Laporta: „Bartomeu megmagyarázza a megmagyarázhatatlant”

Joan Laporta Barcelona elnök hétfői maratoni sajtótájékoztatóján a Messiről, és a klub anyagi helyzetéről, kihívásairól szóló részek után volt még egy fő csapásvonal. Ez pedig a részletes válasz Josep Maria Bartomeu korábbi elnök nyílt levelére. 

Laporta pontról pontra vette az összes témát, amit Bartomeu érintett, és ahol szükséges volt, ott az aktuális státuszról is beszélt.

“Kontextusba kell helyeznünk a klub anyagi helyzetét, amivel találkoztunk, amikor a klubnál elkezdtünk dolgozni. Az első dolgunk, amit tennünk kellett, hogy kérünk egy 80 millió eurós hitelt a Goldman Sachs-tól, hogy ki tudjuk fizetni a béreket, és meg tudjunk javítani a stadionon olyan állapotból fakadó problémákat, amik veszélyeztették volna a szurkolók testi épségét.”

Belső kontroll hiánya

“Átlépték a klubon belüli ellenőrzési folyamatokat. Nem csak az i3Ventures esetében, hanem az Espai Barçával, az informatikai és a marketing osztállyal is, vagy a felhalmozott adóssággal, hogy az ne kerüljön a közgyűlés elé.”

Tételesen a levélben szereplő vádakról

Laporta a következő témák szerint azonosította Bartomeu hazugságait. Nyolc téma, nyolc hazugság – az ő értelmezése szerint:

  • A tavalyi költségvetés a sociók közgyűlésén el lett fogadva
  • A Bartomeu-vezetés lemondásának oka
  • Felelősség a tavalyi költségvetés elúszásáért
  • Csökkentették a játékosok fizetéseit
  • Barça Corporate eladása, Szuperligából és CVC-ből származó bevételek
  • Neymar
  • A játékos fizetések megugrásának okai
  • Espai Barça.

“Megkaptam Bartomeu levelét, amelyet nyilvánosságra is akart hozni, ezt tiszteletben tartom. Miután figyelmesen átolvastam, ez a levél tele van hazugságokkal, és arra tesz erőfeszítést, hogy igazolja és hitelesítse az igazolhatatlant. Pontról pontra ez egy kétségbeesett próbálkozás, kihasználva a Barcelona családjának egy nehéz pillanatát (Messi távozásának pillanatát – a szerk.) “

Bartomeu lemondásának oka, és a felelős a rossz anyagi helyzetért

“A számokkal kapcsolatban azt mondják, hogy ők nem felelősek a 2020-2021-es pénzügyi számokért, pedig azok, márpedig egészen 2021 márciusáig. A lezárt számlák az ő felelősségük alá esnek. Ezt a történetet már átéltem a múltban is. Ismételnek egy hazugságot. A klubnál immár intézményes keretek közé volt emelve, hogy ha ismételgetsz egy hazugságot, akkor az előbb utóbb valósággá válik. Mindenki tudja, hogy a tavalyi költségvetési évet csak azért fogadtuk el a közgyűlésen, hogy a klub működése ne álljon le, technikai okokból, de ez a jóváhagyás nem igaz a 2019-től 2020-ig terjedő időszakra. Ez az első hazugság.”

„Hangsúlyozza, hogy az én korábbi vezetésem alatt negatív eredményeket hagytunk magunk után, amikor bíróság mondta ki, hogy ez a vád hamis volt akkor is.”

„Senki sem fog mentesülni a felelőssége alól. Hazudnak és hisznek a hazugságuknak, mint például amikor azt mondják, hogy a Procicat (a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket felügyelő szerve a Katalán Kormánynak) miatt mondtak le a posztjukról.”

„Azért mondtak le, mert a bizalmatlansági indítvány ott volt a fejük fölött. Az elmúlt évre készült költségvetésben azt vetítették előre, hogy eladnak játékosokat, fizetéseket csökkentenek. Nem csökkentették a fizetéseket sem, olyan összegekkel, amiket mondtak.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

A tavalyi költségvetésbe vizionált bevételek

A tavalyi költségvetést részletezve Laporta olyan tételeket említett meg, amelyek utólag optimista tervezésnek tűnnek

“Azt mondják, hogy azt követően, hogy lemondtak, nem tudtak döntéseket hozni gazdasági tekintetben, ezért generált a klub 375 millió eurós veszteséget. Ha minden hipotézisük beigazolódott volna, a haszon egy millió euró lett volna. Beletettek a költségvetésbe 300 millió euróért játékos eladásokat, majdnem 200 millió euróért fizetés csökkentéseket, és 100 milliót a Barça Corporate-ért. Ezek közül egyiket sem lehetett megvalósítani. De ott volt az a hipotézis is, hogy 2021 februárjában megnyitják a stadiont, ami szintén nem volt reális. Nem teljesült egyik sem a bemutatott költségvetésben a 2020-2021-es idényre.”

„A költségvetési tervükben a Barça Corporate feltételezett eladásához hozzáadják még a Szuperligából esetleg származó bevételeket és a LaLiga – CVC megállapodásból esetleg eredő pénzeket is (amit a Barcelona három másik klubbal együtt nem írt alá a napokban – a szerk.). Ez az a mese, amit ismerünk, és nem szabad elhinni. Amellett, hogy súlyos dolog, ha a Barcelona elnöke sutba dobja a szerződések bizalmas jellegét.”

„Bartomeu azt is mondja, hogy a LaLiga ajánlata, hogy vegyünk részt a CVC megállapodásban, kedvezett volna nekünk, pedig ez azt jelentette volna, hogy jelzáloghitelt veszünk fel a televíziós jogainkra 50 évre előre. Ez mutatja meg, hogy a stratégia mennyire rövid távú volt az előző vezetésnél, hogy csak tömjék be a lyukakat, és nem néztek előre hosszú távra, eladósítva így a klubot.”

Fizetés csökkentések

“Az is hazugság, hogy 12 százalékkal csökkentették a fizetéseket a 2020-2021-es idényben, és 20 százalékkal a legutóbbi szezonra. Ezek a csökkentések nem történtek meg. Ez a 68 millió euró egyszerűen át lett ütemezve, és most kell kifizetnünk. Nem csökkentették a fizetéseket.”

Neymar

“Azt is mondja, hogy elengedtünk Neymarnak 16,7 milliót. Ez hazugság, és emlékeztetem arra a kárra, amit a Neymar-ügy okozott. Egy botrányos paktumot kötöttek az ügyészséggel, ahol az Ügyészség így a Barcelonát ítélte el pénzügyi csalásért, a klub történetében először, elérve így cserébe azt, hogy Bartomeut felmentsék. Mi most négy feljelentést találtunk Neymar kapcsán. Egyet 10,2 millió euróról, amit nem lehetett megreklamálni, mert ez elévült a Bartomeu vezetés tétlensége miatt. Azt gondoltuk, hogy a legjobb megoldás az, ha mindkét fél lemond minden követeléséről. Ez 16,7 millió az 53.6 millióval szemben, amiről lemondott Neymar. Szerintem ez pozitív a Barça számára.”

Magas fizetések oka

“Az is hazugság, hogy a fizetések azért szálltak el a klubnál, hogy versenyezni tudjanak az államok által eltartott klubokkal, és a Premier League-gel.

„Aránytalanul és fénysebességgel költötték a pénzt Neymar 220 milliós átigazolása után. Ott, akkor, kilőttek a fizetések. Meg kellett volna változtatni a modell, és a La Masíába fektetni, jobban helytálló befektetéseket végezni, több sportszakmai logikával.”

Espai Barça

“Az Espai Barçával kapcsolatban azt mondja, hogy a sociók egy részének a felújítás ideje alatt az első karéjról a harmadik karéjra kellene költöznie. A stadion felújítását úgy elvégezni, hogy több mint 80.000 ember látogathassa a meccseket, kevéssé járható, és vállalhatatlan költségnövekedést generálna.”

„Vannak egyértelműen hamis állítások. A projektet alulértékelték. A Johan Cruyff Stadion költségvetési szinten négy millió euróba került, valójában azonban húsz millióba.”

Vannak olyan jelentések, amik azt bizonyítják, hogy nem fektettek pénzt a jelenlegi létesítményeink fenntartásába. Spóroltak a fenntartáson, állagmegóváson, de most a sürgős javítások sokkal több pénzbe kerülnek. Hozzávetőlegesen 8 millió eurót kell most elköltenünk ezekre.

„Újra szervezzük az Espai Barça projektet, hogy fenntartható legyen és ne legyen hatással a sociókra. Ehhez szükséges egy refinanszírozás, amit be fogunk terjeszteni a pártoló tagok elé közgyűlésen, hogy el tudjuk kezdeni a munkákat 2022-ben. A projektben található tervek mára elavultak.”

„Nem érthető, hogy ezt a témát miért nem mutatták be a közgyűlésen, de nem is vették a bátorságot rá, mert a projekt alul volt értékelve. Nagyon értékes időt veszítettünk el abban a tekintetben, hogy a klub tartsa a lépést az idővel.”

Zárszó

Laporta végül úgy fejezte be, hogy “Bartomeu tisztában van vele, hogy voltak szabálytalanságok, és azt mondja, hogy ajánlkozik, hogy megoldásokat találjunk. Szomorú, hogy elküld egy levelet tele hazugságokkal, 8 egyértelmű ponttal, 8 hazugsággal. Egy olyan személy küldi, aki az elnöke volt egy igazgatótanácsnak, és a pusztulásba vezette a klubot, majd igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ha fel kell tárni a felelősöket, akkor meg fogjuk tenni, de most még korai lenne arról beszélni, hogy ez hogyan fog történni.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!