Xavi: „Itt az ideje, hogy a Bajnokok Ligájában is jól teljesítsünk”

Az FC Barcelona, az Inter Milan csapatával találkozik a Bajnokok Ligája következő fordulójában. A két együttes azonos pontszámmal rendelkezik az C csoportban, így a holnapi mérkőzés az olaszok és a katalánok számára is rendkívül fontos, ha tovább akarnak jutni az egyenes kieséses szakaszba. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón nem fedte fel csapata holnapi taktikáját, de elmondta, hogy az ellenfélhez fogják igazítani azt. Szó esett Pedriről, Gaviról és a remeklő Lewandowskiról is.

Az Inter nincs jó formában (Az utolsó két mérkőzésüket elvesztették, 12 ponttal, a kilencedik helyen állnak az olasz bajnokságban – a szerk.)

„Ez nem jelent semmit. Az Interről beszélünk, remek csapatuk van és olyan stratégiával játszanak, amivel eddig még nem találkoztunk. Remek edzőjük van, aki támadó felfogásban küldi ki csapatát a pályára, két csatárral játszanak, ami Spanyolországban, a La Ligában nem megszokott. Ahogy mondtam, ez az egyik legrosszabb csoport amiben valaha szerepeltünk, nehéz ellenfeleket kaptunk. Jó formában vagyunk, jó meccsekkel és eredményekkel a hátunk mögött várjuk ezt a találkozót, de bizonyítanunk kell majd. Túlléptünk a Bayern elleni vereségen, olyan játékot kell játszanunk, mint Münchenben, de ezúttal eredményesnek kell lennünk.”

Vezetik a bajnokságot

„Természetesen, nagyon jót tesz a morálnak, hogy ennyi forduló után, végre a tabella első helyén vagyunk. Tesszük a dolgunkat és jó sorozatban vagyunk, de a holnapi nap egy másik történet. Úgy érkeztünk ide, hogy Münchenben nem szereztünk pontot, szóval ez egy nagyon fontos mérkőzés lesz. Karakteresen kell játszanunk és itt az ideje, hogy ebben a sorozatban is jól teljesítsünk.”

3 védős felállás

„Ez attól függ mit fognak játszani, ha két támadóval fognak felállni talán egy védőt beáldozunk a középpálya, vagy a támadósor megerősítése érdekében. Kockázatot kell vállalnunk, akár a Real Sociedad ellen, ahol ez működött. (4-1 arányban győzött a Barcelona, 2022. augusztus 21-én – a szerk.) Ez a filozófia a Barcelonánál, előre kell törni és birtokolni a labdát és elnyomni az ellenfél támadásait. Az ellenfelünk fizikálisan nagyon erős. A saját stílusunkban kell játszanunk.”

1 kapott gól a La Ligában

„Ahogy az előző nap is mondtam a mérkőzést követően (Mallorca elleni találkozó – a szerk.), nagyon fontos számomra, hogy jól és magasan védekezzünk, minél kevesebb lehetőséget adva az ellenfélnek a gólszerzésre. Ez fontos minden sorozatban. A Bajnokok Ligájában az előző mérkőzésen Kimmich szögleténél rosszul védekeztünk és ez sokba került. Megváltoztatta az egész meccs dinamikáját.”

Sergi Roberto

„Számomra ő garanciát jelent. Az előző szezonban is jól játszott, annak ellenére, hogy kétséges volt a maradása. Mindig mondtam, hogy ő nagyon fontos játékos számunkra, képes középen és a szélen is játszani, de védekező középpályásként is, igazi Jolly Joker. Nagyon magabiztos játékos, annak ellenére, hogy sok kritika éri. Mi, edzők nagyon értékeljük a profizmust az öltözőben, az olyan játékosokat akik keményen dolgoznak és jól teljesítenek.”

A nemzetközi porondon rosszul teljesít a csapat idegenben

„Próbáljuk elérni , hogy a játékosok magabiztosak legyenek. Münchenben remekül teljesítettünk a játék tekintetében, a Bajnokok Ligája nagy esélyesével szemben, de javulnunk kell a pontosság terén és versenyképesebbnek kell lennünk. Jó alkalom ez a bizonyításra, remek formában vagyunk, az ellenfelünk nem, amit ki kell használnunk és megmutatni mire vagyunk képesek. Pszichológiai tekintetben is dolgozunk a játékosokkal, csoportos és egyéni megbeszélésekkel segítjük őket.”

Lewandowski eredményei (A lengyel remek számokat produkál, eddig 9 mérkőzésen 12 gólt szerzett és 2 gólpasszt osztott ki – a szerk.)

„Nagyon magas szintű játékos, rendkívül hatékony. Minden góljának örülünk, az előző találkozón is az ő találatával nyertünk. Nagyon jó, hogy velünk van, a többieknek is fel kell zárkózniuk hozzá a számok tekintetében.”

2010-es negyeddöntő (Az Inter 3-2-es összesítéssel ejtette ki a katalánokat a sorozatból- a szerk.)

„Nem érzem, hogy elégtételt kéne vennem. Teljesen más a helyzet, edzőként vagyok itt. Persze emlékszem arra a mérkőzésre, busszal kellett utaznunk egy vulkánkitörés miatt, (2010-ben az Eyjafjallajökull nevű, izlandi vulkán aktivitása miatt nagy mennyiségű vulkáni hamu került a légtérbe, ami akadályozta a légi közlekedést – a szerk.) nem volt egyszerű. Remek csapatuk volt, fizikailag és taktikailag is nagyon erős. Mourinhóval az élen keményen dolgoztak. Ellentmondásos összecsapás volt, keserédes emlék ez számunkra. (nevet)”

Sérülések (Bizonytalan Lukaku és Lautaro játéka is – a szerk.)

„Mindkét oldalon vannak sérültek. Nekik remek csapatuk van, jól támadnak, de védekezésben is kiválóak. Nem a sérült játékosokról szeretnék beszélni, az Inter egészét szeretném kiemelni, nagyon intenzíven játszanak, erősek támadásban és holnap biztos megnehezítik a dolgunkat.”

A játékvezetők

„Szerintem nekik is sajtótájékoztatókat kellene tartaniuk. A bírók fontos részei a labdarúgásnak és, ha kiállhatnának és elmondhatnák a dolgokat az ő nézőpontjukból, máshogy tekintenénk rájuk. Ahogy már sokszor mondtam, bízom a játékvezetők munkájában.”

10 napon belül két összecsapás az Inter ellen

„Megpróbálunk minél tovább eljutni a Bajnokok Ligájában, meg kell mutatnunk, hogy versenyképesek vagyunk. Fontos mérkőzés lesz számunkra a holnapi és a jövő heti is. Nem a szezon legfontosabb mérkőzése, de meghatározó. Tovább kell jutnunk a következő körbe.”

A Bajnokok Ligája, vagy a La Liga a nagyobb kihívás?

„Véleményem szerint a Bajnokok Ligája komplikáltabb sorozat, sok dolognak kell összeállnia, bármilyen apró részlet miatt kieshetsz, kevésbé igazságos, mint a La Liga.”

Messi

„Meglátjuk, hogy alakul a szezon, de pillanatnyilag nem erről kell beszélnünk. Ő egy igaz barát, a legjobbakat kívánom neki. A Barça az otthona és az is marad. Most ez a téma nincs terítéken, boldognak látom őt Párizsban és minden jót kívánok neki.”

Az idegenben lőtt gól szabályának eltörlése

„Szerintem ez pozitív dolog. A tény, hogy szereztél egy gólt idegenben…emellett a szabály mellett sokkal többet lehetett „spekulálni”. Szerintem ez a változtatás pozitív.”

Pedri

„Mindig vannak dolgok, amiben lehet fejlődni. A támadó középpályásoknál fontos, hogy a kapu elé kerüljenek és gólokat szerezzenek, de nem mindig a lövés a lényeg. Meg kell teremteni a helyzeteket. Nagyon fontos játékos számunkra, akár Gavi, Frenkie, vagy Kessié.”

A Mallorca elleni stratégiához képest holnap mást fogunk látni?

„Úgy tervezzük, hogy tartjuk a labdát, domináljuk a játékot és nyomás alá helyezzük az ellenfelet. Három, vagy négy vonalban fogunk felállni, alkalmazkodunk, minden az ellenféltől függ.”

Marcos Alonso

„Számomra lenyűgöző a játéka. Több pozícióban képes játszani, akár belső védőként is. Egyike a kevés bal lábas játékosunknak. Jó, hogy vannak alternatíváink.”

Lautaro

„Nagyon jó játékos, jól teljesít, képes megtalálni az üres területeket és gólokat szerez.”

Higuaín (Az argentin klasszis bejelentette, hogy a 2022-es MLS szezon végén felhagy a profi labdarúgással – a szerk.)

„Mindig is kedveltem őt. Sokat játszottunk egymás ellen, amikor Madridban focizott, nagyon jó játékos. A sportág egyik példaképe, nagyon profi és tiszteletre méltó.”

Gavi

„Nagyon sokat fejlődött, nagyon rövid idő alatt és még mindig nagyon fiatal. Kevés labdát veszít és mindig felpörgeti a játékunkat. Nagyon jól fedezi a labdát és folyamatosan nyomást gyakorol az ellenfélre. Magas szinten játszik és csak 18 éves.”

***