Xavi: „Ott vagyunk a legjobb 16 között? Remélhetőleg ez egy fordulópont lesz”

"Ez egy olyan nap, amikor boldogok lehetünk a klubnál, mert a legjobb 16 között vagyunk és jól játszva értük ezt el"

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a kedd esti Porto elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után adott sajtótájékoztatót, amelyen a csapata egy nagyon értékes győzelmet aratott, amellyel kiharcolta a legjobb 16 közé jutást a legrangosabb európai kupaporondon. Ez a Xavi-éra alatt először sikerült, aki reméli, hogy innentől kezdve csak felfelé vezet az út.

Hogyan látod a mérkőzést?

„Nagyon jó meccset játszottunk, jól reagáltunk a bekapott gólra. Győztes mentalitással játszottunk. A 0-1-es eredmény után minden nagyon rossznak tűnt, de Cancelo egyenlítést jelentő gólja után jól alakultak a dolgok számunkra.”

Mit mondott a játékosoknak a félidőben?

„Hogy többet kell kockáztatnunk, és hogy nem passzolhatjuk hátra a labdát mindig Iñaki Peñához. Remek második félidőt játszottunk, és nagyon boldog vagyok a mai este után.”

Mennyire volt fontos ez a mérkőzés Iñaki Peña számára?

„Nagyon fontos volt, ez egy nagy színpad és ő rendkívüli volt. Nem csak a védéseinél, hanem a hátulról kihozott labdáknál is egy biztos pont volt.”

Mit gondolsz João Félixről?

„Kellett már neki gól, igaz szerezhetett volna többet is egy kis szerencsével.”

A szakértők azt mondják, hogy a mai eredmény nem oldja meg a problémákat

„A Barçánál a problémák sosem oldódnak meg, de ez egy olyan nap, amikor gratulálhatunk magunknak, mert a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között vagyunk, és jól játszottunk.”

Felszabadultnak érzi most magát?

„Nem szabadultam meg semmilyen érzéstől, eddig sem éreztem úgy, hogy börtönben lennék a kívülről érkező nyomás miatt. Ez a projekt előrehaladását mutatja. Ez az előre vezető út, de alázatosnak kell maradnunk.”

Lehet ez egy fordulópont?

„Remélem, hogy igen. Azt hiszem, ma láttuk, hogyan kell kontrollálnunk egy mérkőzést. A második félidő az az út, amely mentén haladnunk kell. Remélhetőleg ez egy fordulópont lesz, igen.”

Hogyan tekintesz az előttetek álló Atlético és Girona mérkőzések elé?

„Mindannyian húzzuk a csapat szekerét. Én vezetem a csapatot, de a játékosok is nagyon fontos szereplők. Ott vannak a csapatkapitányok és a további vezérek, mint Iñigo vagy Koundé. A klub, az elnök és Deco teljes bizalmát élvezem, és nincsenek rossz érzéseim.”

Most, hogy a 16 közé jutás sikerült, mi a cél, meddig lehet még eljutni?

„Majd februárban ezt újra megkérdezik tőlem. Egyelőre élvezzük a tényt, hogy továbbjutottunk. Ez azért is siker, mert vannak még olyan csapatok, amelyek nem kvalifikálták magukat. Most várjuk a sorsolást.”

Lewandowskit frusztráltnak látja?

„Ez normális. Eto’o, Henry, Messi és Villa esetében is így volt ez, amikor nem szereztek annyi gólt. Ma elégedettek lehetünk a csapat játékával, de egy csatár néha hajlamos önzőbb lenni, mert gólokat akar lőni, de ez egy teljesen normális jelenség.”

Ez a siker megnyugvást ad?

„A stábban mindig azzal viccelődünk, hogy egy győzelem után a következő meccsig megnyugodhatunk (nevet).”

***