Celta – Barça: Megtörik-e a vigói átok?

Négy éve nyeretlen a Barça a Celta vendégeként

A LaLiga 32. fordulójának szombati játéknapján a Barcelona Vigóba látogat, ahol az Estadio de Balaídos arénában fogadja a Celta együttese. Statisztikai rovatunkban újra górcső alá vesszük a csapatok, valamint a játékosok egyéni formáját, a lehetséges főszereplőket és a róluk tanúskodó számokat.

Az a bizonyos „vigói átok”

A katalánok 2015 szeptembere óta képtelenek elhozni a három pontot a Celta otthonából, tehát nyugodtan kijelenthetjük: a Barça nem győzni jár Vigóba. Négy éve két döntetlen és három vereség a gránátvörös-kékek mérlege az égszínkékek vendégeként, illetve 7 gólt szereztek és 13 alkalommal kapituláltak (4-1, 4-3, 1-1, 2-2, 2-0).

Pontvadászat

A Barcelona visszacsúszott a második helyre a tabellán a sevillai döntetlen után, azonban holtversenyben áll a jelenlegi első helyezett, ősi rivális Real Madriddal 68 pont birtokában. Azért vezetnek a „blancók”, mivel az egymás elleni mérleg tekintetében jobban állnak: a Camp Nou-ban gól nélküli döntetlent játszott egymással a két gárda, Madridban – ahogy az előző elemzésünkben is említettük – 2-0-ás vereséget szenvedtek Messiék.

A Celta Vigo 33 ponttal 16., és gondjai akadhatnak még a bennmaradást illetően, ugyanis az Eibar csak egy ponttal lemaradva üldözi őket a helycseréért. Mondhatnánk nyugodt szívvel, hogy a 18. Mallorcától való 6-7 pont megnyugtató előny, viszont hét forduló még hátra van, a labda pedig gurul, vagyis a szezon végéig bármi megtörténhet.

Ha nem is Csúcsformában, de biztató forma

A hazaiak a legutóbbi hét megmérettetésükön mindössze egy gólt kaptak, két hete a Villarreal házigazdájaként, és azt a mérkőzést el is veszítették, amely az egyetlen vereségük a 25. forduló óta. Érdekesség, hogy az előző hét mérkőzésen nyolc gólt szereztek a „kis kelták”, ebből hatot az Alavés ellen (6-0). Ezen a találkozón kétszer is betalált az a Rafinha, akit még a Barça adott kölcsön a Celtának, valamint az ex-Barcelona-játékos Denis Suárez is villant: két gólpasszal járult hozzá a hazai sikerhez.

A Vigo legjobb formában lévő játékosa Iago Aspas, aki eddig 11-szer talált be idén az ellenfelek kapujába (rajta kívül Rafinhának és Minának van 4-4 gólja). Ezzel Aspas a leghatékonyabb játékos a bajnokságban, mivel ő szerezte csapata góljainak (29) 38 százalékát (Lucas Pérez 35%-os mutatóval a második, Messi 30%-kal a harmadik ebben a tekintetben).

A katalánok legjobbja Lionel Messi a maga 21 góljával és 15 gólpasszával, rajta kívül Suárez 11, valamint Griezmann 8 alkalommal volt eredményes.

További érdekességek

A szombaton házigazda szerepét betöltő gárda eddig hat alkalommal őrizte meg góltól a kapuját, míg szintén ennyiszer volt gólképtelen. Kis eltéréssel ugyanez igaz Quique Setién csapatára is: öt találkozót hozott le kapott gól nélkül, de ötször nem is tudott eredményes lenni.

Óscar Garcia Junyent csapata átlag alatti teljesítményt nyújt a szerzett gólok számát illetően: 31 kör alatt csak 29 gólt szereztek (0.6-os átlag/meccs), míg a Barça 70 találatnál jár, ami 2.25-ös átlagot produkál mérkőzésenként. Messi tehát majdnem ugyanannyiszor rezzentette meg az ellenfelek hálóját az eddigi összecsapások során, mint az égszínkékek játékosai összesen.

Esélyek

A statisztikai adatok alapján nem lenne meglepetés, ha nem tudná elhozni a három pontot a Barcelona a Celtától, de győzelemre van szüksége ahhoz, hogy tudja tartani a lépést a Real Madriddal, vagy akár megelőzze, ráadásul jövő héten az Atlético Madridot fogadja a katalán gárda a Camp Nou-ban a 33. forduló rangadóján. Mivel jelenállás szerint a Real áll a tabella élén, nem engedheti meg magának a Setién-alakulat a pontvesztést, ha meg akarja nyerni a bajnokságot – márpedig ez a cél.