy van Araújo?

„Beszéltünk vele és elemeztük az edzésmunkáját, amit az elmúlt két héten végzett. Azt hiszem, kicsit kényszerítettük a visszatérését, és ez kellemetlenséget okozott a számára. Nem akarjuk erőltetni a játékát. További edzésekre van szüksége, és ha minden jól alakul, akkor jövő hétfőn a Huesca elleni bajnokin már bevethető állapotban lehet majd.”

A Barça csak hét győzelmet aratott a Bajnokok Ligájában olyan eredményekkel, amelyek most a továbbjutást jelentenék, és ebből öt meccsen Messi is ott volt. Gondolja, hogy Messi ismét egy történelmi éjszakát élhet át?

„Ha arra gondolunk, hogy megfordíthatjuk-e a párharcot, akkor arra van szükségünk, hogy minden játékos a legjobb teljesítményét nyújtsa. És ha Leo is képes lesz arra, hogy kimagasló teljesítményt nyújtson, akkor minden lehetséges. Mert ő bármikor, bármilyen mérkőzést el tud dönteni. Azonban nem szabad nagy nyomást gyakorolnunk Leóra; az egész csapatnak a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtania. Be kell fejeznünk az akcióinkat, és hatékonyabbnak kell majd lennünk az ellenfél kapuja előtt. Meglátjuk, hogyan kezdjük majd a találkozót. Ez egy fontos szempont lesz.”

Félhet a PSG?

„Nem hiszem, hogy félnének tőlünk. Jól ismerem az edzőjüket, és a lehető legjobban fogja felkészíteni a csapatát, hogy nehogy azt gondolják, hogy ez egy egyszerű mérkőzés lesz. Mindig egyszerűbb visszajönni a meccsbe otthon, mint idegenben. Különböző körülmények és tényezők vannak. Nekünk a saját játékunkat kell játszanunk. A PSG magabiztos az új edzőjével.”

***