Koeman: „A jövőm? 19 mérkőzésen nem kaptunk ki és nekem válaszolnom kell erre? Érdekes…”

A holland szakember szavai az Athletic Club elleni Copa del Rey döntő előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat késő esti Athletic Club elleni Copa del Rey döntő előtt elmondta, hogy Piqué játékra alkalmas állapotban lehet majd a mérkőzésre, illetve arról is szót ejtett, hogy nem igazán érti, hogy 19 veretlen bajnoki találkozó után miért kell válaszolnia a jövőjével kapcsolatos kérdésekre.

A csapat az elmúlt időszakban nem nyújtott jó teljesítményt. Minek köszönhető ez?

„Ha egy dolgot kellene említenem, amiben nem voltunk kellően jók, az a labda nélküli játékunk. Azonban elemezve a jelenlegi helyzetünket azt láthatjuk, hogy több új játékos érkezett és biztosan tanultak az elveszített spanyol Szuperkupa döntőből. Meg kell tanulnunk nyerni és veszíteni és ezt fontos szem előtt tartani. Azt gondolom, hogy nem lesz szükség arra, hogy a játékosokat motiváljuk majd, a lehető legtöbb energiájukat kell a találkozóra fordítaniuk.”

Gerard Piqué lehetőséghez juthat majd a fináléban?

„Ő már a Real Madrid elleni mérkőzés előtt is jó állapotban volt és most sokkal jobban van. Tud majd játszani szombaton, igen.”

Hogyan látja a jövőjét?

„Ez egy fontos kérdés a klub számára. A csapat jelenlegi helyzetében megnyerni a spanyol bajnokságot, valami egészen különleges dolog lenne. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy januárban, amikor bejutottunk a spanyol Szuperkupa fináléjába, akkor sokkal rosszabb helyzetben voltunk. Sok tekintetben javultunk azóta. 19 mérkőzésen létünk pályára, ahol nem találtunk legyőzőre és bár a múlt héten elveszítettünk egy fontos meccset, én soha nem gondolok arra, hogy a jövőben elveszíthetünk egy találkozót. A legfontosabb az, hogy az energiánkat a csapatra fordítsuk és hogy felkészítsük őket a trófeák megnyeréséhez vezető úton.”

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Mire lesz szüksége a csapatának az Athletic ellen?

„A rendszerünk nem változott, így megközelíthetjük ezt a dolgot abból a szempontból, hogy akár három vagy négy védővel is játszhatunk majd, de ami fontos az az, hogy mindig próbáljuk meg uralni a mérkőzést, megtalálni a játékosainkat a csapatrészek között, lehetőségeket kialakítani az ellenfél kapuja előtt, illetve arra is szükség lesz, hogy jól védekezzünk, különösen akkor, amikor elveszítünk egy labdát. Az a lényeg, hogy megmutassuk, hogyan tudunk a lehető legjobban teljesíteni. A győzelem eléréséhez szükségünk van azon játékosok remek játékára is, akik képesek eldönteni az ilyen meccseket.”

Szeretné, ha Laporta nyilvánosan támogatná Önt?

„Nincsen erre szükségem, mert már beszéltünk egymással és elmondta, hogy bízik bennem és a szakmai stábban. Valahányszor megjelenik valami a sajtóban, az elnöknek mindig ki kell mutatnia a bizalmát velem kapcsolatban az emberek felé? Szerintem ez nem szükséges. Először is pontosan tudom, hogy Barcelonában tevékenykedek és, hogy itt trófeákat kell nyerni. Másrészt a változtatások és a gazdasági helyzet ellenére ott vagyunk a Copa del Rey döntőjében és esélyünk van a végső győzelemre. Ez a legfontosabb dolog, másnak nem tulajdonítok nagy jelentőséget.”

A fiatal játékosok

„Minden játékosunkra szükségünk lesz holnap. A csapatunkat figyelembe véve vannak olyan játékosaink, akik már sok döntőben szerepeltek és rengeteg trófeát meg is nyertek. Nekik segítséget kell nyújtaniuk a fiatal játékosok számára, biztosan tanultak a Szuperkupa fináléjából és ahhoz, hogy ők is tapasztalatot szerezzenek, játszaniuk kell és néha a döntők elveszítésére is szükségük van, hogy érettek legyenek.”

Látja, hogy Messi különösen motivált a döntőre?

„Különösen én ezt nem tapasztalom, Leo minden egyes nap nagyszerű játékos és remek ember, mindig próbál mindent megtenni a csapat érdekében és mindig szeretne fejlődni. Tudja, hogyan kell felkészülni a nagy jelentőséggel bíró találkozókra és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Barcelona nyerjen és magasba emelhesse a trófeát.”

Motiváció

„Nem szükséges motiválni a játékosainkat, van tapasztalatuk. Tudják mit kell majd tenniük a pályán, de nagy energiákat kell majd megmozgósítanunk a találkozó során. Az elmúlt két mérkőzésen a labda nélküli játékunk nem volt igazán jó, későn reagáltunk és talán ebben a válogatott szünet is közrejátszott, de ez nem lehet mentség. A győzelemhez a lehető legjobban kell teljesítenünk.”

Az Athletic pontrúgásai veszélyesek lehetnek?

„A rögzített szituációkat követően nagyon jók, de nem szabad felesleges szabálytalanságokat elkövetnünk. Ezt meg kell tanulnunk. A legfontosabb dolog az az, hogy saját magunk legyünk. Meglátjuk, hogy nyomást fognak-e ránk gyakorolni, vagy sem.”

Muniain az Athletic egyik legmeghatározóbb játékosa, mit gondol róla?

„Nem szeretnék a játékosaikról egyéni véleményt megfogalmazni. Fontos játékosuk, de ő egy fizikailag erős csapat része, amelynek sok erőssége van, ezért ébren kell lennünk.”

Az esetleges maradása Barcelonában

„Furcsa, hogy reagálnom kell erre. 19 mérkőzésen keresztül nem kaptunk ki a spanyol bajnokságban és nekem válaszolnom kell a jövőmre vonatkozó kérdésekre. Ezt el kell fogadnom, de nem értek egyet vele. El kell végeznünk a munkánkat és még egy év van hátra a szerződésemből. Már a meccset megelőzően tudom, hogy mi fog történni, ha nyerünk és hogy mi lesz akkor, ha veszítünk. Ez számomra egy meglehetősen furcsa dolog, de meg kell küzdenem a nyomással és ezt elfogadom. Tudom, hogyan kell az ehhez hasonló helyzeteket kezelni.”

***

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát