Laporta: „A klub nem volt hibás, viszont felelőssége van”

Az elnök sajtótájékoztatója a német invázióról.

Laporta sajtótájékoztatón számolt be annak a vizsgálatnak eredményéről, amely a Barcelona-Eintracht Frankfurt Európa-liga mérkőzésen tapasztalt nagyszámú vendégszurkoló jelenléte miatt indult.

Az UEFA szabálya szerint a Barcelonának 5.000 jegyet kellett a frankfurti vendégszurkolók számára felajánlani. Ehhez képest a Camp Nouban helyet foglaló közel 80.000 szurkolóból több mint 30.000 az Eintracht fehér mezét viselte, a Frankfurt szurkolók így nem csak a nekik kijelölt vendég szektorban ültek, hanem a helyi Barça-szurkolókkal, Barça-bérletesekkel is, akik nem kis meglepetéssel vették tudomásul a nagyarányú német inváziót.

A németországi érdeklődés óriási volt, amit legjobban az bizonyított, hogy 27.000 személy megpróbált jegyet vásárolni online, amit a rendszer visszautasított, mivel a bankkártyájuk német bankokból származott. A klub tehát alapvetően direkt módon nem adott el jegyeket a németeknek az UEFA által előírt 5.000-es kontingensen felül, de egy számítógépes hiba miatt 238 jegy véletlenül német kezekbe került.

Második lehetőségként viszont az ilyen szurkolók megtalálhattak olyan utazási irodákat, jegyértékesítő partnereket, akik rendelkeztek jegyekkel. Laporta kihangsúlyozta, hogy „a klub nem volt hibás, de felelőssége van. A klub nem adott el plusz jegyeket a németeknek.

Az elnök ezen túl megemlítette, hogy volt egy utazásszervező cég, amely szerződéses viszonyban állt a Barcelonával, viszont visszaélést követett el, ezért velük most felbontották a szerződést. Összesen 3.670 jegyet értékesítettek utazásszervezők, ezeknek legalább egy része német szurkolókhoz kerülhetett.

Laporta azt is megjegyezte, hogy a spanyol szigeteken nagyszámban élnek német állampolgárok, akik életvitelszerűen Spanyolországban laknak, spanyol lakcímmel rendelkeznek, spanyol bankkártyát használnak, így ők gond nélkül tudtak jegyeket vásárolni maguknak, és a németországi rokonoknak, ismerősöknek is. De a probléma legfőbb gyökere minden bizonnyal a fekete piac volt, nagyon sokan adhatták el a jegyüket német szurkolóknak.

“Az utazásszervezők nem jelenthetik a nagy részét a problémás jegyeknek. A nagy része a megvásárolt 29.000 jegyből került ki, amiket megvásároltak, és végül német szurkolók kezében kötöttek ki, amikor ők nem is tudták közvetlenül megvásárolni.”

Bizonyított, hogy 7.800-an vettek 50 %-os kedvezménnyel jegyeket, ők pártoló tagként tehették ezt meg, de azt pontosan nem tudják még, hogy közülük mennyien adták el a jegyüket szabályellenesen német szurkolóknak – ezt vizsgálják, és fel fogják tudni deríteni. A bérletesek esetén hasonló a helyzet.

Sok pártoló tag vagy bérletes vélhetően eladta a jegyét frankfurtiaknak, amely gyakran alkalmazott módszer Barcelonában. Laporta elmondta: „Ezt se nem értjük, se nem fogadjuk el. Tudjuk, hogy hány socio vásárolt jegyeket, a bérletes vásárlók számát nem ismerjük. Azoknak a számát sem ismerjük, akik socióként vettek jegyeket és rossz gyakorlatot követve eladták a jegyeiket. Azt tudjuk, hogy 7.800 jegyet vásároltak ilyen kedvezménnyel.”

“Már meghoztuk azt a szabályt, hogy a jegyek a magas kockázatú, illetve nemzetközi mérkőzések esetén névre szólóak és digitálisak lesznek. A szabad hely program pedig csak a sociók számára lesz elérhető.”

“Konklúzióként azt tudom mondani, hogy a klub nem adott el jegyeket a német szurkolóknak az 5.000 kötelező, illetve 500 VIP jegyen felül. A klub nem hibás, de a legfőbb felelős a történtek miatt.”

Laporta: “Szégyellem, amit láttam”

Az eset után a Barça B-közép tüntetett a nagyszámú német invázió miatt, ezért nem is vett részt a Cádiz elleni La Liga mérkőzésen, de Laporta bízik benne, hogy visszatérnek, mert a csapatnak nagy szüksége van most a szurkolók támogatására. Legközelebbi hazai mérkőzés vasárnap lesz a Rayo Vallecano ellen.

Adatok a számok nyelvén:

Eladott jegyek a német szurkolóknak – 5.000 db

Eladott jegyek Barcelonában – 29.435 db (Ebből juthatott német szurkolókhoz)

Ebből online – 23.427 db (Ebből juthatott német szurkolókhoz közvetlenül is, fekete piacon keresztül is)

Ebből utazásszervezőkön keresztül – 3.670 db (Ebből juthatott német szurkolókhoz)

VIP jegyek – 1.290 db (Ebből 500 jegy jutott németekhez, de az szabályszerűen)

Meghívottak – 2.425 db

Bérletesek – 37.746 db (Ebből juthatott német szurkolókhoz)

Alkalmazottak – 3572 db

Összes néző: 79.468